Vágólapra másolva!
11 nap múlva, augusztus 19-én kezdődik Magyarország történetének legfontosabb sporteseménye, az atlétikai világbajnokság. A budapesti vb helyszínén, a Nemzeti Atlétikai Központban egy sajtóesemény keretében a szervezők bemutatták a világbajnokság különleges érmeit, amelyek a dobogós szuperhősök, a világ legjobb atlétái nyakába kerülnek majd.

Schmidt Ádám, az atlétikai világbajnokság kormánybiztosa nyitotta meg a Nemzeti Atlétikai Központ sajtótermében megrendezett eseményt.

"Közeledik a vb kezdete, ma bemutatjuk az érmeket a sajtó nagy nyilvánossága előtt. Sokan sokat dolgoztak azért, hogy maradandó és különleges érmek kerüljenek a szuperhősök nyakába. Az érmek egyik oldalának központi alakja a Gellért-hegy tetején álló szabadságszobor, a másik oldalán pedig a csodás Nemzeti Atlétikai Központ látható.

mondta Schmidt Ádám, akitől Németh Balázs a Budapest 2023 NZrt. Vezérigazgatója vette át a szót.

Ezeket a gyönyörű érmeket kapják majd a versenyszámok dobogós helyezettjei Fotó: Csudai Sándor - Origo

"Nem a legegyszerűbb utat választja a szervezőbiztosság, hiszen mindig élményt szeretne adni mindenkinek, aki kapcsolatba kerül a vb-vel, legyen szó sportolóról vagy szurkolóról.

Ez mindannyiunk számára egy csoda, és az a cél, hogy ebből a csodából mindenki haza tudjon vinni egy darabot. Ezért döntöttünk úgy, hogy az éremátadó ceremóniát a stadionból kivisszük, hogy minél többen lássák.

Már a legelső estétől kezdődően, már az esti programok előtt éremátadó ünnepségek lesznek a Medál Plázában. Ez egy szórakoztató helyszín, programokkal, koncertekkel. Világújdonsággal próbálkozunk, a sportolók megkapják a méltó figyelmet, ők a főszereplők az érem átvételének pillanatában. Közvetlenül kapcsolatba kerülhetnek a szurkolókkal és a szeretteikkel, akik így szelfizhetnek a világsztárokkal" - árulta el Németh Balázs, milyen újdonságokkal készülnek a 11 nap múlva kezdődő világeseményen.

Ilyen már volt a világtörténelemben, méghozzá a 2017-es londoni vb-n, azonban ezúttal az edzők ugyanolyan érmet kapnak, mint a szuperhősök, nem pedig egy másolatot" - tette hozzá a Budapest 2023 NZrt. Vezérigazgatója.

3000 munkaóra alatt készültek el ezek a csodálatos medálok Fotó: Csudai Sándor - Origo

A csodálatos érmek elkészítése a tervezéstől az utolsó mozzanatig 3000 munkaórát vett igénybe, összesen 140 kg nemesfém és 450 méter szalag felhasználásával.

A medálok sárgaréz ötvözetből készültek, erre került rá az arany-, az ezüst-, illetve a bronzbevonat, továbbá gyémántpasztával polírozták pormentes környezetben. Az érmek megalkotása során a fenntarthatóság is fontos szempont volt, 146 kg felelős erdőgazdálkodásból származó, papírból gyártott jellegzetes éremtok teszi különlegessé, melyek béleléséhez a Nemzeti Atlétikai Központ versenypályájának megmaradt anyagát használták fel.

"Fontos szimbólum az érem egy sporteseménynél és nagyon különleges, amikor ezt bemutatják. A célunk, hogy magas színvonalon, elegáns módon legyen megvalósítva az átadás, ez nagyon fontos. Méltó módon kell képviselnie a dicsőséget, a győzelmet, hiszen évek kemény munkája kerül díjazásra. Külön öröm számunkra, hogy ilyen szép lett, és büszkék vagyunk rá, hogy ugyanazt az érmet megkapják az edzők is.

mondta a korábbi kiváló gátfutó Baji Balázs, az atlétikai világbajnokság nagykövete.

A sportolók mellett az edzők is ugyanolyan érmeket kapnak Fotó: Csudai Sándor - Origo

A szervezőbizottság tagjainak beszéde után levetítettek egy rövid kisfilmet arról, milyen különleges technikával készültek az érmek, majd Németh Balázs elmondta, hogy a Medál Plázában a vb megnyitóhoz és a szurkolói zónák programjaihoz hasonlóan koncertek és szórakoztató programok is lesznek olyan fellépőkkel, mint a Margaret Island, a Bohemian Betyars és a Hősök.

A budapesti atlétikai vb-t augusztus 19. és 27. között rendezik a Nemzeti Atlétikai Központban, az utcai futó- és gyalogló versenyeknek a Hősök tere ad otthont.

Jegyek kaphatók az atlétikai világbajnokságra a jegy.atletikaivilagbajnoksag.hu weboldalon. A délelőtti jegyek egységesen 3000 forintba kerülnek, míg az esti programokra a hétköznapi versenynapokon 6900, hétvégén 8900 forinttól indulnak a jegyárak. Összesen 9 esti és 5 délelőtti program lesz a világbajnokság alatt és 6, ingyenesen látogatható utcai versenyt rendeznek, amelyek rajtja és célja a Hősök terén lesz. A női maraton augusztus 26-án, a férfi maraton 27-én reggel 7-kor rajtol.