Elek Ákos kitalálta, hogyan győzzük le a norvégokat

102273433 HORIZONTAL
England's Theo Walcott (L) vies for the ball against Hungary's Akos Elek (2ndL) during the International friendly football match at Wembley Stadium in London on August 11, 2010. AFP PHOTO / ADRIAN DENNIS RESTRICTED FOR EDITORIAL USE/NO COMMERCIAL USE
Vágólapra másolva!
Elek Ákos a kínai bajnokság utolsó fordulójának az utolsó percében majdnem kiszaladt a világból, amikor beollózta élete gólját, de az idei éve akkor lenne tökéletes, ha a magyar válogatottal kijutna az Eb-re. A 27 éves védekező középpályás nem szívesen néz rá a kínai ételekre, a meze hátán lévő saját nevét nem tudná leírni kínaiul, Csangcsun városa sem tetszik neki, mégis úgy érzi, fejlődött az ázsiai országban. Csapattársára, Huszti Szabolcsra szerinte szüksége lenne a válogatottnak, bár tudja, hogy erre nincsen esély.
  • Korábban Kazincbarcikán, a Videotonban, az Eskisehirsporban és Diósgyőrben játszott.
  • Szerinte szakmailag is előrelépés volt Kínába igazolni.
  • Egervári Sándornál lett stabil válogatott, a hollandok elleni 1-6-on debütált.
  • Eddigi 35 válogatott meccsén egy gólt szerzett.
  • Arra számít, hogy a norvégok lebecsülnek minket, és ez jól jöhet.

Ez volt életed gólja? – kérdeztük Elek Ákost, aki a kínai bajnokság utolsó fordulójában a Kujcsu Rehne-Csangcsun Jataj meccs 93. percében 2-2-re módosította az állást.

A legszebbnek ez volt a legszebb, de a legfontosabbnak nem mondanám.

Az melyik volt?

Amikor tavaly áprilisban, a Magyar Kupa debreceni elődöntőjében, a 90. percben gólt szereztem. 4-2-re kikaptunk ugyan, de a visszavágón kiderült, mennyire fontos volt a gólom, hiszen 2-0-val továbbjutottunk a Diósgyőrrel. A Sturm Graz elleni gólom is sokat jelenthetett volna a Videotonban, de végül a hazai 3-2 kevés volt a kinti 2-0 után a BL-selejtezőben.

A mostani ollózás után óriási örömmámorban ünnepeltétek a gólt. Volt még valami jelentősége?

A végén megszerzett pont fontos volt, nem szerettük volna vereséggel zárni, mert előtte kétszer kikaptunk, és a

Miért épp Huszti Szabolcs helyére cseréltek be?

Többször előfordult már, hogy egymást váltottuk. A csapatunkban öt légiós van, de egyszerre csak négyen lehetünk pályán.

Jobbra Elek Ákos, balról a második Huszti Szabolcs Forrás: Origo


Milyenek a kínai bajnokság játékosai?

Még a kínaiak sem rosszak. Taktikailag nem, fizikálisan és technikailag viszont jó színvonalat képviselnek.

Az, hogy ki van a legjobb 4-5 klub között, attól függ, hogy a kínai játékosok milyen színvonalat képviselnek. A légiósok ezzel együtt minőségi futballisták, a nagy részük válogatott.

Ki a legnagyobb sztár?

Robinho, Demba Ba, Tim Cahill és Sissoko a legnagyobb nevek.

És milyen a színvonal?

Erősebbnek tartom egy fokkal az NB I-nél.

Hogyan szurkolnak az ottaniak?

Nagyon szeretik a focit. A topcsapatoknál 30-40 ezren őrjöngenek a meccseken, nálunk jellemzően 6-8 ezren vannak a lelátón, de ha erős csapattal játszunk, akkor 10-12 ezren.

A hétmilliós lakosú Csangcsu nagy autóipari központ. Helyi gyártású autót kaptok?

Nincs itteni autóm, sofőrünk van, aki pedig európai autóval furikáz minket. Szállodában lakunk, innen visznek minket az edzőközpontba és a meccsekre is.


Milyen az élet Kínában?

Az itteni élet nekem nem annyira jött be, ahol mi vagyunk, az nem éppen a legjobb hely. A futball része viszont abszolút tetszik a kínai kalandnak.

Mi nem tetszett?

Nehéz elmondani, ehhez ott kell lenni, és látni. Nagyon mások az emberek, ráadásul mi egy rossz városban vagyunk.

Mit eszel kinn, kínait?

Azzal nem nagyon kísérleteztem. Sokan azt hiszik, a kínai étel olyan, mint Magyarországon az étteremben, pedig teljesen más, nem európai embernek való. Sajátos kinézete van, nem nagyon kívántam meg, amikor ránéztem.

A feleséged főz rád vagy a klub?

A feleségem csak nyáron volt kinn, de egyébként a klubnál svédasztalos étkezések vannak. Többféle menü közül választhatunk, kínálnak európaibb ételeket, de aki kínait akar enni, az azt ehet.

Ha kijutunk az Eb-re, Elek akár újra farkasszemet nézhet Theo Walcott-tal Forrás: AFP/Adrian Dennis


Hogy állsz a kínai nyelvvel, kell a boldoguláshoz?

Horvát edzőnk van, Marijo Tot, aki angolul beszél, tolmács fordítja kínaira. Kacérkodtam azzal, hogy

Pár szó azért rám ragadt már.

A nevedet le tudnád írni kínaiul? Vagy felismered, ha látod?

Nem ismerem meg, és nem is tudom leírni (nevet).

Milyenek a futballfizetések?

A külföldieknek kiemelt fizetésük van, de a kínaiak is elég jól keresnek. Azt hallottam, hogy a 2013-as ázsiai BL-győztes Kuangcsou Evergrandénál – ahol Robinho és Paulinho is játszik, és Luiz Felipe Scolari az edző – Real Madrid-szintű a költségvetés.

Te hogyan keresel, például, a törökországi légiós életedhez képest?

Hasonlóan.

A pénzen kívül mi motivált, hogy Kínába igazolj?

Szerettem volna kipróbálni magam külföldön. Fél év volt hátra a diósgyőri szerződésemből, és egy ajánlatom volt, amit elfogadtam.

Korábban azt lehetett hallani, hogy a korrupció, a bunda mindennapos a kínai meccseken. Ebből tapasztaltál bármit?

Tudom, hogy évekkel ezelőtt volt egy komoly bundabotrány Kínában, de azóta ez már a tudomásom szerint nem jellemző az itteni focira.

Gólöröm Nagy Dániellel (balra) még 2010-ből, a videotonos korszakból Forrás: MTI/Földi Imre


Nem bántad meg, hogy Kínába szerződtél?


Abszolút nem. Most már ki merem mondani, hogy

Ezek szerint kitöltöd a szerződésedet?

Jövő decemberben jár le, és az is megeshet, hogy korábban hazajövök. Persze nem mindegy, mit érünk el a pótselejtezőn, de lehet, hogy most jobb lenne hazajönni az NB I-be, a feleségemnek nehéz a két gyerekkel. Most két hónap szünet lesz Kínában, ezalatt biztosan eldől a jövőm. De ha sikerülne kijutni az Eb-re, jobban szeretnék itthon készülni.

Amikor megkaptad az ajánlatot, számított, hogy a csapatban van már egy magyar, Huszti Szabolcs?

Nem befolyásolt, ha Szabolcs nincs itt, akkor is aláírtam volna. Persze mind a kettőnknek jó, hogy ketten vagyunk magyarok. Nehéz volt, főleg az elején, de most úgy értékelem, hogy jó évet zárok. Jó lenne megkoronázni egy Eb-részvétellel. A klubom 10. lett, ami abszolút sikernek számít, hiszen az előző két évben a kiesés ellen küzdött, mára pedig masszív középcsapat lett a Csangcsunból.

Huszti lemondta a válogatottságot, pedig 2013-ban a legjobb magyar focistának választották. Ma is ő a legjobb?

Hogy ő-e a legjobb, nem tudom, de hogy most is tudna a válogatottban játszani, az biztos.

Vele meg lehetett volna a közvetlen Eb-kvalifikáció?

Ezen szerintem kár utólag morfondírozni.

Mit éreztél a törökök 87. percben szerzett góljánál, amikor eldőlt, hogy kénytelen a magyar csapat pótselejtezőt játszani?

Nem néztem a meccset, én már a pótselejtezőre készültem. Az északír meccs után (amely az ellenfél hajrágóljával 1-1 lett - a szerk.) már tudni lehetett, hogy nem a mi kezünkben van a sorsunk. Megnéztem a török-izlandi meccs végeredményét, és konstatáltam, hogy

De nem viselt meg, mert tudtam, hogy ezek az eredmények már nem tőlünk függnek.

Mit szóltál ahhoz, hogy a megbízott kapitány, Bernd Storck a Dárdai Pál-féle stílushoz képest támadóbb focit akar játszatni a csapattal?

Mi számít védekezőnek, és mi támadónak? Nagyon sok dolog befolyásolja ezt, például, hogy mit enged az ellenfél. Alapvetően az lenne fontos, hogy egy olyan támadó focival rukkoljunk ki, mint Görögországban, amikor 4-3-ra kikaptunk, és egy olyan védekezést mutassunk, mint a románok elleni 0-0-s meccsen. Ha ezt alkalmazzuk a norvégok ellen, akkor komoly esélyünk lehet az Eb-re.

2011-ben őt választották az év magyarországi felfedezettjének Forrás: MTI/Földi Imre


Örültél a norvégoknak?

Nem rossz a sorsolásunk. Azt gondolom, hogy a továbbjutás nem tartozna a csoda kategóriájába. Dániát, Írországot egyaránt erősebb ellenfélnek tartottam volna.

Tőzsér Dániel biztosan nem lesz a társad a középpályán. Meglepődtél, hogy kimaradt?

Nem foglalkozom ezzel, hiszen még az sem biztos, hogy én valakinek a társa leszek. Elkezdtük a felkészülést Telkiben, a stáb pedig majd eldönti, ki szerepel a kezdőben.

A régóta Norvégiában légióskodó magyar csatár, Kovács Péter szerint 49 százalék esélyünk van a kijutásra. Te mit mondasz?

Nekem teljesen mindegy, lehet felőlem öt százalék esélyünk is, úgyis csak az számít, ki fog kijutni.