Ismét az aranyat jelentő kandzsit választották az év írásjegyének Japánban

kandzsi, írásjegy,japán
Seihan Mori, a Kijomizu templom főpapja festi fel a győztes karaktert
Vágólapra másolva!
Ismét az aranyat vagy pénzt jelentő kandzsit választották Japánban az év írásjegyének, mert ez a karakter szimbolizálja leginkább a társadalmi hangulatot egy kiotói székhelyű szervezet szerint.

Ez 2000 és 2012 után a harmadik év, hogy a "kin" szimbólumot választották az év kandzsijának.
A választás elsősorban

a riói olimpiai játékokon nyert 12 japán aranyérem miatt

esett erre a kandzsira, illetve amiatt, hogy Maszuzo Joicsi tokiói kormányzó lemondott egy finanszírozási botrány miatt. A kormányzót azzal vádolták, hogy közpénzekből fizette nyaralásait és gyerekei játékait. Egyesek szerint az év írásjelének választott kandzsi utalás Donald Trump leendő amerikai elnök hajára is.

Seihan Mori, a Kijomizu templom főpapja festi fel a győztes karaktert Forrás: AFP/Jiji Press

A kandzsi írásmód népszerűsítésével foglalkozó alapítvány szerint a nagyközönség részéről beérkezett több mint 153 ezer szavazat közül 6655 a "kin" szimbólumot javasolta az év írásjegyének.
Az év kandzsiját a kiotói Kijomizu templomban jelentették be, a hely buddhista főpapja kézírással felfestette a jelet egy óriási, 1,5 méterszer 1,3 méteres kézi készítésű japán papírra, vasira.

A dobogósok

A második helyen végzett kandzsi a "szen", amely kiválasztást, választást jelent, utalva az amerikai elnökválasztásra és a Brexit-referendumra. A harmadik legnépszerűbb kandzsi a "hen", amelynek jelentése változás.

Japánban 1995 óta választják meg az év írásjegyét, reflektálva a globális helyzet változásaira, természeti katasztrófákra, például földrengésekre. Tavaly a biztonságot vagy békét jelentő "an" szimbólumát választották az év írásjegyének.