Társoldalunk:

Bach áthangszerelné az olimpiát

2014.11.18. 16:47

Az olimpiai mozgalom története fordulóponthoz érkezett, állítja Thomas Bach, a NOB elnöke, aki 20+20 címmel készített reformtervezetet.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke szerint ideje véget vetni a gigaolimpiáknak, amelyek megrendezésére egyre inkább csak szuperhatalmak vagy diktatórikus államok vállalkoznak.

Olyan, anyagilag egyébként irigyelt városok léptek vissza a pályázástól, mint München, Bécs vagy az egyaránt svájci Davos és St. Moritz. Nem véletlen: számos egykori helyszín manapság inkább szégyenszemre bukkan fel a sajtóban, a düledező, rozsdálló, használaton kívüli létesítményeivel.

Bach éppen ezért lényeges változtatásokat tervez.

A városoknak elsősorban azt kell bizonyítaniuk, hogy a hosszú távú fejlesztési terveikbe illik az olimpia megrendezése, könnyítésképp pedig bizonyos versenyeket más helyszínre vihetnének - amire ugyan bőven akadt példa eddig is, ám ezentúl még rugalmasabb lenne a rendszer.

Bach előadja a programjátForrás: AFP/Jean-Christophe Bott

Bach támogatná a lebontható létesítményeket, de elsősorban a már meglévőekbe vinné a programot. Rugalmasabban kezelné a sportágakat is, melyek akár csak egy-egy olimpián szerepelnének.

A költségcsökkentés érdekében létszámplafon is lenne, ami a sportolókon kívül az őket segítő személyzetre is vonatkozna. A tervezetről a jövő hónap elején szavaz majd a NOB.