Vágólapra másolva!
A szerdai nap legnagyobb meglepetését a férfi 1500 méter szolgáltatta a budapesti atlétikai világbajnokságon, ugyanis a norvég Jakob Ingebrigtsen a tavalyi évhez hasonlóan ismét lemaradt az aranyéremről, miközben a brit Josh Kerr kiválóan hajrázott. A teljesen valószínűtlen sikert a BBC műsorvezetője, a 2000-es sydney-i olimpián aranyérmet nyert hétpróbázó, Denise Lewis is megünnepelte.

Az olimpiai- és Európa-bajnok a BBC műsorvezetőjeként nézte végig a Nemzeti Atlétikai Központban a férfi 1500 méteres síkfutás döntőjét, ahol a norvég Jakob Ingebrigtsen esélyeshez illően szinte végig vezetett, ám az üldözői közül az utolsó kanyarban Josh Kerr megelőzte és az idény legjobb eredményével (3:29.38) elhódította a világbajnoki címet. Lewis az amerikaiak legendás sprinterével, a négyszeres olimpiai és nyolcszoros világbajnoki aranyérmes Michael Johnsonnal figyelte a versenyt, az pedig tagadhatatlan, hogy ne szurkolt volna eléggé honfitársának, hiszen az utolsó pár méter során izgalmában fel-alá ugrált, és a kanapé támláját csapkodta.

Az 50 éves klasszis később elárulta, hogy a szenvedélyes szurkolása annak is szólt, hogy neki pályafutása során soha nem sikerült vb-aranyat nyernie, 1997-ben és 1999-ben is ezüstérmes lett.

"Látszik az arcomon, hogy mindent beleadtam, hogy ez a srác felérjen a csúcsra. Mindannyian drukkoltunk neki. Egész életemben ezt a sikert akartam. Emlékszem, 50 méterrel a vége előtt valahogy megtört a lendületem. Ekkor már csak próbálja tartani a tempóját az ember. Pályafutásom során nyertem ezüstérmet és bronzérmet is, de az arany sokkal édesebb" – fogalmazott Lewis.

Jegyek kaphatók az atlétikai világbajnokságra a jegy.atletikaivilagbajnoksag.hu weboldalon. A délelőtti jegyek egységesen 3000 forintba kerülnek, míg az esti programokra a hétköznapi versenynapokon 6900, hétvégén 8900 forinttól indulnak a jegyárak. Összesen 9 esti és 5 délelőtti program lesz a világbajnokság alatt és 6, ingyenesen látogatható utcai versenyt rendeznek, amelyek rajtja és célja a Hősök terén lesz. A női maraton augusztus 26-án, a férfi maraton 27-én reggel 7-kor rajtol.