Budapest is képes a kiváló olimpiarendezésre

Thomas Bach, olimpia, NOB
International Olympic Committee (IOC) President Thomas Bach arrives to attend a press conference closing an executive meeting on December 10, 2015 at the International Olympic Committe headquarters in Lausanne. Bach launched a fresh appeal on December 8, 2015 to protect world sports from doping scandals and corrupt practices after recent damaging revelations.
Vágólapra másolva!
Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke úgy véli, hogy mindegyik pályázó képes nagyszerű játékokat rendezni 2024-ben.

"Önök elégedettnek látnak engem: lenyűgöző versengés várható négy város között, melyek mindegyike képes kitűnő játékokat rendezni. Mi, a NOB-ban nyugodtan figyelhetjük ezt a versengést, amely olyan, mint egy olimpiai döntő. Persze nagy különbség, hogy itt csak aranyérmet osztanak, ezüstöt és bronzot nem" - jelentette ki a NOB-vezetője Los Angelesben, a UCLA kampusán tett látogatása utáni sajtótájékoztatón.

Bach hangsúlyozta, hogy a négy kandidáló, Budapest, Los Angeles, Párizs és Róma magáévá tette az Agenda 2020 irányelveit, melyek elsődlegesen a költségek lefaragására, kordában tartására, illetve a létesítmények, beruházások utóhasznosítására irányulnak.

Thomas Bach mindennel elégedett Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

, és pályázni különböző okokból is lehet. A gondolatok versenyére számítunk, nem akarunk semmit ráerőltetni a városokra, nem akarunk nekik leckét adni abból, hogy mit kellene tenniük a fejlődésük érdekében. Az ő feladatuk, hogy nekünk megmutassák, miként látják a jövőjüket és ebbe az olimpiai játékok hogyan integrálódnak" - fogalmazott az egykori olimpikon, aki 1976-ban a német tőrcsapat tagjaként aranyérmes volt Montrealban.

Friss élményeiből példaként említette a Los Angeles-iek azon tervét, hogy nem építenek olimpiai falut, hanem a már meglévő egyetemi kollégiumokat használják majd. Bach szerint éppen ilyesmire gondoltak, amikor az Agenda 2020-at összeállították. Az amerikaiak eredeti tervében még az szerepelt, hogy magáncégre bízzák az olimpiai falu megépítését, de a helyi képviselők attól tartottak, hogy ezzel elszállhatnak a költségek, ezért utóbb az egyetemi megoldás mellett foglaltak állást.

A 2017-es vizes vébére épülő Dagály Úszóaréna olimpiai színhely is lenne Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Bach vasárnap érkezett Los Angelesbe - látogató körútjának utolsó állomására -, ahol megtekintette a Lakers Charlotte elleni NBA-mérkőzését, majd meglátogatta a tervezett főbb olimpiai versenyhelyszíneket, s többek között olyan egykori nagyságokkal is találkozott, mint az atléta Carl Lewis, aki négy aranyérmet nyert az 1984-es Los Angeles-i játékokon.

A kaliforniai metropolisz 1984 előtt 1932-ben is házigazdája volt az olimpiának, míg az Egyesült Államokban legutóbb 1996-ban, Atlantában rendeztek ötkarikás játékokat.

Bach december közepén járt Budapesten, s eredményesnek és sikeresnek nevezte látogatását.

Mint mondta, a magyar fővárosnak "érdekes és nagyon erős pályázata van", s úgy vélte, Budapest és Magyarország jól alkalmazkodik az Agenda 2020 reformprogramban foglaltakhoz.

A NOB 2017-ben, Limában jelöli ki a 2024-es játékok helyszínét.