Magabiztos győzelemmel kezdte az Eb-selejtezőket a női kézilabda-válogatott

TOMORI Zsuzsanna
Érd, 2019. szeptember 25. Tóvizi Petra (b) és Tomori Zsuzsanna (j), középen a litván Greta Kavaliauskaite női kézilabda Európa-bajnoki selejtező mérkőzésen, a Magyarország - Litvánia összecsapáson az Érd Arénában 2019. szeptember 25-én. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
A magyar női kézilabda-válogatott Európa-bajnoki selejtezőn magabiztosan győzte le 33-19-re Litvániát Érden. A döcögős kezdés után az első félidő végére elkapta a fonalat Kim Rasmussen csapata, és végül többnyire jó játékkal szerezte meg a két pontot.

A 2020-as dán-norvég közös rendezésű tornára a magyar, montenegrói, litván, olasz négyesből két csapat juthat ki, és az már a sorsolás pillanatában sem lehetett kérdéses, hogy erre a két helyre a mieink és a délszlávok pályázhatnak reális eséllyel.

Kim Rasmussen csapata, amelyik vasárnap kezdte meg a felkészülést, a selejtezők első fordulójában Litvániát fogadta, amelyik története során csupán egyszer, 1996-ban járt itt, ahol a 12., utolsó helyen végzett. A mieink hétfői budaörsi gyakorlása után Kim Rasmussen elmondta, hogy magabiztos, jó játékot vár, ahol a 60 perc során egyértelműen megmutathatja a csapat a karakterét.

Az élvonalbeli Érd csarnoka szépen megtelt szerdán este, a kezdő sípszóra, a magyar csapatot már hangos üdvrivalgás fogadta a bemutatásnál.

Szép kép fogadta a Himnuszhoz felsorakozó csapatokat Forrás: Origo

A szövetségi kapitány a 23 fős keretből 16 játékost nevezhetett, a behívott négy kapus közül ezúttal Bíró Blanka és Janurik Kinga kapott szerepet. A kisebb sérüléssel bajlódó két irányító, Kovacsics Anikó és Tóth Gabriella is vállalni tudta a játékot.

Litván góllal indult a mérkőzés, Tomori Zsuzsanna szabálytalansága után ítéltek büntetőt a román játékvezetők, a túloldalon Lukács Viktória harcolt ki hetest, amiből Szabó Laura egyenlített ki. Lassan pörgött fel a magyar csapat, Szabó második értékesített hetese is csak az újabb egyenlítést hozta meg. Újabb litván hetes (Bíró csak beleütni tudott) után Lukács egyenlített, Klujber Katrin hetesével pedig először volt nálunk az előny a 9. perc legvégén (4-3).

Hiába lőtte Szabó már a harmadik gólját, és hiába talált be Háfra Noémi is, nem sikerült leszakítani a litvánokat, így Kim Rasmussen a 15. percben 7-6-os vendégvezetésnél kénytelen volt időt kérni.

Váratlanul kellemetlen ellenfélnek bizonyultak a zöld mezes litvánok Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Beigazolódni látszottak Tomori Zsuzsa hétfői szavai, miszerint a kötelezőnek vélt győzelemből könnyen lehet akár nyögvenyelős meccs is. Kim Rasmussen elkezdte frissíteni a csapatot, érkezett Tóth Gabriella, Klujber és Tóvízi Petra is, csak a magabiztos vezetés késett még mindig. A 18. percben a litvánok már két góllal vezettek, többször is lemaradtunk védekezésben, és a támadásban is hiányoztak a pontos passzok és a higgadt befejzések.

Végül csak sikerült elkapni a fonalat, és 9-7-es litván vezetés után zsinórban lőtt három góllal hosszú idő után a 20. perc végén visszavettük a vezetést, amire válaszul a litvánok is időt kértek.

Márton Gréta gyorsan lőtt nekik még egyet, és máris mi vezettünk kettővel.

Védekezésben Háfra átment balról a jobb oldalra, a helyét Tóth Gabriella foglalta el, középen pedig a Tomori-Tóvizi kettős vigyázott az ellenfél beállójára – keményen és hatékonyan. Utóbbi kétperces kiállítását 1-1-el hoztuk le, és miután kiegészültünk, úgy tűnt, végleg kézbe vettük a meccs irányítását, lőttük a gólokat szélről (Márton Gréta és Faluvégi Dorottya), Háfra pedig átlövésből volt eredményes, így valóban magabiztos, 16-12-es magyar vezetéssel mehettek szünetre a csapatok.

Kovacsics kiállításával kezdődött, majd Tomori góljával és Janurik Kinga védésével folytatódott szünet után a találkozó, miután a litvánokból elfogyott a kezdeti lendület, miközben a mieink egyre inkább felpörögtek támadásban, a kapuban pedig Janurik mutatott be szép megoldásokat, a 38. percben már nyolc gólos volt a magyar előny (21-13). Érthető volt a litván szakvezetés időkérése, de segíteni, nem segített, sőt Schatzl saját hatosunkról lőtt góljával a közte tíz is gyorsan meglett.

Kim Rasmussen ettől függetlenül az utolsó negyedóra kezdetén újra időt kért, a meccs pedig az eddigre már megszokott mederben folyt.

Egy-két szép mozdulatnál többre nem futotta litvánoknak Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Érdemes külön szót ejteni a két joviális román játékvezetőről, akik simán lefújtak egy szabálytalanságot, hogy aztán megadják az utána született gólt, de ugyanígy ítélt meg egy hetest is a javunkra egyikük, miközben a litván szövetségi kapitánnyal aggyozott.

Az utolsó percekre némileg már csökkent a koncentráció, kivéve az egymás után két hetest is megfogó Bíró Blankánál. A 30. magyar gólt Lukács Viktória lőtte a jobb szélről, Kim Rasmussen pedig egy sárga lap kiharcolásával jelezte, hogy őt korántsem nyugtatják meg annyira a pályán történtek, mint az ekkorra már a biztos győzelmet ünneplő szurkolókat. Akiknek persze valóban nem volt okuk az aggodalomra, mert a magyar női kézilabda-válogatott 40 percnyi kimondottan jó játékkal magabiztosan nyerte meg első Eb-selejtező mérkőzését Litvánia ellen.

Folytatás szeptember 29-én 17 órától Olaszország ellen Lignano-Sabbiadoróban.

Eredmény, Eb-selejtező, 1. forduló:
Magyarország–Litvánia 33-19 (16-12)
a magyar csapat gólszerzői: Szabó L. 5, Lukács 3, Klujber 9, Háfra 2, Schatzl 4, Márton G. 5, Faluvégi 1, Tomori 1, Tóvízi 1, Tóth G. 2

"A meccs elején főleg a védekzésünk nem működött és hagytuk, hogy a litvánok diktálják a tempót a hosszú támadásaikkal – kezdte értékelését az Origónak Kim Rasmussen, a magyar válogatott születsénapos szövetségi kapitánya, aki elmondta, hogy védekezésben nem találták a megfelelő távolságot, "hol túl magasan, hol túl mélyen fogadtuk őket, egyszer a lővöjükről, aztán meg a beállósukról feledkeztünk meg". A mieink mentségére szóljon, hogy felvételek híján nem tudtak készülni a litvánok játékából, igaz, nem is erről szól az az egy hét, amit együtt tölthet a csapat. "Sem erre, sem a vasárnapi olaszok elleni meccsre nem készülünk direkt.

A második félidővel már elégedett lehetek, különösen a védekezésünkkel, hiszen csak hét gólt kaptunk, de attól ez a meccs még egy komolyabb edzés volt a világbajnokságra."

A találkozón öt gólt szerző, hazai közönség előtt játszó fiatal beállós, Szabó Laura is a mérkőzés elején akadózó védekezést nevezte a csapat gyenge pontjának. "Kellett egy kis idő, hogy megtaláljuk az egyensúlyt a lövők és a beállós semlegesítése között, de a második félidőben már nem volt ezzel gond. A kapitány is ezt kérte az időkérésnél, illetve a szünetben, hogy ezekre figyeljünk oda, mert mindenki azt hisz, hogy ez egy nagyon könnyű meccs lesz, de nem szabad elfelejteni, hogy minden meccsben benne van a meglepetés." A fiatal játékos a tavalyi szezonban csapattársa, Kisfaludy Anett sérülése miatt már megszokta, hogy támad és védekezik is, úgyhogy nem okozott neki problémát, hogy mindkét kapu előtt helyt álljon.

A vasárnapi olaszok elleni meccsen már Szabó Laura és a találkozón rengeteget harcoló Tomori Zsuzsanna is jobb, gördülékenyebb játékot vár a magyar csapattól. "Most az első félidőben a litvánok erőltetténk ránk a saját játékukat, a másodikban aztán már a mi akartunk érvényesült, és ugyanennek kell történnie vasárnap Olaszországban is.

Nagyon sok fiatalunk van, akiknek rá kell érezniük, hogy mit szeretne, mit vár tőlük a csapattárs, de azon vagyunk, hogy ez minél előbb megtörténjen."