Vágólapra másolva!
Két mérkőzést rendeztek kora este a labdarúgó Bajnokok Ligája-csoportkör negyedik fordulójának keddi játéknapján. Az ukrán Sahtar Donyeck bombameglepetésre 1-0-ra legyőzte Hamburgban a spanyol bajnok Barcelonát, míg a német Borussia Dortmund 2-0-s győzelmet aratott az angol Newcastle United ellen a Signal Iduna Parkban.

Dortmund–Newcastle

Pikáns párosítással kezdődtek meg a csoportmeccsek "visszavágói" a BL-ben. A két hete Newcastle-ben 1-0-ra nyerő Dortmund a hétvégén egy Bayern München elleni 4-0-s vereséggel hangolt a BL-meccsre, míg a Szarkák az elmúlt héten a Manchester Unitedet és az Arsenalt is legyőzték, így jó előjelekkel készültek a visszavágásra. A továbbjutás szempontjából akár sorsdöntő is lehetett ez a meccs, hiszen a Paris Saint-Germain mögött mindkét csapat 4-4 ponttal állt az F csoportban három kör után.

A Newcastle már a meccs előtt hatalmas bravúrt ért el, ugyanis 1994 óta az első angol csapat lett, amely minimum nyolc angol játékossal a kezdőjében állt ki egy BL-meccsen. Ilyesmit legutóbb a Manchester United mutatott be a Kassa ellen.

A meccset a hétvégén a Bayern Münchentől simán kikapó Dortmund kezdte jobban, amely egy szerencsés góllal Niclas Füllkrug révén szerezte meg a vezetést az első félidő közepén.

Niclas Füllkrug meghálálta a bizalmat Forrás: AFP/Ina Fassbender

A második félidőben egy teljesen más Newcastle érkezett, kettőt is cserélt a szünetben Eddie Howe és sokkal jobb lett a csapata, amely sorra dolgozta ki a helyzeteket. Tíz perc elteltével Joelinton fejelhetett szinte zavartalanul, de kevéssel kapu mellé célzott.

A 79. percben döntötte el végleg a meccs sorsát a Borussia Dortmund, amely a kitámadó Newcastle-t simán megkontrázta, Adeyemi passza után Julian Brandt egészen a kapuig menetelt és kilőtte a bal alsót.

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Borussia Dortmund 6 3 1 2 7-4 3 11
D
GY
GY
GY
D
I
2.
Paris Saint-Germain 6 2 2 2 9-8 1 8
V
GY
V
D
D
3.
AC Milan 6 2 2 2 5-8 -3 8
D
V
GY
V
GY
4.
Newcastle United 6 1 3 2 6-7 -1 5
GY
V
V
D
V

Sahtar–Barcelona

A H csoport kora esti meccsén a Sahtar a két héttel ezelőtti 2-1-es vereség után szeretett volna visszavágni az eddig százszázalékos Barcelonának. Az ukránok a hétvégén a Dinamo Kijev otthonában, míg Xavi együttese a Real Sociedad vendégeként nyert 1-0-ra, így mindketten egy-egy rangadón aratott győzelemmel várhatták a hamburgi összecsapást. A katalánoknak már egy döntetlen is azt jelentette volna, hogy első csapatként biztosítják a helyüket a nyolcaddöntőben.

Danylo Sikan és Ronald Araújo harca a labdáért Forrás: AFP/Axel Heimken

Ahogy az várható volt, a találkozón a katalán csapat birtokolta többet a labdát, helyzetet azonban sokáig nem tudott kialakítani az ukrán együttes kapuja előtt.

Xavi Hernández csapata mezőnyfölényben játszott, de az első félidőben egyszer sem volt kaput eltaláló lövése, a hidegzuhany pedig a 40. percben jött, amikor a semmiből megszerezte a vezetést a Sahtar Donyeck.

Egy szépe felépített támadás végén a georgiai Giorgi Gocholeishvili tekerte középre a labdát, a középen érkező Danylo Sikan pedig hat méterről gyönyörű gólt fejelt a bal felső sarokba (1-0).

Danylo Sikan (jobbról a második) az idei negyedik BL-meccsén a harmadik gólját szerezte Forrás: AFP/Axel Heimken

A második félidőt az ukrán csapat kezdte jobban, amely a 48. percben ismét helyzetbe került. A gólpasszt jegyző Gocholeishvili verte meg a jobb szélen Marco Alonsót, majd az éles szögből leadott lövését Marc-Andre ter Stegen védeni tudta. A folytatásban a Barcelona birtokolta többet a labdát, de továbbra sem tudott komoly veszélyt teremtetni a Sahtar Donyeck kapuja előtt, ellenben

az ukrán csapat az 57. percben majdnem növelte az előnyét.

A Fradi korábbi játékosa, Olekszandr Valerijovics Zubkov adott remek bokapasszt Sikannak, de a Sahtar első gólját szerző támadójának közeli lövését Ter Stegen spárgázva hárította.

Ezt követően Xavi cserékkel próbálta felpörgetni csapatát, pályára küldte a portugál válogatott Joao Felixet és mellette három spanyol válogatott játékosát, Pedrit, Alejandro Baldét és a 16 éves Lamine Yamalt. A cseréktől élénkebb lett a Barcelona játéka, azonban a találkozót rendkívül rutinos módon tördelték az ukrán csapat játékosai, akik kétpercenként szakították meg a meccset valamilyen sérülést szimulálva.

Robert Lewandowski, a Barcelona lengyel támadója veszélytelenül futballozott Forrás: AFP/Axel Heimken

A hajrában már végig a Sahtar Donyeck tizenhatosa előtt zajlott a játék, de a Barcelona ezen a meccsen cseppet sem volt éles, így hiába a labdabirtoklási fölény, a katalán csapatnak esélye sem volt az egyenlítésre, és szégyenszemre mindössze egy kaput eltaláló lövéssel hozta le a meccset.

A Barcelona ezzel a vereséggel is magabiztosan vezeti a H csoportot, míg a Sahtar Donyeck a győzelmével pontszámban beérte a csoportmásodik FC Portót.

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Barcelona 6 4 2 0 12-6 6 12
GY
GY
V
GY
V
2.
FC Porto 6 4 2 0 15-8 7 12
V
GY
GY
V
GY
3.
Sahtar Donyeck 6 3 3 0 10-12 -2 9
GY
V
GY
GY
V
4.
Royal Antwerp 6 1 5 0 6-17 -11 3
V
V
V
V
GY