Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A NOB szerint is esélyes Budapest olimpiapályázata

Fürjes Balázs; Tarlós István; Borkai Zsolt
Budapest, 2016. április 14. Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke (b2), Fürjes Balázs, az olimpiai pályázat kormányzati felelőse (b3) és Tarlós István főpolgármester (j) a 2024-es olimpiára és paralimpiára kandidáló Budapest pályázati emblémájának ünnepélyes bemutatóján a Gellért-hegyen 2016. április 14-én. A Graphasel designstúdió által tervezett emblémának a meghatározó elemei a Szabadság-szobor, a víz és az olimpiai ötkarika, utóbbi azonban nem a klasszikus formában, hanem "újraértelmezve" jelenik meg. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2024-es értékelő bizottsága négynapos lausanne-i ülésén áttekintette a 2024-es olimpiai és paralimpiai játékokra benyújtott pályázatokat, és Budapestet is esélyesnek látja a rendezésre. 

A kandidáló városoknak - Budapest mellett Los Angeles, Párizs és Róma - 2016. február 17-ig kellett benyújtaniuk első pályázati anyagukat, ezt elsőként Budapest tette meg. Ennek az értékelése zárult most le, az összegzést a NOB vezető testülete fogja megkapni. Ezt követi a visszajelzés a városok részére a nyár folyamán.

Szavazzon!

Ön szerint melyik város nyeri meg a rendezést?

Az értékelő bizottság a pályázatban eddig megismertek alapján Budapestet is esélyesnek látja a 2024-es játékok megrendezésére.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

"Az első benyújtott dokumentumok alapján elmondhatjuk, hogy

A pályázatok visszatükrözik a NOB Agenda 2020 reformprogramját, amely az észszerű és gazdaságos olimpiát helyezi a középpontba. A kandidáló városok különös hangsúlyt fektetnek a fenntarthatóságra és a létesítmények utóhasznosítására. Elégedettek vagyunk az eddig látottakkal" - mondta a korábbi négyszeres olimpiai ezüstérmes sprinter, Frankie Fredericks, az értékelő bizottság elnöke az Insidethegames.biz olimpiával foglalkozó portálnak.

A magyar pályázat markánsan eltér a többitől,

mert az egyetlen, amely az ország több városát is olimpiai, illetve paralimpiai helyszínnek jelöli, lehetővé téve, hogy az ország lakosságának 90 százaléka elérjen legalább egy eseményt 90 percen belül.

A következő mérföldkő 2016 októbere lesz, ekkor kell benyújtani a kandidáló városoknak a pályázati dokumentáció második anyagát.

Mindent egy helyen az Eb-ről