Ki ez az agresszív és röhejes bíró, akinek Messi is nekiugrott Katarban?

fbl TOPSHOTS Horizontal
Spanish referee Antonio Mateu Lahoz shows a yellow card to Argentina's forward #10 Lionel Messi during the Qatar 2022 World Cup quarter-final football match between Netherlands and Argentina at Lusail Stadium, north of Doha, on December 9, 2022. (Photo by Alberto PIZZOLI / AFP)
Vágólapra másolva!
Miközben a katari labdarúgó-vb egyik legjobb meccse volt a péntek esti Hollandia-Argentína negyeddöntő, a világ most mégis egy teljesen alkalmatlan bíróról beszél. Akik eddig nem ismerték a fékevesztett és őrült spanyolt, Mateu Lahozt, azok most már tudják, ki az úr a háznál. A valenciai bíró 18 sárga lapot osztott ki Loszaílban (ez rekord a vb-k történetében), ebből 16-ot a pályán lévő játékosok, kettőt pedig a kispadon ülők kaptak.

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése a 22. labdarúgó-világbajnokságról, Katarból.

Antonio Mateu Lahoz. Egy ember, aki tökéletesen megtestesíti azt a szervezetet, amelyet képvisel. A gazdáit. A FIFA-t.

Ez van akkor, amikor egy olyan emberre bízzák a meccsek levezetését, aki emberileg képtelen alázattal hozzáállni ahhoz, amit csinál.

Mert lehet, hogy a papírok, a paragrafusok szellemében mindent jól csinál, ha közben egy személyiségzavaros ember, akinek minden megnyilvánulásából tökéletesen látszik ez.

Ez volt pénteken Mateu Lahoz. Mindenki - a FIFA is - tudja, milyen ámokfutást képes rendezni, mindenki tudja, hogy egyetlen komoly meccset sem lenne szabad rábízni, s mégis.

A spanyol ámokfutása

A sárga lapok számát tekintve új világbajnoki rekordot hozott a péntek esti Hollandia-Argentína negyeddöntő a katari labdarúgó-vb-n.

A statisztikák alapján összesen 15 játékost figyelmeztetett a spanyol játékvezető, Mateu Lahoz - ketten a kispadon ülve kaptak lapot, mielőtt beálltak volna, illetve miután már lecserélték őket -, ilyen sok sárga kártyára korábban egyetlen vb-mérkőzésen sem volt példa.

31. perc: Walter Samuel, argentin edző
43. perc: Jurrien Timber (holland)
43. perc: Marcos Acuna (argentin)
45. perc: Cristian Romero (argentin)
45+2. perc: Wout Weghorst (holland) aki a kispadon ült
76. perc: Memphis Depay (holland)
76. perc: Lisandro Martinez (argentin)
88. perc Steven Berghuis (holland)
89. perc Leandro Parades (argentin)
90. perc: Lionel Scaloni (argentin szövetségi kapitány)
90+10. perc: Lionel Messi (argentin)
90+12. Nicolas Otamendi (argentin)
Hosszabbítás, 91. perc Steven Bergwijn (holland)
109. perc: Gonzalo Moniel (argentin)
112. perc: German Pezzella (argentin)
11-esek, 128. perc: Denzel Dumfries (holland)
129. perc: Denzel Dumfries (holland) második sárgával kiállítva
129. perc: Noa Lang (holland)

Most azt hallani, hogy a döntőre is esélyes Katarban. Persze, hogy az. Pályafutásának megkoronázása lenne, ha a FIFA odaadná neki a december 18-i finálét.

Egy jelenet a meccsről, amikor az argentin kapus simogatja Lahoz fejét:

Amikor az amúgy a bírókat nyilvánosan szinte alig kritizáló Lionel Messi a meccs után - tudva azt, hogy mit kockáztat - szóban nekiment ennek az embernek, akkor mindenki tudta: Messi nem csak önmagáért, nem csak a csapatáért, de a sportágért is kiállt egy kicsit.

Mert valakinek már meg kellett mondania, hogy ez így nem mehet tovább. Az sem mindegy persze, hogy ki mondja meg.

Most Messi vállalta el ezt a feladatot.

Antonio Mateu Lahoz és Messi találkozása a hollandok elleni vb-negyeddöntőben Forrás: AFP/Alberto Pizzoli

Na most ebben az a legszebb, hogy az angol lapok közben azt írják, hogy

Mateu Lahoz titokban Messi-rajongó és az argentinok sztárja azért nem kapott pirosat, mert a bíró nem merte kiállítani.

Azt vetik Mateu Lahoz szemére, hogy elnézte Messi kezezését, amiért sárga lap járt volna. Aztán a második sárga már az ő esetében is pirosat ér - írják. Hozzátesszük: ebben igaza van az angoloknak.

Az újságok most szép sorban rángatják elő Mateu Lahoz különféle balhéit. Messivel amúgy jól ismerik egymást, hiszen amíg az argentin a Barcelona játékosa volt, Lahoz egy csomó meccset vezetett neki. Az egyik legdöbbenetesebb sztori is előkerült most. 2020. november 29-én, négy nappal Maradona halála után rendezték meg a Barcelona-Osausna meccset a spanyol bajnokságban. Ezen a meccsen Messi is ott volt a gólszerzők között.

A gólöröm közben felrántotta a mezét, amely alatt egy olyan mez lapult, amely Maradonára emlékezett.

Mit csinált a bíró, Mateu Lahoz? Azonnal sárga lapot adott. Egy percig sem mérlegelt, egy pillanatig sem gondolta át, hogy Messi cselekedete miről szólt. Az ostoba Lahoz agyában csak a paragrafusok kattogtak. A meccs után bírói jelentésben ezt írta le:

A fegyelmi bizottságban ülők ezek után nem azt mondták, hogy Mateu Lahoz menjen a fenébe, hanem Messit 601, a klubot pedig 350 eurós büntetéssel szankcionálták.

Pedig Mateu Lahoznak akár ünnep is lehetett volna a pénteki meccs, hiszen vb-negyeddöntőben még sosem fújhatott. (A rosszmájúak szerint jól is volt ez így, egészen eddig.)

A holland-argentin meccs teljesen kicsúszott a kezéből - ezt írta a nemzetközi szaksajtó. 48 szabálytalanságot fújt le, ami döbbenetes. Az első félidőben 5, a másodikban 10 perces hosszabbítást jelentett be, ehhez képest a hollandok egyenlítő gólja már a 100. perc után esett.

A szeme sarkából állandóan a kispadokat figyelte, s ha valami nem tetszett neki, akkor azonnal rohant oda egy sárga lappal.

A holland Dumfriesnek a tizenegyespárbaj alatt adott két sárgát, ami piros lapot ért.

Az argentin kapus, Martinez így fogalmazott: "Ez egy arrogáns ember. Mondasz neki valamit és visszabeszél neked. Meggyőződésem, hogy a spanyolok kiesése után ez a bíró azt akarta, hogy mi is kiessünk." Egy másik nyilatkozatában egyenesen őrültnek nevezte a spanyolt.

Hogy mennyire röhejes tud lenni ez az ember, íme egy másik videó:

Ez a jelenet is a spanyol bajnokságban esett meg idén tavasszal, amikor a spanyol bajnokságban a Getafe és a Mallorca csapott össze.

Ennek a meccsnek a 40. percében Mateu Lahoz egy kakaskodás után két másodperc alatt osztott ki négy sárga lapot.

Mateu Lahoz nem gyakran szólal meg, ez amúgy sem jellemző a FIFA-játékvezetőkre. Mégis sikerült találnunk egy vele készített interjút, most ebből idézünk.

Általában a játékosokat a nevükön szólítom meg, mindig így csináltam."

Ez az ember könnyen lehet, hogy vb-döntőt vezet. Nem lennék meglepve.