Modricéknak nem okoztak gondot a törökök

fbl Horizontal
Turkey's midfielder Ozan Tufan (L) and Turkey's midfielder Oguzhan Ozyakup vie for the ball against Croatia's midfielder Luka Modric during the Euro 2016 group D football match between Turkey and Croatia at Parc des Princes in Paris on June 12, 2016. / AFP PHOTO / BULENT KILIC
Vágólapra másolva!
Alacsony színvonalú mérkőzésen egy szerencsés Luka Modric-góllal 1-0-ra győzött a horvát labdarúgó-válogatott Törökország ellen az Európa-bajnokság D csoportjának első fordulójában.

Eredmény, D csoport, 1. forduló:
Törökország – Horvátország 0-1 (0-1) – az élő közvetítés
Párizs, Parc des Princes, 42 ezer néző
v: Jonas Eriksson (svéd)
Törökország: Babacan - Gönül, Topal, Balta, Erkin - Tufan, Inan - Özyakup (Sen, 46.), Calhanoglu, Tosun (Mor, 69.) - Turan (Yilmaz, 65.)
Horvátország: Subasic - Srna, Corluka, Vida, Strinic - Modric, Badelj, Brozovic, Rakitic (Schildenfeld, 90.), Perisic (Kramaric, 86.) - Mandzukic (Pjaca, 93.)
gól: Modric (42.)
sárga lap: Strinic (80.), illetve Tosun (31.), Balta (48.), Sen (91.)

Az előjelek és a statisztika a horvátok sikerét ígérte, Ante Cacic szövetségi kapitány nem véletlenül tiltotta ki a feleségeket és barátnőket az edzőtáborból, azt szerette volna, ha a játékosai csak a futballra koncentrálnak.

Luka Modric gólja döntött Forrás: AFP/Bulent Kilic

A felek korábban hatszor találkoztak, két horvát győzelem mellett négyszer döntetlennel végződött a rendes játékidő, igaz, a törökök ennek is örülhettek, hiszen a 2008-as negyeddöntőt büntetőpárbajban megnyerték.

Az akkori játékosok közül a horvátoknál Srna, Corluka, Modric és Rakitic ezúttal is ott volt a kezdőcsapatban, a nagy hiányzó az a Dejan Lovren volt, aki a Liverpoolban jó szezont produkált, de összeveszett Caciccsal, aki szemrebbenés nélkül otthon hagyta.

És akkor jött Modric

Ha valaki lemaradt a mérkőzés első félórájáról, semmit sem veszített. A törökök többet birtokolták a labdát, a horvátok veszélyesebbnek tűntek, de csupán azért, mert több olyan beadással operáltak, amelyből akár helyzet is kialakulhatott volna.

A 29. percben a törökök villantak, Gönül beadását Tufan csúsztatta kapura, de Subasic a gólvonalon valahogy összeszedte a labdát.

Ki tudja, hogyan alakult volna a meccs, ha a 41. percben egy ügyetlenül kiemelt labdát Modric 23 méterről nem lő kapura, és Volkan nem nyúl a labda mellé (0-1).

A Real Madrid játékosa lett az első horvát, aki két Eb-n is gólt szerzett:

nyolc éve ugyancsak az első meccsen, Ausztria ellen volt eredményes.

A gólörömhöz egy horvát szurkoló is csatlakozott, aki térden odacsúszott Modrichoz.

Volkan is benne volt Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Mike Hewitt

Még két horvát kapufa

A horvátok a vezetés tudatában már nyugodtabban futballozhattak, a törökök pedig egyébként sem jelentettek veszélyt a kapura.

Az 52. percben Srna a lécre tekert egy szabadrúgást, három perccel később ugyancsak az ő lábában volt a második találat, de ajtó-ablak helyzetben a kaput sem találta el. A 61. percben Brozovic majdnem kilőtte a jobb felsőt, a 72. percben Perisic a lécet találta el.

Srna kapufája Forrás: AFP/Francisco Leong

Fatih Terim kétségbeesetten próbálkozott, de Volkan Sen, Burak Yilmaz és a nagy tehetségnek tartott Emre Mor becserélése sem hozott változást.

A végeredmény 1-0 lett a horvátoknak, akik így nagy lépést tettek a negyeddöntő felé, a törököknek viszont komoly formajavulás szükséges, hogy Csehország és Spanyolország ellen legyen bármilyen esélyük is.