Vágólapra másolva!
A profikból verbuvált amerikai válogatott helyreállította a kosárlabdavilág rendjét, és két nappal a beteljesített küldetés után már ismét a közelgő 2003/04-es NBA-szezon a téma. Tracy McGrady sérülése és Jermaine O'Neal dühe mellett a Miami Heat kísérleti felállása foglalkoztatja a szaklapokat.

Az Egyesült Államok válogatottja három célt határozott meg az olimpiai selejtezők előtt: kvalifikálni Athénra, bebizonyítani, hogy tudnak csapatjátékot játszani és megmutatni, hogy továbbra is egyeduralkodók a sportágban. Fényes sikert arattak mindhárom fronton. A győzelmi mérlegük 10-0-s lett, közte a döntőbeli 106-73, a totális bosszú Argentína felett, amely a történelmi győzelmet aratta ellenük tavaly nyáron. Ahogy az USA kosárlabda-válogatottja Puerto Ricóban játszott, némiképp feledtethette a tavaly nyári fiaskót.

"Nem tartoztam még sosem olyan csapathoz, amely ennél jobban játszott volna" - jelentette ki a Team USA vezetőedzője, Larry Brown. "Ezt nevezem csapatjátéknak." Vince Carter pedig, aki 12,6 pontátlaggal és 64%-os mezőnystatisztikával szerepelt, miután az utolsó pillanatban ugrott be Kobe Bryant helyett, azt mondta: "Ami Indianában történt, mindenkit zavart, úgy értem, minden amerikait a ligában, akár csapattag volt, akár nem." Az NBA legutóbbi szezonjának legértékesebb játékosa, Tim Duncan volt a csillagosok vezéralakja, 15,6 pontjával és 8 lepattanójával meccsenként mindenkit maga mögé utasított, és ő is 61%-osan dobott akcióból. "Remélhetőleg most megalapoztuk jövő évi szereplésünket" - mondta a Virgin-szigetekről származó Duncan, aki hazája csapata ellen nem lépett pályára, de a döntőn szokás szerint a mezőny legjobbja volt (23, 14).

Az idézett két játékoson kívül a Puerto Ricóban szerepeltek közül Jermaine O'Neal, Allen Iverson, Jason Kidd, Tracy McGrady, Mike Bibby és Ray Allen biztosan tagja az olimpiai keretnek, amely Brown mester irányítása alatt készül Athénra és vesz részt a játékokon jövő augusztusban.

Az Orlando Magic dobóhátvédje, Tracy McGrady ugyanakkor három meccset kihagyott a selejtezőtornán hátfájása miatt, és a floridai drukkerek lélegzet-visszafojtva várhatják a szezonkezdést, hiszen T-Mac az utobbi két szezonban összesen 13 meccset hagyott ki hátfájdalmak miatt. Némileg csökkentheti a riadalmat, hogy a múlt szezon gólkirálya saját kezelési módszereivel (nyújtás, pihenés) rendbejött és harcbaszállt újra, és hogy erre a helyszínen lévő főnökei, Doc Rivers vezetőedző és John Gabriel általános menedzser az áldásukat adták.

Rick Carlisle közel a Pacershez

Az Indianapolis Star című napilap információi szerint gyakorlatilag már csak az aláírás hiányzik Rick Carlisle és az Indiana Pacers szerződéséről. Kedden este, azaz magyar idő szerint szerda hajnalban tart sajtótájékoztatót az Indiana, s jelentik be a tényt, hivatkozik a lap David Bennerre az NBA-klub szóvivőjére.
Carlisle a múlt hét végén két napot is Indianapolisban töltött, ahol Larry Bird szakmai igazgató mellett a Pacers összes "fejesével" találkozott.



O'Neal ugyanakkor nem kérhet klubcserét, mert az NBA üzletszabályai szerint a Pacers nem adhatja őt el két évig. Megkapta ugyanis a ligamaximum fizetést (évi 13 millió dollár), és mint ilyen luxusjátékos, két szezont köteles abban a klubban játszani, amely ennyit áldozott rá.

Az olimpiai selejtetzőtorna két nagy felfedezettje egyébként két erőcsatár, a 20 éves brazil Anderson Varejao, aki már jelentkezett a draftra, de az FC Bracelona tagjaként bejutott az Euroliga négyes döntőjébe, és azután visszahátrált, illetve a 23 éves argentin Andres Nocioni, akit viszont mindenki félne kivásárolni a spanyol Tau Ceramicától (ahol Dávid Kornél is játszik).



A Miami amúgy a múlt héten hivatalosan is szerződést kötött Lamar Odommal, aki - ha minden jól megy - hat évig lesz Heat-játékos. A vezetőedző Riley állítólag kijelentette, hogy kész a csapatát az Odom, Eddie Jones, Dwyane Wade, Caron Butler (plusz egy később megnevezendő center, pl. Stepania) összeállításban pályára küldeni. Ez azt jelenti, hogy két dobóhátvéd és két kiscsatár játszana egyszerre, és a Sporting News szerint egy vezető Miamiból úgy reagált: "Riley rajong a tehetségekért, és azt hiszi, elég jó edző ahhoz, hogy bármilyen felállásból csapatot csináljon. Ez az utóbbi ötlete azonban..."