A Fradi Celtic elleni hőstettéről beszél egész Európa

Glasgow, 2020. augusztus 26. Miha Blazic, a Ferencváros játékosa (j) ünnepel csapattársaival, miután 2-1-re győztek a Celtic Glasgow ellen a labdarúgó Bajnokok Ligája-selejtezőjének második fordulójában játszott mérkőzésen Glasgowban 2020. augusztus 26-án. MTI/EPA/PA/Andrew Milligan
Vágólapra másolva!
Majdnem napra pontosan 25 évvel ezelőtt, 1995. augusztus 23-án a Ferencváros Budapesten 1-1-es döntetlent ért el a belga Anderlecht ellen és bejutott a labdarúgó Bajnokok Ligája 16 csapatos főtáblájára. Szerda este a Fradi - az utóbbi 25 év legnagyobb magyar BL-selejtező bravúrját elérve - magyar csapatként először nyert a Celtic Glasgow pályáján, és ezzel a BL-selejtező harmadik körébe került. A Fradi győzelme szerdán késő estétől címlapsztori volt az egész kontinensen. Egy hősies produkció első visszhangjai következnek.

Szavazzon!

Mi jut elsőként eszébe a Fradi glasgowi győzelméről?

Bár a magyar futballklubcsapatok közül az MTK, az Újpesti Dózsa és a Budapesti Honvéd is legyőzte már tétmeccsen a Celticet, ezek a diadalok mind Budapesten születtek meg, s önmagában csak az MTK 4-0-s sikere (1964-ben!) ért továbbjutást.

De még a sportág akkori aranykorában, majd a hetvenes-nyolcvanas években sem volt arra példa, hogy a Celtic Parkban tétmeccsen magyar klubcsapat diadalmaskodjon.

Ha csak ezt az egyetlen szegmenst vesszük alapul, akkor máris érzékelhető, micsoda tettet hajtott végre Szergej Rebrov csapata.

Pedig nem volt könnyű dolga a Fradinak - és ekkor nagyon finoman fogalmaztunk. Már a selejtező első körében a lehető legnehezebb ellenfelet kapták, a svéd bajnok Djurgardenst azonban Budapesten egy 2-0-s győzelemmel sikerült kiejteni.

A Fradi nagyon fegyelmezett és érett csapatjátéka már a svédek ellen kidomborodott.

A második kör sorsolása is megvolt már ekkor, tudtuk, hogy a skót futball legendás csapatával, a Celtic Glasgow együttesével kell játszani - idegenben.

Szavazzon!

Min múlott a Ferencváros elképesztő győzelme a Celtic ellen?

A Fradi a második selejtezőkörben - már nem kiemeltként - a lehetséges ellenfelek közül a legerősebbet kapta, sőt, az egész BL-selejtező mezőny legerősebbjét. A magyar bajnokcsapat a hétvégi, DVTK elleni hazai bajnokiját elhalasztotta, hogy hat napot zavartalanul tudjon készülni a glasgowi utazásra. A történtek ismeretében nincs olyan ember, aki ne értene egyet azzal, hogy a Fradi nem lépett pályára az NB I második fordulójában. A 2-1-es győzelem mindent igazol és mindent megmagyaráz.

Sigér Dávid, a Ferencváros játékosa (b2) ünnepel, miután gólt szerzett a Celtic Glasgow ellen a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének második fordulójában, Glasgow-ban Forrás: MTI/EPA/Reuters/Russel Cheyne

Próbáljuk inkább megfejteni, mi történt szerda este Glasgow-ban. Aki látta a meccset, egy valóban hősiesen küzdő Ferencvárost nézhetett.

A hősiesség azonban mit sem ér, ha nem jár fegyelmezettséggel.

Szergej Rebrov csapata olyan taktikai és mentális fegyelemmel kezdte meg ezt a meccset, amelyet ritkán lehet látni magyar csapattól. Az edző szinte előre kiolvasta a Celtic taktikai könyvét és az első félidőben gyakorlatilag megfojtotta a skótokat, akik tehetetlenül vergődtek ebben a számukra értelmezhetetlen és láthatatlan szorításban. Egyszerűen fel sem fogták, hogy mi történik velük. Az pedig, ahogyan Sigér Dávid megszerezte a vezetést, azt mutatta, hogy az önbizalom terén sincs semmiféle deficit a budapesti zöld-fehérek játékában.

Régi és unalmas futballközhely már a "lövésből lesz a gól" opus, de ez most valóban igazolódott.

Magyar játékos egy ehhez hasonló esetben ritkán választ olyan megoldást, mint Sigér,

de a Fradi futballistája a lehető legjobb döntést hozta. Ez a gól aztán gyakorlatilag az egész első félidőt lerendezte, az ütés okozta sokkból a Celtic a szünetig nem tudott feltápászkodni. A szünetben nem véletlenül siránkoztak a skót futballszakértők, hogy Sigérnek a gól előtt nagyon sok mindenre volt ideje. Levenni a labdát, felnézni, döntést hozni és lőni.

Az első 45 percben olyan játékot mutatott be a Ferencváros, amelyet már nagyon régen láthattunk magyar klubcsapattól ennyire kiélezett tétmérkőzésen.

De azt sejteni lehetett, hogy a második félidő egészen más futballt fog hozni.

Miután az ehhez a helyzethez a BL jelen szakaszában egyáltalán nem hozzászokó skótokat megérintette a kiesés lehetősége, a Celtic hihetetlen nyomást helyezett a Fradira. Még érteni sem kell a futballhoz, lehetett látni, hogy ezt az időszakot csak valami egészen különleges mázlival úszhatja meg a Fradi. A mázli ráadásul először a Celtic oldalán állt, mert Christie egyenlítése előtt a labda megpattant, így jutott be Dibusz Dénes kapujába.

Nagyon korán, a második félidő elején jött ez a gól, félő volt, hogy az egyenlítés megroppantja a Fradit.

Ám nem ez történt. Előbb mi kötöttünk egy rövid szerződést a szerencsével, amikor a kapufával végződő glasgow-i támadást megúsztuk, majd onnan egyetlen kérdést kellett megválaszolni: akar-e hosszabbítást játszani a 10 fokos hidegben, a zuhogó esőben a Fradi? Nem akart, mert tudta, hogy a rendes játékidőben kell megnyernie a meccset.

Íme a Fradi második gólja:

Itt jött elő a már említett taktikai fegyelemből táplálkozó mentális erő, amelyből Tokmac merített a legnagyobbat: az ő elfutása, majd parádés gurítása után újra vezetett a Fradi. Ez pedig egy akkora ütés volt a magabiztosságát addigra már régen elvesztő Celtic számára, amelyből nem tudott felállni.

Isael da Silva, a Ferencváros (b) és Scott Brown, a Celtic Glasgow játékosa (k) a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének második fordulójában játszott mérkőzésen, Glasgow-ban Forrás: MTI/EPA/Getty/Mark Runnacles

Azt írtuk, hogy ez a győzelem az elmúlt 25 év legnagyobb magyar BL-selejtezőbeli sikere, de - ha levesszük a Ferencváros Grasshoppers ellen 1995 szeptemberében a főtáblán elért 3-0-s diadalát - akkor összességében is a legnagyobb. Az Origo is megírta, hogy a Celtic csapatának értéke közel 35 milliárd forint, a Fradi ennek a negyedéből gazdálkodhat. Ám pont ez a meccs mutatta meg, mennyire nem csak ez számít.

Félelmetes kimondani, hogy egy olyan együttes otthonában nyert a magyar bajnok, amely a skót labdarúgásban egyeduralkodó, amely a legutóbbi 9 bajnokság mindegyikét megnyerte - jelentős pontelőnnyel.

Ezt mondta Sigér Dávid

"Semmi sem számít, csak a győzelem. Természetesen örülök a gólomnak. A bemelegítésnél gyakoroltam a távoli lövéseket, de csak egy sikerült úgy, mint a gólnál, szerencsére ezt az egyet sikerült átmenteni a meccsre is, szépen sikerült eltalálnom. A gólom nem ért volna semmit, ha a csapat nem küzd ekkorát. Abból, amit a mester kért, nem sok mindent sikerült megvalósítani, csak azt, hogy hősiesen küzdöttünk, és győztünk. Szerettük volna többet birtokolni a labdát, tudtuk, hogy nagy nyomás lesz rajtunk. Sokkal jobb csapat a Celtic, ez kicsit a pályán is érződött, de most más oldalunkat is meg tudtuk mutatni. Nagyot küzdöttünk, próbáltuk egymást segíteni futással, kommunikációval, a nézők nélkül hallottuk is egymást, talán ez is segített. Nagyon hatékonyak voltunk, ami nem volt helyzet, onnan is gólt tudtunk szerezni. Mindig a gólok adnak lendületet, de űztük, hajtottuk egymást. Mindenki tudja, hogy labda nélkül nagyon nehéz focizni, nem mi diktáltuk a ritmust, de utólag minden méter megérte, mindent beleadtunk" - mondta Sigér Dávid az M4 Sportnak.

A meccs utáni első gyorselemzésekben máris előkerült a Celtic játékosa, Boli Bolingoli, aki engedély nélkül nyaralt Spanyolországban, és aki elkapta a koronavírust, ennek ellenére pályára lépett a Kilmarnock elleni bajnokin. Bolingoli tette miatt a Celticnek augusztusban két skót bajnoki meccse is elmaradt, ezért sem tudott erre a Fradi elleni meccsre a megszokott csúcsformába lendülni a Celtic.

Ennek ellenére a házigazda ilyenkor szükséges veszélyérzete szinte teljes mértékben elillant.

Az altatást jól szolgálta a BL-selejtezőben a KR Reykjavik ellen aratott fölényes, 6-0-s győzelem, a Dundee ellen a Fradi-meccset megelőző - nem túl látványos - bajnoki diadal, és az, hogy a Fradi szinte minden megszólalásában a Celticről végtelen tisztelettel és alázattal beszélt. Ma már ezek a nyilatkozatok percek alatt eljutnak az ellenfélhez,

zseniális volt, ahogy akár Szergej Rebrov, akár Hajnal Tamás sportkoordinátor belekeverte a Glasgow italába az altatót.

Ha pedig volt még valaki, aki kételkedett abban, hogy Rebrov mennyire képes felkészíteni egy-egy ilyen meccsre a játékosait, most megkaphatta a választ.

Szergej Rebrov értékelése

"A legerősebb eddigi európai ellenfelünk ellen játszottunk, a CSZKA-meccsnél is keményebb volt a mai. Minden a terv szerint alakult, így terveztem a játékunkat. A gyors gól persze segített a helyzeten, az ellenfél pedig talán nem lőtt eleget, csak sokat birtokolta a labdát. De nem a labdabirtoklás számít egy meccsen, hanem, hogy ki hány gólt szerez. Meglepő volt persze, hogy az ellenfél egyik remek képességű csatára nem kezdhetett, de tudtuk, hogy bizonyos folyosókat tervez kialakítani az ellenfél, ezeket akartuk lezárni. Sokat védekeztünk az első félidőben, de lezártuk a folyosókat. A második játékrészben pedig nagyon szervezettek voltunk. A Celtic 3-4 lövésből kapott két gólt, de nem mondhatjuk, hogy a skót bajnoknak a gyengesége lenne a védekezés. Próbáltunk kontrázni, hiszen vannak gyors játékosaink, Tokmacról is tudja mindenki, milyen gyors, és ezt ki is használja a gólhelyzeteknél. Nagyon tetszett, ahogy felépítettük a támadásainkat. Nagyon erős ellenféllel mérkőztünk meg, ezért elégedett vagyok."

Skóciában természetesen óriási a döbbenet a Celtic kiesése után. Aidan Smith, a Heraldscotland oldalán a Celtic vezetőedzőjének és játékosainak teljes összeomlásáról ír.

Neil Lennon, a Celtic edzője a meccs után azonnal magára vállalta a felelősséget a kiesés miatt. "Dühös vagyok és csalódott, csalódott, csalódott" - nyilatkozta Lennon a lefújást követően.

- siránkozott Lennon.

A BBC honlapján keményen fogalmazott a csapat volt kapusa, Pat Bonner, aki szerint a Celtic hemzseg a túlfizetett játékosoktól, akik nem tesznek meg mindent a csapatért. Sok skót szakíró emelte ki, hogy a Celtic a BL-selejtező ennyire korai szakaszában legutóbb 2005-ben az Artmedia Bratislava, vagyis az akkori szlovák bajnok ellen esett ki.

Az első gyorskommentárok hangsúlyozzák, hogy a Celticnek nagyon fog hiányozni az a 25-30 millió font, amelyet elveszített ezzel a kieséssel.

Sigér Dávid, a Ferencváros (b) és Callum McGregor, a Celtic Glasgow játékosa a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének második fordulójában játszott mérkőzésen, Glasgow-ban Forrás: MTI/EPA/Getty/Ian Macnicol

Most pedig nézzük meg, hogyan ünnepelte a bravúros továbbjutást a pályán a Ferencváros csapata.

Tekintsünk most előre. A BL-selejtezőben most a válogatottak Nemzetek Ligája mérkőzései miatt hosszabb szünet következik. A következő selejtezőkör sorsolására augusztus 31-én kerül sor. Íme a Fradi lehetséges ellenfelei és a koefficines-számok a bajnoki ágon.

Dinamo Zágráb (horvát) CC: 33.500
Young Boys (svájci) CC: 25.500
Crvena zvezda (szerb) CC: 22.750
Qarabağ (azeri) CC: 21.000
Maccabi Tel-Aviv (izraeli) CC: 16.500

Régi ismerősként tornyosul a lista elején a horvát Dinamo Zagreb, amellyel egy évvel ezelőtt szintén játszott a Fradi a BL-selejtezőben. Akkor Zágrábban sikerült egy bravúros 1-1-es eredményt elérni, de a budapesti visszavágón a horvátok voltak a jobbak. A lehetséges ellenfelek közül talán az azeri és az izraeli bajnok a leggyengébb, de nem volt olyan régen, amikor pont a Maccabi állította megoldhatatlan feladat elé a Fradit.

Szavazzon!

Melyik csapatot látná szívesen a Fradi következő ellenfeleként?

Nagy jelentősége lesz, hogy a Ferencváros Budapesten fogadhatja-e ellenfelét, vagy idegenben kell pályára lépnie?

A szerdai továbbjutás egyszersmind azt is jelenti, hogy a Fradi már egészen biztosan playoffot játszhat az Európa-ligában.

Egy esetleges következő továbbjutás pedig azt jelentené, hogy a magyar bajnok - a tavalyi évhez hasonlóan - ismét az Európa-liga főtáblájára jut.

Szergej Rebrov, a Ferencváros vezetőedzője a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének második fordulójában a Celtic Glasgow ellen játszott mérkőzésen, Glasgow-ban Forrás: MTI/AP/PA/Andrew Milligan

Lehet tehát tovább álmodozni és abban bízni, hogy 2009 után - akkor a Debrecen szerepelt a Bajnokok Ligája főtábláján - újra lesz magyar csapat a legrangosabb európai klubtorna 32-es mezőnyében. Azt meg már le sem kell írni, mekkora dolog lenne, ha a Fradi negyedszázaddal az első BL-szereplése után ismét a BL főtábláján szerepelhetne. Addig azonban még két selejtezőkört kellene sikerrel teljesíteni. A szerdán látott játék alapján ez egyáltalán nem megoldhatatlan feladat.

Bajnokok Ligája, selejtező, 2. forduló: Celtic Glasgow (skót)-Ferencváros 1-2 (0-1)
Celtic Park, zárt kapus, v.: Allard Lindhout (holland)
gólszerzők: Christie (53.), illetve Sigér (7.), Nguen (75.)
sárga lap: Elhamed (27.), Brown (62.), illetve Haratyin (40.), Sigér (62.), Blazic (66.)