Vágólapra másolva!
Magyarországon két nappal ezelőtt Kenderesi Tamást szinte csak azok ismerték, akik tényleg járatosak voltak a sport világában. A riói olimpián 200 méteres pillangóúszásban elért bronzérme után ez alaposan megváltozott. Még húszéves sincs, mégis olyan bámulatosan versenyzett, amire sokáig emlékezünk majd. Portré arról a magyar fiatalemberről, aki ma még csak az előfutamokban tudta legyőzni Michael Phelpset 200 pillangón. De nincs már sok idő addig, amikor ő lehet ennek a gyilkos úszószámnak a királya.

„11-12 éves lehetett, amikor először azt gondoltam, hogy ez a kislegény egyszer világhírű lehet” – mondta érdeklődésünkre a pécsi úszóklub egyik edzője, Módosné Iván Lili.

Tamást 6 éves kora óta ismerem.

Onnan hozták Pécsre úszni a szülei Tamást. Nem kell hangsúlyozni, mekkora áldozat volt ez a szülők részéről, hiszen az edzések akkor is naponta zajlottak.”

Kenderesi Tamás útban élete első olimpiai érme felé Forrás: MTI/Illyés Tibor

Tegyük hozzá, voltak olyan szakemberek, akik korábban semmiféle fantáziát nem láttak a kis Kenderesiben. Az édesanyja a minap árulta el, hogy

a fiát el akarták tanácsolni a medencék környékéről.

Tulajdonképpen a szülők állhatatosságának, egy kiváló pécsi edzőnek, Tari Imrének, és persze Tamás kitartásának köszönhetjük, hogy ma olimpiai bronzérmet ünnepelhet Magyarország.

A legnagyobb fiú elindul a világhír felé

Kenderesi két öccse közül egyébként az egyik szintén úszó, a legkisebb viszont más sportágat választott.

Tamás nevét az olimpia előtt tényleg csak azok ismerték, akik járatosak voltak a magyar úszósport világában, még úgy is, hogy idén májusban a londoni Európa-bajnokságon bronzérmes lett a 200 méteres pillangóúszásban. Azt a versenyt Cseh László nyerte meg.

Mögöttem az utódom, előttem a példaképem. Az amerikai Michael Phelps vezet Kenderesi Tamás előtt Forrás: Sputnik/Alexander Vilf

Sokak szerint egyenesen balszerencse, hogy a világbajnok Cseh és a feltörekvő Kenderesi ugyanabban a versenyszámban úszik. De a tavalyi kazanyi világbajnokság után az egész ország azon hüledezett, hogy a másodvirágzását élő Cseh meg tudta nyerni a világbajnokságot. Vajon képes lesz-e erre az olimpián is? Visszatér-e Michael Phelps, akit Cseh korábban sosem tudott legyőzni? Csak úgy sorjáztak a kérdések, de

Kenderesi Tamásról senki sem beszélt.

Nem véletlenül. A kazanyi világbajnokság ideje alatt hősünk egy ágyból nézte végig, mi történik a tatár városban.

Csaták a mononukleózissal és a sebészekkel

„Azt a napot sosem felejtem el – idézi fel 2015 nyarát az edző, Módosné Iván Lili. – Tamás nevelőedzője, Tari Imre kétségbeesetten telefonált, hogy a gyerekkel útban vannak a Sportkórházba. Egy héttel voltunk a vb előtt. Budapesten aztán kiderült, hogy Tamásnak mononukleózisa van, ami egy nagyon súlyos fertőzés.

A máját támadta meg.

Nem kell ecsetelnem, mit éreztünk. Kazany helyett jöhetett a teljes ágynyugalom, két hétig fel sem kelhetett. Szörnyű időszak volt az mindannyiunknak.”

A verseny végén Kenderesi Tamás gratulált Michael Phelpsnek Forrás: AFP/Odd Andersen

Akik azonban azt hitték, hogy Kenderesi Tamás pechsorozata ezzel befejeződött, tévedtek. Tavaly decemberben Izraelben rendezték a rövidpályás úszó Európa-bajnokságot, ahol nem elég, hogy a versenyei nem úgy sikerültek, ahogy szerette volna, de egy rossz lépés után elszakadt a keresztszalagja.

Úszás, olimpiai felkészülés helyett műtét következett.

Egy újabb súlyos sérülés, alig nyolc hónappal a riói olimpia előtt.

Győzelemre senki sem gondolt

„Szerintem azzal, hogy Tamás Rióban a döntőbe jutott, már teljesített minden olyan célt, amit magának kitűzött” – mondta Módosné Iván Lili.

Persze minden sportoló erről álmodik, de Tamás mindig is tisztában volt a realitásokkal. Arról, hogy ő olimpiai bajnok lehet, egy szó sem esett közöttünk. Ebben a mezőnyben 19 évesen nyerni akkora szenzáció, amilyen nagyon ritkán fordul elő a világ úszósportjában.”

Egy pillanatkép a férfi 200 méteres pillangóúszás olimpiai döntőjéből. Középen a későbbi győztes, Michael Phelps Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Al Bello

Nem nyert, de bronzérmes lett. Már az előzmények is fantasztikusak voltak. Kenderesi Tamás jutott be a legjobb idővel a fináléba, jobb időt úszott, mint Cseh László, és jobbat, mint példaképe, az amerikai Michael Phelps.

A Kenderesi–Cseh rivalizálás persze nem előzmény nélküli.

2014. július 18-án Debrecenben, az országos bajnokságon az akkor még teljesen ismeretlen pécsi úszó legyőzte Cseh Lászlót. Két héttel korábban még az ifjúsági Eb-n úszott – és nyert.

Cseh Lászlót a kazanyi vb előtt is legyőzte

„Pedig arra az ob-re nem úgy ment, hogy megveri Cseh Lacit” – eleveníti fel a történteket Módosné Iván Lili.

Biczó akkor már ifjúsági olimpiai bajnok volt. Korábban együtt úsztak Pécsett, majd Biczó távozott, Tamás viszont maradt. A rivalizálás kettejük között azon a debreceni ob-n csúcsosodott ki, az már csak hab volt a tortán, hogy Biczó mellett Cseh Laci is Tamás mögött csapott a célba.”

A döntő után Cseh László a legnagyobb elismerés hangján beszélt Kenderesi Tamás teljesítményéről Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Kenderesi debreceni győzelme már előrevetítette, hogy a 2014-es nankingi ifjúsági olimpia is a pécsi úszó teljesítményétől lesz hangos. Az ekkor már csak

pillangókirályfinak becézett

úszó a 100 méteres pillangóúszásban hetedik, a hosszabb számban első lett. Ám idehaza még egy ifjúsági olimpia sem az az esemény, amelynek a győztesét azonnal megismerné az egész ország. Ehhez világbajnokságot vagy olimpiát kell nyerni. Vagy legalább a dobogón állni.

Kenderesi Tamás bronzérmes Rióban, de a jövő egyértelműen az övé lehet Forrás: MTI/Illyés Tibor

2015-ben ismét az országos bajnokságon figyelhettünk fel Kenderesi Tamásra. A Győrben rendezett viadalon a 200 méteres pillangón elért 1:54.79-es ideje akkor a világ második legjobb eredményének számított. Ezen azért sokan meglepődtek.

Azon, hogy Kenderesi Győrben is megelőzi Cseh Lászlót, talán már kevesebben.

Mindenki a kazanyi világbajnokságot várta, de a már említett mononukleózis ekkor döntötte le a lábáról.

Aparhant, Pécs és egész Magyarország őt ünnepli

„Kenderesi Tamás egy végtelenül tisztességes srác, aki az egész életét annak rendelte alá, hogy egyszer olimpiai bajok legyen – meséli Módosné Iván Lili. – Édesanyja pedagógus, édesapjának szerszámkészítő vállalkozása van. A nagyszülők is tanárok, egyikük Aparhanton volt iskolaigazgató.

Én csak arra emlékszem, hogy 11 vagy 12 éves lehetett, amikor a végtagjai hirtelen növekedésnek indultak, akkor akadt egy-két mulatságos pillanat az edzéseken. De aztán ezt is megszokta. Az az igazság, hogy Tamással kapcsolatban

hogy mindent annak rendelt alá, hogy ő legyen a bajnok. Akár az ob-n, akár egy ifjúsági Eb-n vagy éppen egy olimpián. Elmondhatatlanul boldog vagyok attól, hogy töretlenül halad céljai megvalósítása felé.”

A kis Tolna megyei faluból, Aparhantról indult el Kenderesi Tamás a világhír felé Forrás: Aparhant.hu