Megjárta a poklot, most egy magyar származású focista segítségével juthat fel a Premier League-be a csapat

Coventry City v Middlesbrough - Sky Bet Championship Football League Season 2022-3 Soccer Saturday 1st Octob Viktor Gyökeres Horizontal FOOTBALL
Viktor Gyökeres celebrates after scoring for Coventry City, to take the lead making it 1 - 0 against Middlesbrough, during the Sky Bet Championship match between Coventry City and Middlesbrough at the Coventry Building Society Arena, Coventry on Saturday 1st October 2022. (Photo by John Cripps/MI News/NurPhoto) (Photo by MI News / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Tündérmesébe illő az angol másodosztályú labdarúgó-bajnokságban szereplő Coventry City története, amely hajszálra van attól, hogy 22 év után visszajusson a Premier League-be. A klubnak az elmúlt bő két évtizedben rengeteg nehézséggel kellett megküzdenie. A 2001-es PL-búcsú óta a csapat megjárta a poklot, egészen a negyedosztályig süllyedt, sőt az elmúlt években a felszámolás szélén is állt, emiatt a saját stadionjából is kilakoltatták. Az idei szezonban tulajdonosváltáson átesett klub viszont a bajnokság egyik legkisebb költségvetésű csapataként meglepetésre a rájátszás döntőjébe jutott. Ebben kulcsszerepe van a magyar származású svéd válogatott csatárnak, Viktor Gyökeresnek, és a sikeredzőnek, Mark Robinsnak. A Manchester United egykori kiválósága szisztematikus építkezéssel, szinte tökéletes klubfilozófiával juttatta el addig a Coventryt, hogy ma már a nagyokkal is felveszi a versenyt.

A Coventry City az egyik meghatározó csapata volt a Premier League-nek a kilencvenes években. Többek között olyan kiváló játékosok is megfordultak a klubnál mint az írek legendája, Robbie Keane, Dion Dublin, Gary McAllister vagy a Chelsea-vel háromszoros angol bajnok Joe Cole. A Coventry a liga 1992-es megalapításától tagja volt az élvonalnak, s bár rendre az alsóházi csatározásban volt érdekelt, mindig megnehezítette a nagyok dolgát. Ám a szurkolók egy egész generációja soha nem tapasztalta meg azt a büszkeséget, hogy a legmagasabb szinten lássa szeretett csapatát, ugyanis a klub 2001-ben kiesett a PL-ből, és több mint két évtized óta eddig képtelen volt visszajutni.

Az ezredforduló óta rengeteg változás történt a Premier League-ben, a hatalmi viszonyok átrendeződtek. Elég csak arra gondolni, hogy Roman Abramovics két évvel a Coventry kiesése után megvásárolta a Chelsea-t, és a befektetése révén naggyá tette a londoni klubot. Ezzel szemben az égszínkékek pont fordított utat jártak be. Most egy évvel az orosz milliárdos távozása után soha nem látott esély nyílt az egykor szebb napokat is megélt Coventry előtt, ugyanis bejutott a Championship rájátszásában, és eljutott a döntőig, ahol szombaton a Luton lesz az ellenfele a Wembleyben.

Ha ott sikerül kiharcolni a feljutást, akkor az első csapat lesz az angol labdarúgás történetében, amely a negyedosztályból tudott visszajutni a Premier League-be.

Óriási esély előtt áll a Coventry Forrás: NurPhoto via AFP/MI News/NurPhoto/Mi News

Sir Alex Fergusont is megmentette, most a Coventryvel tesz csodát

A Manchester United akadémiáján nevelkedett Mark Gordon Robins fontos szereplője volt Sir Alex Ferguson és az angol rekordbajnok sikersorozatának, ugyanis a legendás skót edző első trófeájának megnyerése éppen az ő góljaival jött össze az FA-kupában. Ha nincs az a siker, akkor vélhetően a gyenge bajnoki szereplés miatt menesztették volna a MU történetének legsikeresebb edzőjét. Robins négy év után távozott a Unitedtől, majd számos alacsonyabb osztályú angol csapatnál szerepelt, de Dániában, Görögországban és Spanyolországot is játszott. Visszavonulása után edzői karrierbe kezdett, az angol negyedosztálytól a másodosztályig végigjárta a ranglétrát. Dolgozott a Rotherham United, a Barnsley, a Coventry City, a Huddersfield Town és a Scunthorpe United csapatánál. Utóbbi 2016 januárjában menesztette, ami után több mint egyéves szünetre ment, de ezt az időt azzal töltötte, hogy fejlessze magát, európai edzőktől tanult.

Mark Robins kisebb csodát tett a Coventry Cityvel Forrás: NurPhoto via AFP/MI News/NurPhoto/Mi News

Aztán 2017 márciusában kisebb meglepetésre visszatért a Coventry Cityhez, amelyről addigra már tudni lehetett, hogy kiesik a harmadosztályból. Kinevezése után egy hónap sem telt el, amikor a Wembleyben rendezett EFL Trophy kupadöntőn 2-1-re nyert a csapat az Oxford United ellen, ezzel Robins megszerezte edzői pályafutása első komoly trófeáját, a Coventry pedig a 1987-es FA-kupa-diadal után tudott ismét egy kupasorozatban nyerni.

Nehéz évek, a pokolból a mennyország kapujáig

A Sisu Capital befektetési csoport 2007-ben vásárolta meg a felszámolás előtt álló, a csőd szélére került csapatot, de Ray Ranson elnök alatt a klub még mélyebbre süllyedt, és a 2017/18-as idényt már a negyedosztályban kezdte meg.

2017-ben kiesett a negyedosztályba a Coventry City Forrás: NurPhoto via AFP/Kieran Galvin/NurPhoto/Kieran Galvin

Jelentős átalakuláson átesett csapattal vágott neki a Coventry a meglehetősen fizikális League Two-nak, de az új játékosok beváltották a hozzájuk fűzött reményeket. Robins a defenzív felfogású együttesből egy sokkal inkább támadó szellemű csapatot rakott össze, ennek ellenére a védekezés is stabil maradt, misem bizonyítja jobban, minthogy a harmadik legkevesebb gólt kapta az együttes a bajnokságban. Végül a rájátszást érő hatodik helyen zárt a csapat, és sikerült a visszajutás. Ez óriási dolog volt, mivel

az összes ligát figyelembe véve 48 év után tudott a legjobb hatban végezni a Coventry, és 51 év után először tudott szintet lépni.

2018 nyarán ismét nagy volt a jövés-menés a csapatnál, de ősszel összeállt minden, sorra jöttek a győzelmek, és a pályán mutatott játék is közönségszórakoztató volt. Egy sérüléshullám miatt a csapat lendülete azután megtört, de végül újoncként a nyolcadik helyen zárt az együttes. Robins aztán változtatott a csapat taktikáján, a következő idényben már nagyobb hangsúlyt fektetettek a labdabirtoklásra és csaknem a teljes védelmet lecserélte a nyáron. Az eredmény szemmel látható volt, ugyanis az égszínkékek labdabirtoklása 51%-ról 62-re nőtt, a csapat pedig gyakorlatilag verhetetlen lett.

A bajnokságot öt pont előnnyel vezette a Coventry a Rotherham előtt, amikor a koronavírus miatt félbeszakadt a szezon, így végül nem bajnokként jutott fel másodosztályba.

A szezon végén Robins megkapta az év edzője díjat.

Gyökeres Viktor alapemberré nőtte ki magát a Coventryben Forrás: NurPhoto via AFP/MI News/NurPhoto/Mi News

A kihívásokkal teli 2019/20-as idény nehéz volt a Coventry számára is, de a másik két újonccal ellentétben megugrotta a szintet és bent maradt a Championshipben.

Kilakoltatás és stadionproblémák

Az 1883-ban alapított klub otthonául szolgáló Highfield Road stadiont 2005-ben rombolták le, így több mint száz év után kellett költöznie a csapatnak. A 2005-ben épített Ricoh Arena viszont nem csak a város foci, hanem a rögbicsapat otthona is. A stadion évekig a városvezetés saját, erre a célra létrehozott vállalatának a kezében volt, amellyel bérleti szerződést kötöttek a klubok. Először 2013-ban volt ebből probléma, amikor is egy szezonra a nagyjából 53 kilométerre lévő Northampton Town stadionjába kellett költöznie a Coventrynek, miután a bevételek túl nagy százalékát kérte el az Arena Coventry Limited. 2019-ben is problémák adódtak a megállapodással, ám ekkor már egy plusz egy évre kellett elhagynia az otthonát a csapatnak, amelyet a Birmingham City fogadott be. Egy tíz évre szóló együttműködés során 2021 májusában új nevet (Coventry Building Society Arena) kapott a stadion, amivel a másodosztály szintjén egy jól fizető szponzort is szereztek.

A csapat otthona, a Coventry Building Society Arena Forrás: NurPhoto via AFP/MI News/NurPhoto/Mi News

Aztán tavaly novemberben egy helyi üzletember, Doug King megvásárolta a klub részvényeinek 85 százalékát, rendezte a klub adósságait, és átláthatóbb, biztosabb jövőt ígért a szurkolóknak. King azonban a stadiont nem tudta megvásárolni, mivel a bírósági döntés értelmében a Frasers Group korábbi ajánlata élvezett előnyt, így a stadion a Newcastle United korábbi tulajdonosa, Mike Ashley birtokába került. Az üzemeltető által tavaly felkínált új bérleti szerződés kedvezőtlen feltételeket tartalmazott, és csupán idén májusig szólt, így a klub visszautasította.

Egyelőre bizonytalan, melyik bajnokságban, és melyik stadionban fogja játszani a meccseit a következő szezonban a Coventry,

de vezetőség már leszögezte, hogy mindent megtesznek azért, hogy a csapat a jövőben is a saját városában léphessen pályára a hazai meccsein.

Folyamatos fejlődés lépésről lépésre

Az újonc év után a Coventry megszilárdította pozícióját a bajnokságban, a 2020/21-es idényben a 16., majd a következő szezonban a 12. helyen végzett, így már nem a kiesés elkerülése volt a cél, hanem a stabil középmezőny. A költségvetés tekintetében a 24 csapatos Championshipben mindössze a 20. leggazdagabb csapat a Coventry, ennek ellenére felvette a versenyt a nagyobb csapatokkal szemben.
Alighanem az idei szezon előtt még a legelfogultabb szurkolók sem hitték, hogy májusban a feljutásért fog harcolni a Coventry City, hiszen 10 bajnoki után mindössze egy győzelme volt a csapatnak. Sőt, amikor január 27-én – mindössze négy hónappal a rájátszás döntője előtt – megtörtént a tulajdonosváltás, a Coventry kilenc győzelemmel, és tíz vereséggel mindössze a 15. helyen állt a bajnokságban, ráadásul a két hollywoodi sztárszínész, Ryan Reynolds és Rob McElhenney által tulajdonolt, akkor még ötödosztályú AFC Wrexham is kiütötte az FA-kupából.

A klub történetének egyetlen nagy trófeáját 1987-ben nyerte az FA-kupa döntőjében Forrás: NurPhoto via AFP/MI News/NurPhoto/Mi News

Az új korszak viszont fényesen indult, sorra jöttek a győzelmek, az azóta lejátszott 20 meccséből pedig mindössze kétszer kapott ki a csapat, miközben kilencet megnyert. Robins már gyakorlatilag azzal kisebb csodát tett, hogy a rájátszásba vezette csapatát a világ legkeményebb bajnokságában. Az utolsó fordulóban a Coventrynek a Middlesbrough otthonában elért 1-1-es döntetlen elég volt ahhoz, hogy megőrizze ötödik helyét.

– mondta Robins.

A labdarúgásban megszokott, hogy ha nem jönnek a várt eredmények, akkor menesztik az edzőt. Csak ebben a szezonban 14 edzőt rúgtak ki a Premier League-ben, ami rekordnak számít, a Championshipben pedig 21 edzőváltozás történt. Ám a Coventry sikerének egyik fő kulcsa, hogy a klub vezetősége megadta az időt Robinsnak, aki a jelenlegi mezőnyben a legrégebb óta dolgozik a csapatánál.

"Tűzoltóként emlegetnek, és ez bizonyos mértékig igaz is, de ennek vannak különböző szakaszai. Itt a tűzoltás annyit jelentett, hogy megpróbáltunk építkezni, és megpróbáltuk a helyes irányba előremozdítani a dolgokat. Fontos volt, hogy kialakuljon egyfajta kultúra illetve, hogy a megfelelő emberek vegyenek körbe. A legnagyobb kihívást a stadion körüli bizonytalanság jelentette, nagyon-nagyon nehéz volt így pályára lépni.

– fogalmazott a szakember.

A Middlesbrough otthonában harcolta ki a Coventry a továbbjutást Forrás: NurPhoto via AFP/MI News/NurPhoto/Mi News

A csapat sikerének másik kulcsa, hogy az elmúlt években folyamatosan tudtak tehetségesebbnél tehetségesebb játékosokat megszerezni és beépíteni a csapatba, ezáltal fel tudták venni a versenyt olyan együttesekkel is, amelyek a közelmúltban a Premier League-ben való szereplésük miatt sokkal tehetősebbek pénzügyileg.

A Coventry idei bajnoki menetelésében 21 góljával és tíz gólpasszával kulcsszerepet játszott a magyar származású Viktor Gyökeres.

A 187 centis svéd támadó 2021 januárjában kölcsönben érkezett a Brightontól, bár jobbára csak csereként számoltak vele, így is három gólig jutott. A szezon végén nem akart visszatérni a kikötővárosi együtteshez, mert úgy vélte, ott nem tud kiteljesedni. A Coventry így lecsapott rá, és végleg megszerezte Gyökerest, aki három évre írt alá. A 2021/22-es idényben vált igazán alapemberré a 24 éves csatár, a fontosságát pedig jól mutatja, hogy amikor ő nem tudott főszereplő lenni, akkor az égszínkékek nem is lőttek gólt. Az előző szezont végül 17 bajnoki találattal és öt gólpasszal zárta. Azonban ezt a teljesítményét is felül tudta múlni az idei szezonban, góljai mellett elsősorban a remek helyezkedésével, a gyorsaságával és a cseleivel hívta fel magára a figyelmet. De gyakran az összjátékból is kiveszi a részét a visszalépéseivel, amik során jól tartja meg a labdát.

A magyar helyett a svéd válogatottat választotta Gyökeres Viktor Forrás: AFP/Fredrik Sandberg

Nem lenne meglepő, ha a 13-szoros svéd válogatott gólkirály a következő idényt már máshol kezdené, több Premier League-klubbal, köztük a Woverhamptonnal is kapcsolatba hozták már, ráadásul a szezon legjobb játékosa szavazáson a harmadik helyen végzett. Mellette egyébként Ben Wilson kapus és Gustavo Hamer is a szezon egyik legjobb játékosa volt a Championshipben.

A bajnokság végén nem csak a játékosok, hanem Mark Robins munkáját is elismerték. Az 53 éves szakembert jelölték a szezon legjobb edzője díjra, ám azt a Manchester City legendája, Vincent Kompany kapta, aki bajnoki címre vezette a Burnley csapatát. Alighanem a hab a tornán már csak az lenne, ha a kiváló szezon után sikerülne a feljutás.

A rájátszás elődöntőjében a Sunderland a Luton Town csapatával a Coventry pedig a negyedik helyen végzett Middlesbrough-val csapott össze. Utóbbi párharc érdekessége, hogy a Manchester United két korábbi ikonikus alakjának csapatai találkoztak egymással, hiszen Mark Robins 1988 és 1992 között szerepelt a MU-ban, míg a BL-győztes Michael Carrick tavaly októberben vette át a Middlesbrough irányítását.

22 év után juthat fel a PL-be a Coventry City Forrás: NurPhoto via AFP/MI News/NurPhoto/Mi News

Az oda-visszavágós csata első felvonásán a City gól nélküli döntetlent játszott otthon, így a visszavágóra a képlet egyszerű volt: aki nyer, mehet a Wembley-be a Luton Town ellen, amely az első meccsen ugyan kikapott 2-1-re, de a hazai pályán kétgólos sikert artva kiharcolta a finálét.

Ennek megfelelően feszült volt a hangulat a visszavágón, 10 sárga lapot is kiosztott a bíró, de gól csupán egy esett. Szűk egy óra után Gyökeres ugrott ki jó ütemben, már a kapus mellett is elvitte a labdát, de kissé kisodródott, így Gustavo Hamernek passzolt, aki egy csel után a bal felső sarokba lőtt. A győzelemmel 2001 óta a klub legnagyobb sikerének küszöbére került.

Robins már most több Premier League-csapat figyelmét is felkeltette, és ha sikerülne a Coventryt visszajuttatnia az élvonalba, minden bizonnyal megnőne az érdeklődök száma, ám ő egyelőre nem foglalkozik ezzel.

– mondta az 53 éves szakember a feljutással kapcsolatban.

22 éve nem látott focicsodában bíznak a szurkolók Forrás: NurPhoto via AFP/MI News/NurPhoto/Mi News

A kékek tehát május 27-én kora este a Luton Townnal meccselnek a Wembley Stadionban. A tét óriási, hiszen a Championship-döntő győztese feljut az első osztályba, és mintegy száz millió font induló tőkét kasszíroz. A kérdés csupán az, hogy a Coventry 22 év után ismét, vagy a Luton története során először fog szerepelni a PL-ben. Egész pontosan a 138 évvel ezelőtt alapított klub 31 éve nem szerepelt az angol élvonalban, miután 1992-ben kiesett a Premier League jogelődjének számító First Divisionből.

A két csapat az idei szezonban eddig kétszer találkozott egymással, mindkét meccs döntetlennel zárult, viszont az esélyek némiképp a Luton mellett szólnak, hiszen a Coventry legutóbb 2017-ben tudott nyerni a londoniak ellen.

Már csak egy meccsre vagyunk az álmunktól, remélhetőleg jól fog sikerülni számunkra és visszajutunk a Premier League-be. Fantasztikus érzés, hogy részesei lehetünk ennek az egésznek és döntőt játszhatunk" - nyilatkozta a BBC-nek Robins.

Egy biztos, a Coventry már most hatalmas bravúrt ért el, hiszen a 2001-es PL-búcsú óta soha nem állt ennyire közel ahhoz, hogy visszajusson az elitbe, márpedig ha sikerülne nyerni szombaton a Wembley-ben, az igazi tündérmese lenne a viharvert klub életében.