Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Magyarországon a kézilabdaláz, Svédországban a feszültség nő. Hétfő este a D-csoportban befejeződnek a küzdelmek. Az eddig parádésan szereplő magyar férfi válogatott Portugália ellen lép pályára és ha nyer, egészen biztosan csoportelső lesz, 4 pontot visz magával a szerdán kezdődő középdöntőbe. A tét hatalmas, de az ellenfél nem annyira erős, mint Izland volt. 

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése a 28. férfi kézilabda-világbajnokságról, Kristianstadból.

Nézzük először, mi történt eddig a D-csoport első két fordulójában.

  • 1. forduló: Magyarország-Dél-Korea 35-27 és Izland-Portugália 30-26
  • 2. forduló: Portugália-Korea 32-24 és Magyarország-Izland 30-28

A magyar csapat és a portugál csapat gólkülönbségének összevetésében a mi helyzetünk a jobb. Nekünk jelenleg +10, a portugáloknak + 4 ez. Mindez azért fontos, mert ha hétfőn este döntetlen lesz a magyar-portugál csata, akkor is a magyar csapat nyeri a csoportot.

De a helyzet ennél lehet bonyolultabb is. Ugyanis, ha az izlandiak legyőzik Dél-Koreát (ez a papírforma) és Portugália megveri a magyarokat, akkor mind a magyar, mind a portugál, mind az izlandi csapatnak 4-4 pontja lesz.

Ebben az esetben hármas körbeverés alakul ki,

s a végső csoportsorrendet a hétfő esti eredmények is befolyásolhatják. Ebben a körbeverésben nekünk és Izlandnak most +2 a gólkülönbségünk, Portugáliának -4. Ha a magyarok kikapnak, Izland elénk kerül. Ha a portugálok legalább 6 góllal vernek el bennünket, ők a csoportelsők.

Szita Zoltán gólerős játékára most is nagy szükség lesz Fotó: Csudai Sándor - Origo

A számolgatásnak itt és most véget is vethetünk, mert a magyarok célja az újabb győzelem, amely egy újabb, hatalmas lépéssel vinne bennünket közelebb a párizsi olimpiai selejtező eléréséhez. Márpedig most ez a fő cél ezen a vb-n, mindent ennek kell alárendelni.

A portugál csapattal egy évvel ezelőtt a budapesti Európa-bajnokságon is összecsapott Magyarország és le is győzte az ibériai együttest. A 31-30-as győzelem a második fordulóban született meg az MVM Dome 20 ezer nézője előtt.

Ennél kellemetlenebb emlékeket őrzünk a 2020-as svédországi Európa-bajnokságról, mert ott a középdöntőben 34-26-os vereséget mértek ránk a portugálok.

Annak a meccsnek a tétje ugyancsk hatalmas volt: egy akkor magyar győzelem az olimpiai selejtező elérését jelentette volna. Az akkori fiatal, sérülésektől tizedelt együttesünket megroppantotta a nagy tét és nem sikerült ez a bravúr.

Ancsin Gábor az egy évvel ezelőtti, portugálok elleni Eb-meccsen Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ami a portugálok mostani szereplését illeti, az kétarcú. Az első körben gyilkos meccset játszottak Izland ellen. Sokáig szívósan tapadtak a skandinávokra, ám végül kikaptak. Dél-Korea ellen borzalmasan játszottak. 24-23-as portugál vezetésénél a koreai csapatnak 5 támadása is volt sorozatban, de nem tudtak egyenlíteni. A portugál csapat a meccs utolsó 10 percében tudta csak megtörni a szívósan játszó Koreát és ekkor alakította ki a nagy különbséget.

A portugál csapat amúgy is nagy bajban van, mert a szövetségi kapitányuk, Paulo Pereira folyamatos küzdelmet folytat az IHF-el. A mestert egy korábbi eltiltás miatt az első két csoportmeccsen nem engedték oda a kispadra, csak a lelátón foglalhatott helyet.

A szakembert egy fülkébe küldték, de kiderült, hogy valószínűleg folyamatosan kommunikált a kispaddal és az őt helyettesítő másodedzővel.

A másodedző nevetséges hazugsággal akarta menteni a helyzetet: azt mondta, hogy zavarta a lelátó zaja, ezért tett a fülébe fejhallgatót. Amikor mindez kiderült, a második meccsen már nem volt a fülében semmi, ami tovább erősítette a gyanút, hogy itt susmus esete forog fent. Az IHF most tanácskozik, s könnyen lehet, hogy újabb eltiltás következhet Pereira számára.

Lékai Máté egy évvel ezelőtt is játszott a portugálok ellen Fotó: Csudai Sándor - Origo

A magyarok vasárnap a szokásos szünnapi menetrend szerint készült, mindenki egészséges, sérülés tehát nem zavar senkit. Reméljük, hogy a magyar játékosok állandósítani tudják az Izland elleni meccs végjátékában látott teljesítményüket, ebben az esetben remek este elé nézünk Kristianstadban.

A hétfő este 20.30-kor kezdődő Magyarország-Portugália vb-mérkőzést az Origo élőben közvetíti.

Mindent egy helyen az Eb-ről

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez