Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Tizenegyes járt volna a Fradinak egy nyári szabályváltozás alapján

fradi összeborulás
Bízott a továbbjutásban a Ferencváros az első mérkőzés után
Vágólapra másolva!
Habár 0-0-s döntetlennel zárult a Suduva-Ferencváros Európa-liga-csoportkörért zajló rájátszás első meccse, a Fradi akár győzhetett is volna, ha megítélik a magyar csapatnak a jogos büntetőt - írja az M4 Sport. 

A Fradi a 74. percben juthatott volna komoly gólszerzési lehetőséghez, de a Tokmac beadása utáni kezezésnél elmaradt a büntető, amit meg kellett volna adnia a játékvezetőnek egy nyári szabályváltoztatás értelmében.

A módosítás külön kitér az ilyen és ehhez hasonló becsúszásoknál, blokkolásoknál a kezet érő labdákra. Ezek alapján megkülönböztetünk támadó és védő kezezést, mely értelmében előbbi esetében semmilyen módon nem találkozhat a kéz a labdával.

Járt volna a büntető a Fradinak Forrás: All rights reserved/Molnar Adam

A védőknél azonban továbbra is megmarad a mérlegelés lehetősége, de nem mindig. A litván játékos mozdulata az új szellemben már felelőtlen mozdulatnak minősül, mivel becsúszásnál csak a földön támaszkodó karhoz érő labda nem számít szabálytalannak (még a gólvonalon sem), de a testtől ellendülő karra ez már nem érvényes, ahogy semmilyen vállmagasságig vagy fölé emelt kéznél sem. Ilyenkor már a futballista vállalja a kockázatot, hogy azzal blokkoljon, hiába tekinthető önkéntelennek a mozdulat, nem ez a szempont dönt - emlékeztet az M4 Sport.

Mindent egy helyen az Eb-ről