A Fradi is részt vett az ukrán sztárcsapat edzői stábjának kimenekítésében

FC Internazionale v Shakhtar Donetsk: Group D - UEFA Champions League NurPhoto General news November 24 2021 24th november 2021 FC Inter Group D football match Roberto De Zerbi UEFA Champions League Giuseppe Meazza Stadium FC Shakhtar Donetsk Group Stage
Roberto De Zerbi Head Coach of FC Shakhtar Donetsk during the UEFA Champions League 2021/22 Group Stage - Group D football match between FC Internazionale and FC Shakhtar Donetsk at Giuseppe Meazza Stadium, Milan, Italy on November 24, 2021 (Photo by Fabrizio Carabelli/LiveMedia/NurPhoto) (Photo by Fabrizio Carabelli / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Nem akármilyen kalandos úton sikerült kijutnia Ukrajnából a Sahtar Donyeck edzői stábjának. Abban, hogy ma már biztonságban otthon lehetnek Olaszországban, óriási érdemei vannak a Ferencvárosnak is.

"Vasárnap az esti órákban Darijo Srna, az ukránok egykori hátvédje vette fel a kapcsolatot velem. Kérte, hogy segítsünk mindent megtenni annak érdekében, hogy a Sahtar teljes edzői stábját ki tudja menekíteni Ukrajnából. Sok ember munkája kellett, de sikerült megszerveznünk a menekítést - mondta el a Blikknek Hajnal Tamás, az FTC sportigazgatója. - Persze az átjutás sem ment egyszerűen. A mi buszunk már hajnalban, háromnegyed négyre ott volt, de több mint négy óráig tartott, hogy az ukrán oldalról beléphessenek. Végül reggel nyolc után érkeztek át a határon Csapnál. Tizenketten jöttek, köztük két hölgy. Végtelenül hálásak voltak nekünk, örültek, hogy megmenekültek a pokolból."

A Ferencváros az első hívó szóra küldte buszát és sofőrjét a magyar-ukrán határra, hogy segítsen biztonságba jutnia Roberto De Zerbi vezetőedzőnek és kollégáinak.

"Talán rossz hasonlat, de olyan felszabadult volt a mosolyuk, mikor meglátták a buszt, mint az, aki megtudja, hogy téves volt az orvosi diagnózis a halálos kórról.

Csak nyolc kisebb táska volt náluk. Felszálltak a buszra, aztán fáradtan dőltek le pihenni" – mesélte a lapnak a Ferencváros sofőrje.

A szakmai stáb délelőtt már a budapesti Liszt Ferenc Repülőtérről jelentkezett be a Sahtar közösségi oldalán. Roberto De Zerbi elmondta, hogy biztonságban van, úton haza, hogy végre megölelhessék szeretteiket. Az ukrán csapat játékosaink, ukrán barátaiknak és az egész ukrán népnek azt kívánta, hogy ugyanolyan szabadok legyenek, mint ők.

Az ukrán bajnokság az országban kitört háború miatt a 18. fordulóban félbeszakadt, jelen állás szerint a Sahtar 47 ponttal áll az első helyen két ponttal megelőzve a nagy rivális Dinamo Kijevet. Az egykor kontinens egyik leggazdagabb csapatának számító donyeckiek 2014 óta nem játszhattak a kelet-ukrajnai városban a folyamatos háborús feszültség miatt. A 2012-es Európa-bajnokság előtt átadott gyönyörű Donbassz Arénát több bombatalálat is érte az elmúlt években. A Sahtar így az elmúlt több mint hét évben folyamatosan idegenben volt kénytelen játszani, előbb Lvivben, majd Harkovban, az utóbbi években pedig az egyik kisebb kijevi stadiont használhatták.