Van mire építeni a németek elleni vereség után

magyar német barátságos
Germany's Sami Khedira (front R) in action against Hungary's Laszlo Kleinheisler (L) during the international soccer friendly match between Germany and Hungary at the Veltins Arena in Gelsenkirchen, Germany, 04 June 2016. Photo: FEDERICO GAMBARINI/dpa
Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott helyenként jól játszva, de az ellenfelet túlságosan tisztelve 2-0-ra kikapott szombaton a világbajnok német csapattól Gelsenkirchenben az Európa-bajnokságot megelőző utolsó felkészülési mérkőzésén.

Eb-felkészülési mérkőzés, Veltins-Arena, Gelsenkirchen, 50.000 néző
Játékvezető: Martin Strömbergsson (svéd)
Németország–Magyarország 2–0 (1–0) – élő közvetítés
gól: Lang (öngól, 39.), Müller (63.)

A magyar válogatott kezdőcsapata:
Király Gábor - Fiola Attila, Guzmics Richárd, Lang Ádám, Kádár Tamás - Pintér Ádám, Nagy Ádám - Dzsudzsák Balázs, Kleinheisler László, Lovrencsics Gergő - Szalai Ádám

A német válogatott kezdőcsapata:
Manuel Neuer - Benedikt Höwedes, Jérome Boateng, Antonio Rüdiger, Jonas Hector - Toni Kross, Sami Khedira - Julian Draxler, Thomas Müller, Mesut Özil - Mario Götze

Csak erős ellenféltől lehet tanulni

Mindkét csapat, a magyar és a német válogatott is utolsó felkészülését játszotta Gelsenkirchenben az Európa-bajnokság előtt. Bernd Storck szövetségi kapitány a mérkőzés előtt a tapasztalatszerzést emelte ki.

Bernd Storck nem véletlenül akart a németek ellen futballozni Forrás: MTI/Illyés Tibor

"Fizikai, taktikai és mentális szempontból is fontos, hogy az utolsó felkészülési mérkőzésünkön találkozunk a legerősebb ellenféllel. Örülünk, hogy a világbajnok ellen játszhatunk, az ilyen meccsekből lehet tapasztalatokat szerezni és tanulni" – hangsúlyozta a kapitány.

Kezdés után gólt kaptunk

Bernd Storck csapata bátor, agresszív letámadással kezdte a meccset, a németek azonban kijátszották a nyomást, és rögtön veszélyes ellentámadásba mentek át. Olyannyira, hogy rögtön a vezetést is megszerezték volna, ha a játékvezető megadja Draxler teljesen szabályos gólját, de Strömbergsson játékvezető óriásit bakizott.

Draxler meg nem adott gólja

A németek ezt követően is támadásban maradtak, a magyar csapat nehezen tudta megtartani a labdát, és sokszor csak üggyel-bajjal állította meg az ellenfelet. Amikor ez nem sikerült, akkor Király Gábor hárított, mint például Müller 22 méteres bombájánál a 11. percben.

Kimaradt Szalai-helyzetek, német gól

Pár perccel később megvillant a magyar csapat is: Dzsudzsák küldögtt kapura ge ykimondottan kellemetlen lövést, Neuer csak kiütni tudta, éppen Szalai elé, de a magyar csatár gyenge megoldást választott abszolút ziccerben, és Neuer védte az ismétlését – igaz, Szalai egyébként is lesen volt, így nem adták volna meg a gólt.

Szalai Ádám nem játszott jól a németek ellen Forrás: MTI/Illyés Tibor

A 28. percben ismét ők voltak a főszereplők: Dzsudzsák zseniális labdával hozta helyzetbe Szalait, ő azonban nem tudta rendesen átvenni a labdát, és gólhelyzet helyett szöglet lett a dolog vége, a védők menteni tudtak. A beívelés után Pintér emelése hullott a kapu tetejére.

A félidő végére ismét felpörgették magukat a németek, és megszerezték a vezetést is. Szép összjáték után Hector tört be a tizenhatosunkra a bal oldalon, a középre tett labdára egyszerre érkezett Götze és Lang, végül a magyar bekk lábáról került a hálóba a labda. A mutatott játék alapján a németek megérdemelten szereztek vezetést, sokkal többet birtokolták a labdát és veszélyesebb támadást vezettek, mint a kicsit tompán és bátortalanul futballozó magyarok.

A második félidőben mindkét kapitány felforgatta a csapatát a cseréivel, de a meccs összképe nem változtott. A németek támadtak, míg a magyar csapat megszállta a saját térfelét, és a megszerzett labdákkal kontrázni próbált.

Elnézett lesgól, megadott lesgól

A védelem nagyjából állta a sarat, de a csapat mintha túlságosan tisztelte volna az ellenfelét, a játékosok sokszor a legegyszerűbb megoldásokat választották.
Az állandósult német fölény végül gólt eredményezett: a csereként beálló Mario Gomez fejesét még nagy bravúrral védte Király, de a kipattanóra Müller érkezett, és az üres kapuba passzolt a labdát. A góllal kapcsolatban meg kell jegyezni: Gomez lesen kapta az ívelést, így az akciót még a gól előtt le kellett volna fújni.

Király Gáboron nem múlt semmi Forrás: MTI/Illyés Tibor

Ezzel a góllal a meccs gyakorlatilag véget ért, a németek nem erőltették a támadásokat, a magyarokban pedig nem volt annyi, hogy rámenjenek a szépítésre.

"Nehéz meccs volt, tudtuk, hogy nyomás alatt játszunk majd, ennek ellenére megpróbáltunk futballozni, és nem elvagdosni a labdákat. Fontos tapasztalatokat szereztünk a világbajnok ellen az Eb előtt. Nem minden játékosunk egészséges, de taktikailag jók voltunk, innentől már csak a finomhangolás van hátra az osztrákok elleni nyitómeccsünkig" – értékelte a látottakat Bernd Storck szövetségi kapitány.

Van mire építenünk

"Győzni jöttünk, jó játékkal akartunk felkészülni az Eb-re. Hellyel-közzel tudtuk kontrollálni a világbajnok csapatot, de látszott, hogy a támadóharmadban ők érzik a szituációkat, ebből kaptuk a gólokat. Készen állunk az Eb-re, kemény munkát végeztünk az edzőtáborban, most is végig küzdöttünk, van mire építenünk" – mondta Lovrencsics Gergő.

Nagy Ádám jól passzolta ki a labdákat a védőharmadból Forrás: Origo

"Mindig is reménykedtem ebben a pillanatban. Tele volt a stadion, nagyszerű volt a pálya, boldog vagyok" – mondta a debütáló Bese Barnabás. "Tudtuk, hogy a német csapat nagyon erős. Stabilan tudtunk védekezni, sajnos kaptunk két gólt, de becsülettel küzdöttünk."

Az Eb-n 44 év után résztvevő magyarok kedden indulnak Franciaországba, ahol elsőként június 14-én az osztrákokkal találkoznak Bordeaux-ban, majd négy nappal később Marseille-ben Izland, végül június 22-én Lyonban Portugália lesz az ellenfelük a csoportszakaszban.