Vágólapra másolva!
Bár már kicserélték a vizet a műugrók számára fenntartott medencében a riói olimpia Maria Lenk Uszodában, a színe még mindig zöld, sok kellemetlenséget okozva ezzel a sportolóknak. Vajon a rossz főpróba után milyen lesz az előadás? Kormos Villő toronyugróval beszélgettünk.

„Szombat reggel érkeztem, küszködöm egy kicsit az átállással, már otthon próbáltam hozzászoktatni magam az időeltolódáshoz, meglátjuk majd, hogy sikerül” – mesélte rió tudósítónknak Kormos Villő, aki az idei, brazíliai Világkupán toronyugrásban elért 21. helyével harcolta ki az olimpiai kvótát.

A medence zöld színe őt is meglepte, készített is róla egy fotót, amelyen ugyanolyan volt a víz, mint az ő Hungary-feliratú pólója. „Teljesen beleillik a környezetbe, szombaton még zöld fürdőruhában is edzettem” – viccelődött a sportolónő.

A helyzet azóta javult. „Este leengedték, és új vízzel töltötték fel a medencét, így most már látom a lépcsőt és a saját kezemet a víz alatt, de szombaton még semmit nem lehetett látni. Amikor beugrottam a vízbe, még azt sem láttam, hogy elúszott-e már alólam a másik ugró, így inkább – a balesetet megelőzendő - többet vártunk egymásra.”

Így viszont lassabban zajlott az edzés, elég szokatlan helyzet elé állítva a műugrókat. „Ami még szomorú, hogy a víztől csúszós és nyálkás lesz a bőrünk.

- igaz, a klórtól is ugyanúgy kijön. Nem tudom, miből volt benne sok, de valamiből sok volt benne” – jegyezte meg a 28 éves olimpikon.

Forrás: Origo

Az egyik német műugró, Maria Kurjo úgy foglalta össze a helyzetet a zöld vízről, hogy

eddig csak fura volt, most viszont már gusztustalan.

„A tévében nem tűnt ennyire durvának, mint élőben” – mondta erről Kormos Villő.

A medence az ígéretek szerint két napon belül újra kék lesz, a műugrók egyelőre szkeptikusak. A magyar toronyugró a társaihoz képest optimista, hiszen, mint mondja, az első edzésen még olyan érzése volt, mint amikor az ember a Balatonban keresi a lábával a lépcsőfokokat a zavaros vízben, mára viszont jobb lett a helyzet.

Ezért lett zöld a víz

A riói Maria Lenk Uszoda kálváriája múlt szombaton kezdődött, amikor az egyik alvállalkozó 80 liter hidrogén-peroxidot öntött a műugró és a vízilabda-medencékbe, ám a szervezők erről csak akkor szereztek tudomást, amikor látványosan zöldre változott a műugró medence vize a nők 10 méteres szinkrontoronyugrásának döntőjében. A hidrogén-peroxid semlegesítette a klórt a vízben, ami következtében algák jelentek meg a medencében.

A formájáról így beszélt: „otthon az utolsó edzésem nagyon jól ment, most egy könnyebb, átmozgató edzésem volt, nagyon vegyesen érzem magam. Nem teljesen pontosak az ugrásaim, mert nem lőttem még be a dolgokat, de közben érzésre jól ment. Remélem, a versenyig megszokom a környezetet, például azt, hogy a nap máshol látható, mint otthon.”

Hogy ez miért nem jó? „Mert amikor kiállok, pont a szemembe süt, nem tudok stabilan egy helyre nézni, kicsit hunyorgok.”

A célja, hogy magával elégedett legyen a versenyek végeztével. „Konkrét helyezést nem fogalmazok meg. De azt szeretném, hogy legyen öt függőleges ugrásom, és egyéni csúcsot érjek el.”

A szinkronúszók víze kék, a műugróké zöld Forrás: Origo

Villő a vasárnap délutáni edzésen nemcsak 10, hanem 5 méterről is ugrott, méghozzá azért, hogy utóbbin begyakorolja a gyakorlata első felét.

A versenyen az előzetes nevezések alapján 29-en indulnak, ebből 18 versenyző kerül a középdöntőbe, 12 pedig a döntőbe. A toronyugrás küzdelmeit jövő szerdán rendezik.

Forrás: Origo