Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Itt tart a magyar sportdiplomácia, hogy el lehet csalni így meccset

Sastin Marianna Az ukrán Okszana Herhel (piros) és Sastin Marianna a női birkózás 60 kg-os súlycsoportja elődöntőjében az I. Európa Játékokon az azerbajdzsáni Bakuban


http://www.origo.hu/sport/20150614-a-birkozo-lam-balint-5-lett-a-bakui-europa-jatekoko
Az ukrán Okszana Herhel (piros) és Sastin Marianna a női birkózás 60 kg-os súlycsoportja elődöntőjében az I. Európa Játékokon az azerbajdzsáni Bakuban http://www.origo.hu/sport/20150614-a-birkozo-lam-balint-5-lett-a-bakui-europa-jatekokon.html
Vágólapra másolva!
Újabb napot zárt kvóta nélkül a magyar csapat a birkózóvébén, pedig most versenyzett a biztos éremesélyes Sastin Marianna. A női birkózók szövetségi kapitánya, Wöller Ákos kiborult a kudarctól.

Csütörtökön a szabadfogásúak is megkezdték a szereplésüket a Las Vegas-i birkózóvébén, Lukács Norbert mellett három női versenyző lépett szőnyegre magyar színekben – négyük közül egyedül Sastin Marianna nyert meccset.

Lukács Norbertnek (65 kg) rögtön egy hazai versenyző, Brent Harold Metcalf ellen kellett szőnyegre lépnie, de sem támadásban, sem védekezésben nem tudta felvenni vele a versenyt, ebből igen sima, 11-0-s vereség született.

Hasonlóan simán dózerolta le Sleisz Gabriellát (63 kg) a dallamos nevű mongol Szoronzonboldin Batceceg - aki később meg sem állt az aranyig -, és sajnos Németh Zsanett (75 kg) sem húzta ki a két menetet a kazah Guzel Manyurova ellen. Hármuk közül egyedül Sleisz került vigaszágra, de ott bántóan könnyen legyőzte a török Buse Tosun.

Sastinnak sem sikerült

Sastin Marianna (58 kg) leiskolázta a dél-koreai ellenfelét, Um Dzsi-eunt, még csak végig sem ment a meccs (10-0). A nyolcaddöntőben a norvég Grace Bullen várt rá. A szudáni születésű birkózó négyéves korában menekült el a háború elől Európába, most 18 éves, de már világ- és Európa-bajnok. Rá is ijesztett Sastinra picit, a meccs közepén vezetett ellene 3-2-re, de onnan a Vasas birkózója csinált egy kitolást és egy mögékerülést, ezzel végül 5-3-mal behúzta a meccset.

A nyolc között a háromszoros olimpiai bajnok Icso Kaori várt Sastinra. A japán versenyző nem mellesleg kilencszeres világbajnok, és bár a sikereit a 63 kilósoknál aratta, a tavalyi taskenti vébén már öt kilót lefogyva nyert aranyat. Sastin a legfrissebb Karfiolfül magazinban úgy kalkulált, a sorsolásától függ, hogy ezüstöt vagy bronzot nyer: „ha Icso az én ágamon van, akkor bronzra van esélyem, ha csak a döntőben futunk össze, ezüst lehet ebből”.

„12 éve senki nem verte meg. Egyszer kapott ki, amikor megsérült. Még jobb, mint Karelin” – utalt a legendás férfi birkózóra, a Szibériai Medvének becézett Alekszandr Karelinre Wöller Ákos, a női szakág vezetője, aki mindezek ellenére bízott a csodában. Hiába, Icso pörgette-forgatta Sastint, mögé került, levitte a szőnyegről, végül alig kezdődött el a második menet, már be is fejeződött a küzdelem.

A bíró nem büntette meg a törököt

Ahogy az Európa Játékok győztese megjósolta, Icso szépen bement a döntőbe, majd meg is nyerte azt, Sastin pedig vigaszágra szállt. Elif Yesilirmak ellen már a kvóta volt a tét, de a magyar versenyző meglehetősen passzívan birkózott, miközben a török gyakran tépte-cibálta, amit viszont nem büntetett a bíró. Sastin két levitellel és egy kiléptetéssel kapott ki, a vége 5-2-es vereség lett, és egy újabb kvóta nélküli nap.

„Mi volt a baj? Semmi baj nem volt, azt csinálta, amit csinálnia kellett” – kezdte visszafogottan az értékelést Wöller Ákos, a női szakág vezetője. Aztán kitört belőle a feszültség: „Olyan nincs, hogy a török hatszor cibálta a haját, hússzor belekapott az arcába, ötször csavarta ki az ujjait, és ezt csinálta egész meccsen. Külön felhívták a figyelmet az ilyenekre a bírói értekezleten, de nem történt semmi. Ez van, itt tart a magyar sportdiplomácia, hogy el lehet csalni így meccset. Egy ágra lehet rakni három világklasszist, miközben a másik ágon csupa olyan birkózott, akiket Mariann idén tönkrevert. És erre még jön a szövetség ezzel a marhasággal, hogy rendez még egy válogatót Marianna és Barka Emese közt, ha most Marianna nem szerez kvótát."

Pénteken még Barka Emese birkózik a nőknél, de nem olimpiai súlycsoportban. Ezenkívül a szabadfogásúak versenye folytatódik.

eredmények, szabadfogás 65 kg:
1. Frank Marquez (Olaszország)
2. Ihtyijor Navruzov (Üzbegisztán)
3. Szejedahmad Szejedmahmud Mohammadipahnehkolaei (Irán) és Szoszlan Ramonov (Oroszország)
Lukács Norbert a selejtezőben kiesett

a döntőben:
Marquez - Navruzov 4-3

nők, 55 kg:
1. Helen Louise Maroulis (Egyesült Államok)
2. Irina Ologonova (Oroszország)
3. Tatyjana Kit (Ukrajna) és Evelina Nikolova (Bulgária)

a döntőben:
Marqulis - Ologonova 11-0 - technikai tus

nők, 58 kg:
1. Icso Kaori (Japán)
2. Petra Maarit Olli (Finnország)
3. Julija Ratkevics (Azerbajdzsán) és Elif Jale Yesilirmak (Törökország)
Sastin Marianna a vigaszágon kiesett

a döntőben:
Icso - Olli 10-0 - technikai tus

nők, 63 kg:
1. Szoronzonboldin Batceceg (Mongólia)
2. Kavaj Riszako (Japán)
3. Tajbe Juszejn (Bulgária) és Julija Osztapcsuk (Ukrajna)
Sleisz Gabriella a vigaszágon kiesett

a döntőben:
Szoronzonboldin - Kavaj - tus

nők, 75 kg:
1. Adeline Maria Gray (Egyesült Államok)
2. Csian Csou (Kína)
3. Vaszilisza Marzaljuk (Fehéroroszország) és Epp Mae (Észtország)
Németh Zsanett a 32 között kiesett

a döntőben:
Gray - Csian 13-2 - technikai tus

Mindent egy helyen az Eb-ről