Vágólapra másolva!

„Nem kell aggódni amiatt, hogy tavaly, az első nekifutásra mindössze két kvótát – egyet-egyet a sportlövészetben és a vitorlázásban - sikerült megszerezni, mert a tánc igazából csak most kezdődik, a 2015-ös olimpiai kvalifikációs versenyeken. Ugyanakkor az is igaz, hogy azok a sportágak, illetve sportolók, akik idén nem tudják bebiztosítani a helyüket a riói olimpia szereplői között, azok bizony bajba kerülhetnek. Jövőre ugyanis már jóval kevesebb lehetőség marad, és várhatóan a világranglisták „kozmetikázásához” is rendkívüli erőfeszítésekre lesz szükség” – ezzel az előrejelzéssel kezdte Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója a Telekom Sporthír Szolgálatnak adott nyilatkozatát.

Az olimpiai-, világ- és Európa-bajnoki győztes öttusázóból lett sportvezető arra figyelmeztet, hogy a remélt magyar kvóták több mint 60 százalékát már az idén be kell gyűjteni, és lehetőleg nem arra várni, hogy a 2016. május-júniusában lezáruló világranglisták alapján ki kaphat még zöld jelzést. Megmarad az esélye azoknak, akik „billegő” helyeket elfoglalva figyelik majd az események alakulását, például azt, hogy sérülés vagy más okok miatt kik kényszerülnek lemondani az olimpiai szereplésről, a rangsorok sereghajtói viszont még a csodában sem bízhatnak.

Arra a kérdésre, hogy vajon a magyar olimpiai mozgalom kevesebb vagy több sportolóval képviseltetheti magát 2016-ban, mint legutóbb Londonban, amikor a küldöttség létszáma 157 volt, az aranyak száma pedig nyolc, a sportigazgató reális képet festve adott választ.

„Lehet nagyobb, de kisebb is. Sok függ attól, hogy a „kvóta-gazdag” csapatsportokban, egészen pontosan a férfi és a női vízilabdázásban, illetve kézilabdázásban mire jutnak a magyar válogatottak. Ha szélsőségesen pesszimista lennék, azt mondanám, hogy egyelőre csak a férfi pólózok Riói indulására mernék fogadást is kötni, az álmom viszont az, hogy összejön a csodával határos négyből négy.”

A magyar csapat legjobbjainak köszönhetően három éve az éremtáblán az előkelő 9. helyet sikerült kiérdemelni, és ez még szebben hangzó adat akkor, ha hozzátesszük, hogy a nagy versenyben 205 nemzet sportolói vettek részt. Az egyik izgalmas kérdés a visszaszámlálás időszakának végéhez közeledve az, hogy a londoni magyar aranyérmesek közül – a hat egyéni indulóból, egy-egy páros illetve négyes tagjaiból – ki lesz képes az ismétlésre, illetve azt megelőzően az olimpiai indulás jogának kiharcolására.

„A jó hír először is az, hogy közülük még mindenki a fedélzeten. A londoni győztesek közül a Riói esélyesek listáján csak a feloszlott Dombi Rudolf és Kökény Roland alkotta kajakpáros nem szerepelhet, új társat választva viszont ők sem tettek le az újabb bizonyítás nagy tervéről. A többiek közül Kozák Danuta, Berki Krisztián, Pars Krisztián és a női kajaknégyes 2014-ben megnyerte az év legfontosabb versenyét, Gyurta Dániel, Szilágyi Áron és Risztov Éva pedig azt bizonyította, hogy a potenciális ellenfeleknek igencsak tartaniuk kell tőlük a „visszavágón”.

Fábián László szerint szinte biztosra lehet venni, hogy Rióban ismét a kajak-kenu és az úszás lesz a magyar válogatott két „húzó” sportága, amelyek közül az utóbbi mérlegén sokat javíthat a tavaly az „Év úszónőjének” megválasztott Hosszú Katinka, akinek Londonban a 400 vegyesen még csak egy negyedik hellyel kellett megelégednie. A sportigazgató kíváncsian várja a jövő reménységeinek színrelépését is, akik közül az elmúlt évi ifjúsági olimpiai játékok érmesei szerinte meglepetéseket is okozhatnak.

Telekom Sporthír Szolgálat – Szalay Péter