Vágólapra másolva!
Meglepő Spurs-siker a kosarasoknál, valamint egy bírósági ügy, a nemi erőszakkal vádolt Kobe Bryant főszereplésével. Ördögök emelhették magasba a Stanley-kupát, valamint visszatért a jégre a Dominátor. Kosárlabda és hoki felsőfokon: ez volt Amerika 2003-ban.

Sport 2003 - mind megnézem!

Ahogy a 2003/04-es szezon előtt is írtuk, az idei év tulajdonképpen két játékosról, a Los Angeles Lakers szupersztárjáról, Kobe Bryantről, illetve a varázslatos tehetségű 18 éves LeBron Jamesről szólt. Azért hallottunk más neveket is.

San Antonio Spurs. A fantasztikus Tim Duncan által vezetett texasi kiscsapat öt éven belül másodszor is megnyerte a bajnokságot, minden piaci törvénnyel szembeszegülve. Bizony ez a helyzet: a nagy bajnokságokat nagy csapatoknak kell(ene) megnyernie, mert a showbusinessben a sztárok a fontosak, nem feltétlenül az eredmények. Kis túlzással azt is mondhatjuk: ha a Lakers egy-két éven belül (értsd: idén vagy jövőre) nem nyeri meg az NBA-t, a nagymúltú bajnokság rég nem látott mélységébe csúszik a gödörnek, amiben amúgy is van. Ugyanis minden idők leggyengébb televíziós nézettségi adatait produkálta a Spurs és a New Jersey Nets a döntőben, nem csak az Egyesült Államokban, hanem Európában. Márpedig nézők nélkül a show nem megy tovább.

A Nets nagyon rossz partner volt a mutatványban, a keleti parti kertvárosban ugyanis szintén senkit sem érdekel a kosárlabda, olyannyira, hogy a kétszer egymás után döntőt játszó csapatot el is akarták adni egy időben. Aztán erre mégsem került sor, pedig a nézettségi listákon a sereghajtók között szerepelnek Jason Kiddék, annak ellenére, hogy nagynevű játékosok mellett (az irányítófenoménon kívül a centeróriás Dikembe Mutombo is Nets-tag volt októberig), kifejezetten erős állománya van fiatalokból is. De ez még csak a sport, ezután következeik az üzlet, és ez nem megy a New Jersey-eknek.

Leigazolták például Alonzo Mourningot, Mutombo régi haverját, és kiadták a kongói herceg útját. Deke New Yorkban kötött ki, és jól megy neki (ráadásul kivásárolták a szerződéséből, így gazdagabb lett, mint valaha), a régóta vesebeteg Zo viszont 12 mérkőzés után kénytelen volt bejelenteni a visszavonulását. Az olimpiai bajnok center veseátültetésére éppen ma, december 19-én kerül sor.

Más veteránok is hallattak magukról. Karl Malone és Gary Payton úgy döntöttek, hosszú és fényes karrierjük tetejére felteszik a koronát (hogy teljes legyen a képzavar: a gyűrűt). Oda mentek, ahova az NBA-menedzsment is féltő-remélő szemmel néz: Los Angelesbe. Létrejött a Showtime Lakers II., avagy a Fab Four, Shaquille O'Neal és Bryant csapata négyvezéres lett. Csak a két öreg kábé tizedannyit keres, mint a két elsőhegedűs, és kevesebb is a baj velük. A nagy probléma majd akkor lesz, ha a Nagy Nyugati Versenyfutásban a másik Fab-fogat, a Five (Lakers, Spurs, Dallas Mavericks, Sacramento Kings, Minnesota Timberwolves) egy másik tagja jön ki győztesen. Nagy volt a tülekedés a "ki igazol jobban?"-versenyben a nyáron, az eredményeket április körül lehet kezdeni elemezni.

Egy mondat Kobe-ről: ma újabb meghallgatást tartanak a nemi erőszakkal vádolt sztár ügyében. És egy komment: nagyon mocskos ügy, és nagyon rosszat tesz az NBA-nek - a legjobban kedvelt, példaképként leginkább citált ifjú sztár egy mítoszt rombol(hat) le, ha már meg nem tette. Erről az ügyről azonban már nagyon sokat beszéltünk, sajnos.

És ott jön mögötte LeBron, aki már a szezonkezdet előtt megkötötte összesen több mint százmillió dollárt érő szponzori szerződéseit, és akinek az egész karrierjét agyonnyomhatja, hogy tőle várja David Stern komisszár a megmentést. Az árnyékában azonban ott pattogtat a Denver Nuggets által megszerzett Carmelo Anthony, aki abban tekintetben egészen biztosan jobb kosárlabdázó Jamesnél, hogy győzni is tud a csapatával.