Vágólapra másolva!
Kedden este a labdarúgó Magyar Kupa első elődöntőjében a Zalaegerszeg hazai pályán 0-0-s rendes játékidőt követően egy 119. percben született öngóllal győzte le a Puskás Akadémiát, így a zalai csapat története során másodszor jutott be a fináléba.

A Zalaegerszeg a negyeddöntőben magabiztos 4-1-es sikerrel lépett túl a Mezőkövesden. A zalaiak történetük során eddig egyszer, 2010-ben játszottak kupadöntőt, de 3-2-re kikaptak a Debrecentől a Puskás Ferenc Stadionban rendezett mérkőzésen. A Puskás Akadémia 2018-ban már szerepelt a döntőben, akkor az Újpest 2-2-es rendes játékidőt követően 11-espárbajban tudta elhódítani a trófeát. A két csapat az OTP Bank Liga idei szezonjában kétszer találkozott, mindkétszer a felcsútiak nyertek.

A Zalaegerszeg kezdte jobban a mérkőzést, a találkozó elején több helyzetet is kialakított, a 22. percben pedig majdnem megszerezte a vezetést. Egy bal oldali beadásra Eduvie Ikoba érkezett középen, de nem érte el a labdát, a hosszún viszont jött Mocsi Attila, aki közelről a kapuba fejelt, azonban Vad II István játékvezető les miatt nem adta meg a gólt.

Mocsi meg nem adott góljánál könnyen lehet, hogy hibázott a játékvezető, ugyanis úgy tűnt, a ZTE védője nem volt lesen, azonban a Magyar Kupában nem használják a videobírót, így nem volt lehetőség az ítélet korrigálásra.

A zalaegerszegi Tajti Mátyást üldözi Jakub Plsek, a Puskás Akadémia cseh játékosa Forrás: MTI/Katona Tibor

A folytatásban is a ZTE irányította a játékot, de Ricardo Moniz csapata nem tudta megszerezni a vezetést, így gólnélküli döntetlennel mehetett a szünetre a csapatok.

A második félidőt a Puskás Akadémia kezdte jobban. Az 55. percben Sahab Zahedi kapott egy remek kiugratást, elment Mócsi mellett, majd 14 méterről a kapu mellé lőtt. Két perccel később a ZTE is veszélyeztetett. Egy lecsorgó labdát Huszti András érkezett, 19 méterről, kapásból lőtt kapura, de Markek Tamás vetődve védte a kapu bal oldalába tartó bombát.

A folytatásban a Zalaegerszeg irányított, míg a Puskás Akadémia gyors kontratámadásokkal próbálkozott, de igazán komoly helyzet egyik oldalon sem adódott, így jöhetett a kétszer tizenöt perces hosszabbítás.

A második félidőben mindkét csapat keményen harcolt a továbbjutásért Forrás: MTI/Katona Tibor

A ráadást a Puskás Akadémia kezdte jobban. A 91. percben Komáromi György játszotta tisztára magát a bal oldalon, majd 15 méterről lőtt, de Demjén Patrik védeni tudott. A folytatásban a Zalaegerszeg kevesebb kockázatot vállalt, folyamatos játék sem igazán alakulhatott ki, mert többször is meg kellett szakítani a mérkőzést, mert több játékos is görcsöt kapott.

A 112. percben megnyerhette volna a meccset a Puskás Akadémia. A horvát Karlo Bartolec futott el a jobb szélen, a középre tekert labdájára Komáromi robbant be, de a felcsúti támadó hétméteres fejese pont a középen álló Demjén kezébe ment.

Amikor már úgy tűnt, hogy jöhet a tizenegyespárbaj, a 119. percben a ZTE a semmiből megnyerte a meccset.

Tajti Mátyás tökéletes labdát tálalt a kilépő Meshack Ubochiomának, aki kapura tört, a középre tette labdáját a Puskás játékosa, Karlo Bartolec próbálta kivágni, de a horvát játékos szerencsétlenül ért bele a labdába, és a saját kapujába lőtt.

A Zalaegerszeg ezzel 13 év után jutott be ismét a Magyar Kupa-döntőbe, ahol vagy a Vasas vagy az NB II-es Budafok lesz az ellenfele.

MOL Magyar Kupa, elődöntő:
Zalaegerszegi TE-Puskás Akadémia FC 1-0 (0-0, 0-0, 0-0)
gólszerző: Bartolec (119. - öngól)