Vágólapra másolva!
A szövetség a legjobb nyolcba, a kapitány a legjobb négybe várja a magyar női kézilabda-válogatottat a dániai világbajnokságon. Németh András erős, jó formában levő csapattal vág neki szombaton a tornának, rutinosabb és érettebb a válogatottja, és bombaformában játszik benne néhány kulcsjátékos. 

Furcsa, de igaz: a pénteken kezdődő női kézilabda-világbajnokságot valószínűleg nemcsak a magyarok, de sok más ország is egyszerű selejtezőnek tekinti, ahonnan ki lehet harcolni a riói olimpiára való kijutást. A magyarok vébészereplését is az helyezi majd kontextusba,

sikerül-e odaérnünk a kvalifikációs tornára jogosító helyekre,

illetve milyen helyezéssel harcoljuk ki a selejtezőt.

A magyar szövetségi kapitányok úgy félnek az esélylatolgatástól, mint a tűztől, Németh András azonban kivétel. „Tartom magam a korábban elmondottakhoz:

Nem érdemes kicsire nézni, el kell hinnünk magunkról, hogy topcsapat vagyunk, és akként kell teljesítenünk” – mondta a magyar válogatott szövetségi kapitánya az Origónak.

A csoporttal nem lesz gond

A magyar válogatott a házigazda Dániával, az Eb-ken rendre remekül szereplő, de a vébéken megbukó Montenegróval, a sztárjai nélkül érkező Szerbiával, valamint a futottak még kategóriába sorolható Tunéziával és Japánnal került egy csoportba. A csoportok első négy helyezettje jut tovább az egyenes kieséses szakaszba, ahol keresztbe játszanak a párhuzamos csoporttal 1-4, 2-3 párosításban.

Németh András a 2014-es Eb-n Forrás: MTI/Kovács Anikó

„Nem rossz a csoportunk, bár a házigazda Dániát szívesen elkerültük volna. Feltérképeztük az ellenfeleket, ismerünk mindenkit, tudjuk, mire számíthatunk az ellenfelektől, és nekünk mit kell tennünk, hogy legyőzzük őket. Nem jön rosszul, hogy egy kivétellel

erősorrendben találkozunk az ellenfeleinkkel

[Tunézia, Szerbia, Montenegró, Dánia és végül Japán], így folyamatosan építhetjük fel a játékunkat” – mondta Németh, majd hozzátette, nem feladva a dánok elleni bravúr lehetőségét azért a Montenegró elleni mérkőzés lesz a legfontosabb meccsünk a csoportban.

A magyarok programja

december 5., szombat: Magyarország-Tunézia 18.00
december 6., vasárnap: Szerbia-Magyarország 18.30
december 8., kedd: Montenegró-Magyarország 18.30
december 9., szerda: Magyarország-Dánia 20.45
december 11., péntek: Magyarország-Japán 16.15

A vb igazából az egyenes kieséses szakasszal kezdődik, a nyolcaddöntőt muszáj sikerrel vennünk, különben csak komoly mázlival érhetünk oda az olimpiai selejtezőre. A párhuzamos csoportban nincs verhetetlennek tűnő csapat (a svédek ellen nehéz dolgunk lenne azért, de ők várhatóan megnyerik a csoportot), vélhetően a holland-lengyel páros valamelyik tagjával találkozunk majd. „Igen, mi is így véljük, de egyelőre nincs értelme ennyire előreszaladni” – mondta a nyolcaddöntőről Németh.

Hogy lesz ebből olimpia?

Egyenes ágon sehogy, illetve csak úgy, ha megnyerjük a világbajnokságot. A döntő csak abban az esetben ér olimpiát, ha nem európai csapattal szemben veszítjük el, de ahogy a mi finálénk, úgy az Európán kívüli bármelyik csapat döntőbe jutása is erősen kérdéses. „Európa vébéje lesz, úgy gondolom. A címvédő braziloknak sok gondjuk volt az utóbbi időben, a többi Európán kívüli csapat pedig nem olyan erős ezen a vébén” – mondta Németh András.

Németh András Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A riói indulási lehetőséget eddig a rendező jogán a brazil, valamint a kontinentális bajnokságokról a norvég, az angolai, az argentin és a dél-koreai válogatott harcolta ki. Ha a norvégok nyerik a vb-t, akkor az Eb-második spanyolok is közvetlenül kvótához jutnak.

Ha nem a vébéről, akkor hogyan

A selejtezők beosztásáról egyelőre semmit nem lehet tudni azon kívül, hogy Kocsis Máté szövetségi elnök bejelentése értelmében mindent meg fogunk tenni, hogy mi rendezhessük a három csoport egyikét. A kvalifikációs torna csoportjai nemcsak a vébé eredményeitől függenek, hanem például a világbajnok kilététől is, hiszen az IHF szerint automatikusan az a legerősebb kontinens, amely a vb-győztest adja – a nevetséges elv alapján került Kuba az első kalapba. A lényeg, hogy vélhetően alaposan meg kell dolgozni az olimpiáért.

Erős csapatunk van

„Bár vannak lyukasabb posztjaink, azért megnyugtató, hogy nemcsak kiváló, de jó formában kézilabdázó játékosokból válogathatok a kulcsposztokon.

Két dologban is feltétlenül erősebbek vagyunk, mint a tavalyi, hazai rendezésű Európa-bajnokságon:

egyrészt visszatért, és remekül játszik az akkor terhessége miatt hiányzó Görbicz Anita és Zácsik Szandra, másrészt egyévnyi közös rutinnal is gazdagodtunk.”

A magyar válogatott kerete

kapusok: Bíró Blanka (Ipress Center-Vác), Janurik Kinga (Érd), Kiss Éva (Győri Audi ETO KC)
jobbszélsők: Kovacsicz Mónika (FTC-Rail Cargo Hungaria), Bódi Bernadett (Győri Audi ETO KC)
jobbátlövők: Tomori Zsuzsanna (Győri Audi ETO KC), Planéta Szimonetta (Győri Audi ETO KC)
irányítók: Görbicz Anita (Győri Audi ETO KC), Kovacsics Anikó (Győri Audi ETO KC), Szucsánszki Zita (FTC-Rail Cargo Hungaria)
beállósok: Szamoránsky Piroska (FTC-Rail Cargo Hungaria), Mayer Szabina (Fehérvár KC)
balátlövők: Zácsik Szandra (FTC-Rail Cargo Hungaria), Triscsuk Krisztina (Dunaújvárosi Kohász KA), Bulath Anita (Dunaújvárosi Kohász KA), Hornyák Dóra (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szekeres Klára (FTC-Rail Cargo Hungaria)
balszélsők: Erdősi Ildikó (Siófok KC)

A kapitányon már a torna előtt a kimaradókat kérik számon: a balkezes átlövő Kovács Anna, a középső (hármas) védő Mészáros Rea és Fradi BL-meccsein parádézó Szikora Melinda kapus kimaradását a kapitány részben bizalomvesztéssel, formahanyatlással és csapatszerkezeti döntésekkel magyarázta. „Ez véleményem szerint a legjobb magyar válogatott” – zárta rövidre a vitát Németh.

A magyar válogatottnak ezúttal is lesz fontos hiányzója, Tóth Gabriella súlyos térdsérülése miatt nem utazhatott el a vébére.