Vágólapra másolva!
A szerb válogatott egy rendkívül élvezetes meccsen győzte le 27-25-re Montenegrót a női kézilabda-világbajnokság középdöntőjének csütörtöki játéknapján.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Granollersből.

Miután a Dragan Adzic által irányított Szlovénia bravúros 26-26-os döntetlent játszott az orosz csapattal, a montenegrói szakember felült a lelátóra, hogy megtekintse hazája válogatottjának középdöntős rangadóját Szerbiával. Mert egy montenegrói-szerb meccs mindig, minden körülmények között rangadónak számít.

Dragan Adzic (balra) nem sokkal a szlovén válogatottal elért bravúros döntetlen után felült a lelátóra, hogy megtekintse a Montenegró-Szerbia mérkőzést Forrás: Szendrei Zoltán

A montenegróiakat már Bojana Popovic vezeti, aki a kispadon legalább akkora tűzzel ég végig a 60 perc során, mint elődje és egyben mentora. Csapata nagyon hamar magához is ragadja a kezdeményezést, és Marina Rajcic védéseinek, illetve Ivona Pavicevic góljaival két-háromgólos előnyre tesz szert.

Amikor a balkáni rivális Jovana Stoiljkovic remek átlövéseinek köszönhetően feljebb kapaszkodna, akkor jön Jovanka Radicevic, aki elkezdi sorozatban dobálni a gólokat, így Montenegró 18-14-es előnyben mehet a szünetre.

A második játékrészben a ferencvárosi Itana Grbic előbb hatalmas kapufás gólt lő, majd kiharcol egy piros lapot az őt megráncigáló Maria Jovanovicnak. Montenegró továbbra is tartja két-háromgólos előnyét, amit már a legelején kiharcolt. Rajcic is megfog pár labdát, jó nézni ezt az összeszedett montenegrói kézilabdát, amit az első 40 percben nyújtanak.

Szerbia mégsem akar lemaradni, nagyot küzdve ott tartják magukat riválisuk mögött. Ebben a kisvárdai Tamara Radojevicnek óriási szerepe van. Az utolsó tíz percre Montenegró 24-23-as vezetés birtokában fordul rá, amit Bojana Popovic időkérése nyit, ami egy nem várt fordulatot hoz.

Ljubica Nenezic véd, így a szerbek az egyenlítésért támadnak, Grbicet pedig kiküldik két percre. Jön is az egyenlítés, Natasa Lovric lövi be a szélről. Szerbia megfogta Montenegrót, ahogyan Nenezic is újfent a labdát. Sőt, az 54. percben Aleksandra Stamenic révén a vezetést is átveszik.

Az izgalmak fokozódnak, amikor Sanja Premovic kiegyenlít, Kristina Liscevic pedig belemegy a montenegrói védőbe. Sőt, a szerb irányítóval szemben Rajcic bemutat egy félelmetes védést, így a "hegyi szerbek" visszavehetik a vezetést. Grbic nem jár sikerrel, leblokkolják, Szerbia egy gyors góllal elől marad.

Három perc a végéig, újabb montenegrói hiba. Liscevic ezúttal szépen kígyózik be ziccerig, Szerbia a legjobbkor lép el két góllal először. Már Popovic utolsó időkérése sem segít Montenegrón, akik nagyjából tíz percet voltak rosszabbak, mint riválisuk, de ez döntőnek bizonyult.

A norvég válogatottban a két szélső, Camilla Herrem és Marit Jacobsen félelmetes mennyiségben termelték a gólokat a Puerto Rico elleni meccs első félidejében. A skandinávok 21 találatából 13-at ők ketten hoztak össze - közben három kapott góllal megúszták a szünetig.

A legeredményesebb játékosuk azonban nem ők, hanem egy harmadik szélső, Sanna Solberg lett, tíz találattal.

Thorir Hergeirsson együttese a 15. perc és a 47. perc között nem kapott gólt.

Mindezt egy világbajnoki középdöntőben sikerült bemutatniuk.

Női kézilabda-világbajnokság, Középdöntő, 1. forduló:
I. csoport (Granollers):
Montenegró-Szerbia 25-27 (18-14)
korábban:
Orosz csapat-Szlovénia 26-26 (14-15)
később:
Franciaország-Lengyelország 20.30
II. csoport (Castelló):
Norvégia-Puerto Rico 43-7 (21-3)
korábban:
Hollandia-Románia 31-30 (17-14)
később:
Svédország-Kazahsztán 20.30