Vágólapra másolva!
Az elmúlt évek utánpótlás-világeseményei azt bizonyították, hogy a magyar női kézilabda tele van tehetségekkel. De mi a helyzet a világ többi részén? Honnan jön a következő Görbicz Anita, Cristina Neagu vagy Kari Grimsbö? Bemutatjuk a 15 legtehetségesebb női kézilabdázót, akik közül páran már a felnőttek között is letették névjegyüket.

A legtehetségesebb 22 éven aluliak listáján az 1998. május 17. után született játékosok közül válogattunk. Pechére éppen, hogy a korhatár felett van az FTC német szupertehetsége, Emily Bölk (1998. április 26.), valamint az angolai Helena Paulo (1998. január 24.), aki az előző, debreceni U20-as világbajnokság gólkirálynője volt.

Mivel a magyar válogatottak a legutóbbi két év négy világeseményéből hármat megnyertek, egyet pedig ezüstéremmel zártak, ezért nyugodt szívvel kiadhattuk volna ezt a listát 15 hazai névvel is. Annak azonban nem sok értelme lett volna, és nem is biztos, hogy fedte volna a valóságot. Végül úgy döntöttünk, hogy öt magyarnak adunk helyet.

A 15 fiatalból hét is a Bajnokok Ligájában szerepelt a félbeszakított szezonban, közülük páran alapemberként léptek pályára. A listára öt irányító, három balátlövő, két-két beálló és jobbátlövő, valamint egy-egy kapus, balszélső és jobbszélső került fel.

15) Larissa Nüsser

Hollandia, irányító, 20 éves, Köbenhavn HB
Mivel a legfrissebb felnőtt világbajnok országában nincsen profi bajnokság – ez még inkább felértékeli a Japánban elért eredményt -, ezért a holland tehetségeknek nincs más választásuk, mint hogy nagyon fiatalon külföldre menjenek. A játékstílusuk leginkább a dán bajnoksághoz passzol, ezért esett a világbajnok válogatott legfiatalabb tagjának választása is a 2017-18-as szezonban egyszer már a BL-ben is szereplő együttesre.

Larissa Nusser tagja volt a decemberben világbajnokságot nyerő holland válogatottnak Forrás: Twitter

14) Amelie Berger

Németország, jobbszélső, 20 éves, Bietigheim
Az olimpiai selejtezőről alig lemaradó német válogatott kezdőcsapatának tagjaként 21 gólt dobott a decemberi vébén. Posztjának legtehetségesebb játékosa a Bietigheim csapatával pedig a Bajnokok Ligájában is bemutatkozhatott. Magyar szinten ezen a poszton is jól „állunk", Faluvégi Dorottya és Bánfai Kira mellett Arany Rebeka is fantasztikus képességekkel van megáldva.

A fiatal jobbszélsők közül Amelie Berger tart legelőrébb pályafutásában Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Marco Wolf

13) Kuczora Csenge

Magyarország, irányító-balátlövő, 20 éves, Váci NKSE
Kiváló testfelépítése és fantasztikus játékintelligenciája sokakat Nikola Karabaticra emlékezteti. A Vasas-nevelésű játékos már túl van egy komoly sérülésen, ami miatt ki kellett hagynia a két évvel ez előtti debreceni U20-as vébét. Kárpótlásul tavaly az ország másik végében, Győrben az aranyérem mellett megválasztották az U19-es Európa-bajnokság legjobb védőjének.

A félbeszakított szezonban egyre jobb formát nyújtott klubcsapatában is. Az NB I-ben a Vác második legeredményesebb kézilabdázója volt 86 gólt szerezve, az EHF-kupában pedig nem rajta múlt, hogy nem jött össze a csoportkörbe jutás: a Kastamonu elleni visszavágón nyolc alkalommal is betalált a törökök kapujába.

Kuczora Csenge, Váci NKSE, kézilabda Forrás: Twitter

12) Nikita van der Vliet

Hollandia, beálló, 20 éves, Nyköping
A legutóbbi U18-as világbajnokság gólkirálynője lehet Yvette Broch és Danick Snelder utódja a nemzeti csapatban nem is olyan sokára. Nüsserhez hasonlóan ő is egy dán csapatot választott, ahol a svéd Johanna Forsberg és a veterán Louise Spellerberg mellett tovább fejlődhet.

Nikita van der Vliet feledtetheti Yvette Brochot a holland válogatottban Forrás: Twitter

11) Valentina Klemencic

Szlovénia, beálló, 18 éves, Krim Ljubljana
Szlovénia egy nagyon fiatal csapattal utazott Japánba decemberben, és a torna egyik legnagyobb meglepetését okozta, amikor az első fordulóban 32-26-ra legyőzték a későbbi világbajnok Hollandiát. Uros Bregar csapatából 12-en is 23 évesek, vagy még annál is fiatalabbak voltak. Listánk egyetlen 2002-es születésű tagjaként Klemencic gólt is szerzett a vébén.

Idén februárban pedig azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy három nappal 18. születésnapja után hatszor is betalált a Buducnost Podgorica kapujába a BL-ben. Nincs nála tehetségesebb beálló jelenleg a mezőnyben. Sok pénzt ne tegyünk rá, hogy a szlovén Krim Ljubljanában fog megöregedni.

10) Song Hye-Soo

Dél-Korea, irányító, 20 éves, Icheon
A 2018-as U20-as világbajnokság legértékesebb játékosa – nagy meglepetésre – nem kapott lehetőséget a legendás Kang Jae-Won szövetségi kapitánytól Japánban. Annak ellenére sem, hogy az 1989-ben a világ legjobb férfi játékosának megválasztott szakember 2017-ben, alig 17 évesen már bizalmat szavazott neki.

Song az összes ázsiaiakra jellemző jó tulajdonságot magáénak tudhatja: félelmetesen gyorsan cselez, fürgén mozog, az irányváltásai lekövethetetlenek. Magyarul Oh Seong-Ok tökéletes reinkarnációja. Nagyon kell a sportágnak egy jó dél-koreai csapat, hogy ne legyen ennyire Európa-központú. Erre hosszú idő után ismét láthatunk egy kis reményt.

9) Herczeg Lili

Magyarország, kapus, 19 éves, Mosonmagyaróvár
Egy – akkor – 18 éves kapustól ritkán látunk olyan fantasztikus teljesítményt, mint amilyet Herczeg Lili az U19-es Európa-bajnokság döntőjében bemutatott. A hollandok ellen 27-20-ra megnyert finálé során 48 %-os teljesítménnyel védett, ami gyaníthatóan minden idők legjobb védési hatékonysága egy ifjúsági Eb-döntőben. Vele és Suba Sárával ez a poszt is hosszú távra megoldottnak látszik a magyar válogatottban.

8) Emma Friis

Dánia, balszélső, 20 éves, Herning-Ikast
A legújabb skandináv szélsőklasszis válhat belőle, de ami biztos, korosztályának ő a legügyesebb balszélsője. Ezt nem csak mi mondjuk, hanem a 2016-os ifivébé, valamint a 2018-as juniorvébé all star tagsága is ezt mondatja velünk. Aki alig 17 évesen hét gólt tud lőni egy BL-középdöntős mérkőzésen, arra könnyen mondhatjuk, hogy a világ legjobb játékosa lehet. Márpedig Friis 2017. február 26-án, az Esbjerg ellen pont ez tette.

Ugyanolyan félelemérzet nélkül viszi be a labdát még a legnehezebb helyzetekből is, mint a fiúknál a vele egyidős svéd Valter Chrintz. A gátlástalanság és a határtalan önbizalom talán a szélsőknél a legfontosabb a kézilabdában.

7) Kácsor Gréta

Magyarország, balátlövő, 20 éves, Váci NKSE
Sokak szerint egy olyan kiváló, távolról is eredményes átlövő hiányzott Kim Rasmussen csapatából a decemberi, csoportkörös búcsút hozó világbajnokságról, mint Kácsor. Tény, nagyon kevesek szereznek 20. születésnapjuk előtt 348 gólt a világ legerősebb bajnokságában, vagy 14 gólt egy EHF-kupa selejtezőben a nyolcszoros BL-győztes Hypo ellen.

2018 nyarán az ifivébén ezüstérmet, a juniorvébén aranyérmet nyert a magyar válogatottal, 2019-ben pedig az U19-es Eb-arany mellett ő lett a torna legjobb balátlövője is. Háfra Noémivel félelmetes párost alkothatnak a jövő nemzeti csapatában. Szépen lassan pedig a Bajnokok Ligája-együttesek érdeklődését is felkeltheti – már ha eddig nem tete volna.

Kácsor Gréta még mindig csak 20 éves, de már az NB I egyik leggólerősebb játékosa Forrás: MKSZ, Facebook

6) Valeria Maszlova

Oroszország, jobbátlövő, 19 éves, Buducnost Podgorica
Az elmúlt két év utánpótlástornáin csak az orosz válogatott tudta legyőzni a magyart, így adja magát, hogy innen kerüljön fel a második legtöbb játékos a listánkra. Maszlova a 2018-as U18-as vébét megnyerő csapat egyik legjobbja volt, aminek hatására a Rosztovban is bemutatkozhatott.

Azonban pechére a világ egyik legjobb játékosa, Anna Vjahirjeva is Ambros Martín együttesét erősíti, ezért úgy döntött, hogy a nyáron a montenegrói Buducnosthoz igazol. A közös történetük a válogatottban egy darabig még biztosan tartani fog, ugyanis Vjahirjeva is csak a 25. születésnapját töltötte idén márciusban.

5) Jelena Mihajlicsenko

Oroszország, balátlövő, 18 éves, HC Lada
Maszlovához hasonlóan tagja volt az ifjúsági világbajnok csapatnak. Sőt, a torna legjobb játékosának is megválasztották a mieink ellen 29-27-re megnyert döntőben tízszer is a kapuba találó tehetséget. Majdnem elfelejtettük, hogy a tavalyi junior-Eb MVP-je is ő lett. Ha az idei juniorvébét nem a felnőtt Európa-bajnoksággal egy időpontra helyezték volna át, akkor könnyen véghez vihetné azt a példátlan tettet, hogy három utánpótlás világeseménynek is ő legyen az MVP-je.

Mivel Ambros Martín beválogatta a vb-bronzérmes csapatba, és 14 góljával abszolút rá is szolgált a spanyol szakember bizalmára, ezért nem gondolnánk, hogy reálisan elengedné őt a romániai U20-as vébére. Addig is, az orosz Ladában ugyanúgy korlátlan játéklehetőséggel bír, mint a hozzá hasonló adottságokkal megáldott Kácsor a váci együttesnél.

Jelena Mihajlicsenko két utánpótlástornán is MVP volt Forrás: Marco Wolf/Marco Wolf/Marco Wolf

4) Klujber Katrin

Magyarország, jobbátlövő, 21 éves, FTC-Rail Cargo Hungária
Félelmetes, amire támadásban képes. Gólérzékenysége már-már Radulovics Bojanára emlékezteti az embert. A 2017-es U18-as Eb-n még jobbszélsőként volt az all star csapat tagja, azóta már az FTC-nél és a válogatottban is jobbátlövőként számolnak vele. Szülővárosából, Dunaújvárosból 2019-ben a BL-középdöntő szakaszára érkezett meg Elek Gábor csapatába.

Valósággal berobbant az elitbe a tavasszal: nyolc mérkőzéséből háromszor is 9 gólt dobott, és végül 54 góllal zárta élete első (fél)szezonját a Fradiban. Az idei idényben ezt sikerült felülmúlnia háromszor is, a Metznek és az Esbjergnek is 12-12 gólt dobott, és a félbeszakításnál 84 góllal második helyen állt a BL góllövőlistáján.

Klujber Katrin gólérzékenységére nehéz szavakat találni Forrás: MTI/Illyés Tibor

3) Jaroszlava Frolova

Oroszország, irányító, 22 éves, Rosztov-Don
Frolova játékával annyira elégedett volt a világbajnokságon Ambros Martín, hogy a torna után leigazolta klubcsapatába, a Rosztovba is. A 2016-os juniorvébé MVP-je az egyetlen klasszikus irányítója volt az oroszoknak Japánban, és egyáltalán nem okozott csalódást. 48 gólja mellett 23 gólpasszt is kiosztott, amivel a kanadai táblázat 10. helyén zárt. Az, ahogyan megértette magát Vjahirjevával az egész tornán, az aggodalomra adhat okot mindenkinek, aki nem orosz.

Jaroszlava Frolova volt a 2019-es felnőtt világbajnokság legnagyobb felfedezettje Forrás: AFP/Jean-Christophe Verhaegen

2) Henny Reistad

Norvégia, irányító, 21 éves, Vipers Kristiansand
Ami a BL idei szezonjában Klujber volt, az azt megelőzőben Reistad volt. Az irányító szintén a debreceni világbajnokságon tűnt fel, ahol a norvég juniorválogatottal döntőbe jutott, ő maga pedig a torna legjobbja lett posztján. A juniorvébé után leigazolta hazája jelenlegi legjobb csapata, a Vipers. Alkata és szervezőkészsége alapján Gro Hammersenghez hasonlít.

Teljesítményével nagyban hozzájárult, hogy a Vipers a 2018-19-es szezon egyik legkiegyensúlyozottabb csapataként bejusson a BL négyes döntőjébe, és ott a bronzmérkőzést megnyerve harmadik helyen zárjon. A mostani idény első fele – benne a felnőttvébével – ráment a sérülésére, azonban visszatérése után ott folytatta, ahol előtte abbahagyta.

Henny Reistad egy éve a BL négyes döntőjébe vezette a Viperst Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

1) Háfra Noémi

Magyarország, balátlövő, 21 éves, FTC-Rail Cargo Hungária
Hatalmas szerencse, hogy Emily Bölk szűk egy hónapja betöltötte 22. születésnapját, mert őszintén szólva nem nagyon tudtuk volna eldönteni, ki a tehetségesebb: ő, vagy Háfra Noémi. Mit mondhatnánk egy olyan játékosról, aki már 16 és fél évesen sem inog meg egy Győri ETO elleni bajnoki döntő hetespárbajában?

Mit lehet mondani arról, aki 20 évesen egy németek elleni Eb-középdöntő utolsó másodpercében győztes gólt szerez? Az idei szezonban nem volt senki a posztján sem a Fradiban, sem a válogatottban, aki csak egy kis időre is át tudta volna venni a helyét, így már a szezon nagyon korai szakaszában visszafordíthatatlanul fáradtan mozgott. Ez a teher a következő szezonban lekerül róla, Bölk személyében egy vele egyidős társat kapott, akivel hétről hétre felfelé húzhatják majd egymást.

Háfra Noémi már nem csak a jövő, de a jelen embere is Forrás: AFP/Sebastien Bozon

Amit fontos leszögezni egy, a magyarok számára ennyire jól csengő lista után: nem reális, hogy a következő tíz évben minden egyes világesemény után a magyar himnuszt játsszák majd. Ugyanakkor okkal bizakodhatunk abban, hogy egy jó érzékkel kiválasztott szövetségi kapitány kezei alatt, egy jól összerakott koncepció mentén felnőtt szinten is újra a világ legjobb csapatai között köszönthessük a magyar női kézilabda-válogatottat.

A 15 legígéretesebb férfi tehetség listája - rajta két magyar kézilabdázóval - ide kattintva érhető el.