Vágólapra másolva!

Dupla pénzt költenek a doppingellenes harcra

Idén megduplázza a doppingellenes küzdelemre szánt költségvetését a Nemzetközi Atlétikai Szövetség.

"Ebben az évben már nyolcmillió dollárt fordítunk a dopping felszámolására, és ezer atlétát ellenőrzünk versenyeken kívül" - közölte Sebastian Coe elnök, hozzátéve, egy tízpontos reformcsomag részeként külön nyomozócsoport alakul az IAAF-en belül a tiltott teljesítményfokozó szerek és a korrupció visszaszorítására.

Az ügy hátterében többek között az áll, hogy az IAAF-et 1999-től tavaly augusztusig irányító Lamine Diack ellen a francia hatóságok korrupció és pénzmosás gyanúja miatt folytatnak nyomozást. A 82 éves szenegáli sportvezető a gyanú szerint megvesztegette Gabriel Dolle-t, az IAAF doppingellenes részlegének korábbi vezetőjét, aki ellen azért zajlik vizsgálat, mert állítólag

késleltetve számolt be az orosz sportolók doppingvétségeiről.

A Le Monde című francia napilap decemberben azt írta, hogy Diack másfél millió eurót (471,4 millió forint) kért az Orosz Atlétikai Szövetségtől 2012-ben. Diack és több más IAAF-funkcionárius - köztük fia, Papa Massata Diack - később a gyanú szerint egymillió eurót (312 millió forint) fogadott el az oroszoktól azért, hogy atlétáik doppingügyei ne kerüljenek nyilvánosságra.

Diack óvadék ellenében szabadlábon védekezik.

Az IAAF korábbi vezetőinek korrupciós botránya az elmúlt évek legnagyobb doppingbotrányával áll összefüggésben. Az orosz atlétikáról ugyanis az elmúlt időszakban kiderült, hogy

központilag irányított doppingolás zajlott az országban.

A 2014 decemberében kirobbant botrány nyomán az IAAF november 13-án felfüggesztette az orosz tagszövetségét, ami azt jelenti, hogy versenyzőik jelen állás szerint nemzetközi versenyeken nem vehetnek részt, csak hazai viadalokon szerepelhetnek, és ha a döntés nem változik, a nyári riói olimpián sem lehetnek ott.