Ronaldo egy sörmeccsen még tud gólt lőni, Neymar ott se

fbl Horizontal
Paris Saint-Germain's Argentine forward Lionel Messi (C) speaks with Qatari referee Abdulrahman al-Jassim (2nd-R) as Riyadh All-Star's Portuguese forward Cristiano Ronaldo (Center-L) and Paris Saint-Germain's Brazilian forward Neymar (2nd-L) look on during the Riyadh Season Cup football match between the Riyadh All-Stars and Paris Saint-Germain at the King Fahd Stadium in Riyadh on January 19, 2023. (Photo by Giuseppe CACACE / AFP)
Vágólapra másolva!
Csütörtök este a rijádi Fahd Király Stadionban a Cristiano Ronaldo vezette szaúdi All Star válogatott a Lionel Messivel felálló francia bajnok Paris Saint-Germain csapatát fogadta. A találkozó első félideje igazi gálamérkőzést hozott, hiszen az ötszörös aranylabdás Ronaldo két gólt is lőtt, míg hétszeres aranylabdás Messi is betalált. Ezen kívül volt egy kiállítás, Neymar pedig rá jellemző módon elnagyképűsködött egy tizenegyest. A találkozó végül a párizsi csapat 5-4-es győzelmével zárult.

A csütörtöki barátságos mérkőzést óriási várakozás előzte meg, hiszen az ötszörös aranylabdás Cristiano Ronaldo azzal, hogy Szaúd-Arábiába igazolt, gyakorlatilag lesétált a futballtérképről, így könnyen lehet, hogy utoljára találkozott legnagyobb riválisával, a hétszeres aranylabdás Lionel Messivel.

Messi, Neymar és Mbappé is kezdett a párizsi csapatban Forrás: AFP/Franck Fife

A Fahd Király Stadionban sorra kerülő találkozóra elképesztően nagy volt az érdeklődés. Egy árverésen a szaúdi üzletember, Musref al-Hamdi átszámítva egymilliárd forintért vett VIP-belépőt, amivel részt vehetett a mérkőzést követő ceremónián, beléphetett az öltözőkbe, és találkozhatott és fotókat készíthetett Messivel és Ronaldóval is.

Ronaldo az első meccsét játszotta Szaúd-Arábiában Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

A 68 ezer néző befogadására alkalmas Fahd Király Stadionban remek volt a hangulat. A nézők egy része Messi miatt argentin mezben feszített, mások pedig Ronaldo feliratú al-Nasszr mezben pózoltak.

A kezdőrúgás előtt a két csapat játékosai összeálltak egy közös képre, Ronaldo a korábbi madridi csapattársával, Sergio Ramosszal ölelkezett össze.

Ronaldo és Ramos a mérkőzés előtt Forrás: AFP/Franck Fife

A párizsiak már a mérkőzés elején megadták azt a nézőknek, amiért kimentek a gálameccsre, ugyanis már a harmadik percben megszerezték a vezetést Messi góljával. Egy szép támadás végén Neymar löbbölt be a védelem mögé egy elképesztő labdát, a ziccerben kilépő Messi pedig könnyedén elpasszolta a labdát a tehetetlen szaúdi kapus mellett.

Három perccel később még ennél is nagyobb lehetett volna a műsor, mert Ronaldo helyzete után majdnem egyenlített a szaúdi all star-csapat. Az ötszörös aranylabdás kapott egy remek kiugratást, kapura tört, de a 17 méteres lövését Keylor Navas egy pazar vetődéssel hárítani tudta.

A folytatásban a párizsiak nem szakadtak meg az újabb gólért, Messi és Neymar ugyan bemutattak pár trükköt, de érezhetően nem akarták kitömni a szaúdi all star-csapatot. Ronaldo se nagyon tudott helyzetbe kerülni, de a csapattársai minden labdával őt keresték, és néhány szép trükkel ő is elszórakoztatta a közönséget.

A 32. percben aztán összejött az, amire mindenki várt:

11-est kapott a szaúdi csapat.

Navas hatalmas bevert Ronaldónak Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

Egy jobb oldali szabadrúgásra Ronaldo robbant be, de a rosszul kimozduló Keylor Navas a labda helyett a portugál támadó fejébe bokszolt bele, a játékvezető pedig büntetőt ítélt. A labda mögé a feldagadt arcú Ronaldo állt oda, és higgadtan a kapu bal oldalába belsőzött, a stadion pedig felrobbant.

Az egyenlítés után újabb nagy esélyt kapott a győzelemre a szaúdi csapat, ugyanis a 39. percben emberhátrányba került a PSG. Egy gyors kontratámadás végén a bal szélen elfutó Salem al-Davszari tolta volna meg a labdát Juan Bernat mellett, azonban a spanyol védő akasztotta a szaúdi támadót, a játékvezető pedig azonnal piros lapot adott neki.

Az emberhátrány ellenére a 43. percben újra előnybe került a párizsi csapat. A világbajnok Kylian Mbappé tekert balról középre, az érkező Marquinhos pedig öt méterről a kapuba belsőzött.

A PSG a lefújás előtt kétgólos előnybe kerülhetett volna.

Neymar lábára léptek rá a tizenhatoson belül, majd a videózás után megítélt tizenegyeshez a brazil támadó állt oda, de a nagyképűen elvégzett lövése annyira gyengére sikerült, hogy ki sem pattant Mohamed al-Ovajsz kapusról.

Azonban nem Neymar kihagyott tizenegyese volt a slusszpoén, ugyanis az első félidő hosszabbításában Ronaldo ismét megvillant.

Egy bal oldali beadásra remek ütemben robbant be a hétszeres aranylabdás, a csúsztatott fejese a bal kapufán csattant, majd a kipattanót Sergio Ramos mellett éles szögből a kapuba bombázta.

Cristiano Ronaldo gólöröme a második találata után Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

A második félidőt a szaúdi csapat kezdte jobban, amely a szünetben becserélt Anderson Talisca bombájával átvehette volna a vezetést, azonban Navas egy óriási bravúrral kiszedte a labdát a bal felsőből. Az 53. percben aztán a párizsi csapat lőtt újabb gólt. Mbappé csinált bohócot az emberéből a bal szélen, betört a tizenhatoson belülre, majd a középre tett labdáját a berobbanó Sergio Ramos belsőzte be a kapuba.

Három perccel később megint egyenlített a szaúdi csapat. Egy bal oldali szögletre a dél-koreai Csang Hjun Szu érkezett a rövid oldalon, és védhetetlenül csúsztatott a hosszú alsóba.

A párizsi sztárok közül Mbappé vette a legomolyabban a meccset Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

A hazaiak azonban sokáig nem örülhettek az egyenlítésnek, ugyanis az 59. percben ismét tizenegyest kapott a PSG. Messi kapott egy remek labdát, 11 méterről lőtt, azonban a lövése levágódott al-Boleahi kezéről, a játékvezető pedig büntetőt ítélt. A labda mögé ezúttal Mbappé állt oda, és higgadtan a kapu bal oldalába helyezett.

A negyedik gól után kis túlzással sort cseréltek a párizsiak, Christophe Galtier nyolc játékosának, köztük Messinek, Neymarnak és Mbappénak is pihenőt adott, a szaúdi csapatból pedig Cristiano Ronaldo is elhagyta a játékteret.

Messi ugyan lőtt egy gólt, de sokat nem mutatott Forrás: AFP/Franck Fife

A legnagyobb sztárok távozása után már elég érdektelen volt a meccs, amit aztán a PSG a 78. percben el is döntött. Az Mbappé helyére beállt Hugo Ekitike kapott egy remek kiugratást a félpályán, begyalogolt a kapuig, majd tíz méterről a jobb felső sarokba bombázott.

A találkozó egy gyönyörű góllal indult, és stílszerűen azzal is zárult. A 94. percben Anderson Talisca kapott egy átadást a PSG kapuja előtt, megcsinált egy cselt, majd 18 méterről kilőtte a jobb alsó sarkot, ezzel kialakult a végeredmény.

Kilenc gólt hozott Cristiano Ronaldo és Lionel Messi - vélhetően - utolsó nagy találkozása, amiből a gólok tekintetében Ronaldo jött ki jobban, de a meccset végül Messi csapata nyerte.

Felkészülési mérkőzés:
al-Hilal & al-Nasszr All Stars-Paris Saint-Germain 4-5 (2-2)
gólszerzők: Ronaldo (34., 45+6. - az elsőt 11-esből), Csang Hjun Szu (56.), Anderson Talisca (90+4.) ill. Messi (3.), Marquinhos (43.), Ramos (53.), Mbappé (60.-11-esből), Ekitike (78.)