Vágólapra másolva!
A férfi kézilabda-világbajnokság csoportkörének harmadik fordulójában a magyar válogatott a 2015-ben még vb-döntőt játszó Katarral találkozik. Angola ellen már a szebbik arcát mutatta Csoknyai István csapata, igaz a spanyol szakvezető által irányított közel-keletiek is magukra találni látszanak. Egy győzelemmel öles lépést tehetünk a középdöntő felé!

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Koppenhágából.

Angola ellen jó játékkal, több meggyőző egyéni teljesítménnyel adta vissza a reményt a szurkolóknak az argentinok elleni döntetlen után a magyar férfi kézilabda-válogatott. Nemcsak maga a győzelem és az érte járó két pont volt a fontos, hanem az, hogy világosan megmutassuk, mi másik ligába tartozunk, mint Afrika harmadik legjobb csapata, amelyik a nyitó fordulóban nem kis meglepetésre egy góllal (24-23) legyőzte Katart.

Látványos meccsen nagyarányú győzelem Angola ellen

A magyar férfi kézilabda-válogatott 34-24-ra legyőzte Angolát a dán-német közös rendezésű világbajnokság D csoportjának második fordulójában. Az Argentínával játszott 25-25-ös döntetlen után Angola ellen kötelező volt a győzelem a magyar válogatott számára. Az egy-egy nagy kapusbravúrral kezdődő mérkőzésen Angola szerzett vezetést hárompercnyi játék után, amire Lékai azonnal válaszolt.

Hogy ezt sikerült bizonyítanunk, az nem is lehet kérdés. A csapat egészen más arcát mutatta, mint az Argentína ellen – valljuk meg – kiszenvedett döntetlen során. Igaz, az ellenfél sem volt olyan jó, mint a spanyol és francia élvonalban edződő játékosokra épülő dél-amerikaiak, de egy pillanatra sem merült fel, hogy megismétlődhet a pénteki fiaskó.

Az első perctől fogva, az ellenfélnek esélyt sem adva tartottuk kézben a mérkőzést,

és igen megnyugtató volt látni, hogy ott vannak a tárban azok a játékelemek, amelyeket annyira hiányoltunk Argentína ellen.

Sőt, használni is tudjuk őket, ha úgy adódik: a két szélsőnk, Bóka Bendegúz és Hornyák Péter összesen hét gólt szerzett, és végre lőttünk gólt lerohanásból, amiben nem kis szerepe volt a mérkőzés legjobbjának választott Mikler Rolandnak, aki az első félidőben halmozta a bravúrokat.

Az meg, hogy a második harminc percet engedtük döntetlenre hozni, senkit ne zavarjon. A biztos vezetés tudatában igazán nem róható fel, ha a játékosok – talán tudat alatt – elkezdtek a hétfői sokkal komolyabb erőpróbára koncentrálni. A Katar elleni mérkőzés – hétfő, 15.30 – ugyanis egyáltalán nem lesz gyerekjáték!

"Most fújták le a meccset, de már a holnapi, Katar elleni találkozóra készülünk. Megpróbálunk minél többet pihenni, de valószínűleg már ma videózni fogunk. Szeretném, ha holnap is ugyanígy játszanánk" – mondta Mikler Roland rögtön az Angola elleni mérkőzés után. Amihez Csoknyai István, a válogatott egyik szövetségi kapitánya annyit tett hozzá, hogy "ma kaptunk egy olyan ellenfelet, amely ellen tudtunk sokat gyakorolni. A vb holnap kezdődik, mert mostantól sokkal erősebb csapatokkal játszunk".

Nagy László (j) és Csoknyai István szövetségi kapitány Forrás: MTI/Illyés Tibor

Nem szeretnénk senkit felidegesíteni így kora délelőtt, de vérszomjas rivális vár Lékai Mátéékra. A 2015-ben hazai pályán vébédöntőt játszó Katar nem lett sokkal gyengébb az elmúlt években, amit mutat, hogy

hiába Korea, és hiába kapaszkodik Japán, most is ők az aktuális ázsiai bajnokok.

Az első fordulóban a mieinkhez hasonlóan kicsit "belealudtak", a második fordulóban viszont simán verték öt góllal a Telekom Veszprém vezetőedzője, David Davis által irányította, és Angolánál lényegesen jobb Egyiptomot.

Ahogy azt Lékai Máté még az elutazás előtt, a leendő ellenfelek erejét firtató kérdésünkre elmondta, a katari csapat annyiban tipikusan ázsiai, hogy a szövetségben szinte klubcsapatként tekintenek a válogatottra.

Rengeteget készülnek együtt, roppant összeszokottak.

A keretből két kivétellel – Frankis Marzo (Sporting) és Jusszef Benali (US Ivry) – mindenki otthon játszik, öten ráadásul ugyanabban az al-Duhailban, azaz nem kell a játékosokat az edzőtábor előtt bemutatni egymásnak.

A katari szövetség anno nem szeretett volna házigazdaként szégyenben maradni, így gyorsan honosított konkrétan egy csapatra való játékost. Európai, kubai, tunéziai és ázsiai is volt köztük, és miután négy év nem nagy idő, tízen közülük továbbra is választott hazájukat szolgálják.

Jusszef Benali (labdával) tarthatatlan volt az egyiptomi védők számára Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

A már említett, egyébként tunéziai születésű beálló, Benali volt az Egyiptom elleni meccs legjobbja, kilenc gólt szerzett. De az egyaránt kubai születésű Marzo és Rafael Capote sem sokkal marad el mögötte, 6, illetve 5 góljával. És még mindig fontos szerepet játszik a csapatban a már 41 éves Danijel Saric kapus, aki a katari előtt viselte már a szerb-montenegrói, a szerb és a bosnyák címeres mezt is.

A mieinknél mindenki egészséges, egyelőre a leendő kispapákat, azaz Balogh Zsoltot, Bodó Richárdot és Lékai Mátét sem szólította haza a gyermekáldás. A Csoknyai, Vladan Matics kettős ezúttal is ugyanannak a tizenhat játékosnak szavaz bizalmat, akik az előző két meccsen is pályára léptek.

Amennyiben nyerünk, úgy szinte biztos a helyünk a középdöntőben,

ráadásul miután minden bizonnyal az Argentína–Katar mérkőzésen dől el a csoport harmadik továbbjutójának kiléte, pontot is viszünk majd magunkkal Herningbe. Pontvesztés esetén csak nehéz, vereséggel viszont roppant kellemetlen helyzetbe kerülnénk, nem is annyira a továbbjutást, mint az olimpiai esélyeket illetően.

Férfi kézilabda-vb, csoportkör, D csoport, 3. forduló:
Magyarország–Katar, 15.30 (élő szöveges közvetítés az Origón)
Koppenhága, Royal Arena

A D csoport állása két forduló után: 1. Svédország 4 pont, 2. Magyarország 3, 3. Katar 2 (51-47), 4. Angola 2 pont (48-57), 5. Argentína (41-56), 6. Egyiptom 0