Vágólapra másolva!

Egypontos vereség az oroszoktól <br/>

A 31. Férfi kosárlabda Európa-bajnokság 2. játéknapján a magyar válogatott az utolsó másodpercben úgy, szenvedett vereséget az esélyesebb Oroszországtól, hogy Karaszjev döntőnek bizonyuló büntetetői előtt még a mieink vezettek.

Magyarország - Oroszország 72-73 (30-35)
Clermont-Ferrand, 2500 néző, V: Cazzaro (olasz), Gasparin (francia)
Magyarország: Bencze 3, Dávid 17, Boros, Gulyás 17, Mészáros 15, csere: Sitku 3, Kálmán 14, Pankár, Orosz, Czigler 3
Oroszország (legjobb dobók): Kugyelin (21), Karaszjev (15), Kiszurin (10)

A beteg Németh mellett a sérült Halmra sem számíthatott az oroszok elleni mérkőzésen Mészáros Lajos szövetségi kapitány. A találkozó első három pontját a magyarok szerezték, ám 0-3-ról gyorsan 9-3-ra fordított Szergej Bjelov együttese. Az első félidő folytatásában is jobbára az orosz válogatott vezetett, ráadásul a magyar irányítók közül Mészáros Zalán a 9. percben, Bencze pedig a 14. percben már a negyedik személyi hibáját gyűjtötte össze. Pontatlanul, mindössze 32 százalékos hatékonysággal dobott ebben a periódusban a magyar együttes, így nem véletlen, hogy 20 percnyi játék után Gulyás 7 találattal is a legeredményesebb pontszerző tudott lenni.

A szünetet követően egy magasabb szerkezetű csapattal próbálkozott Mészáros Lajos, és 8 pont hátrányt lefaragva sikerült 49-47-re fordítani. Nagyszerűen kosárlabdázott a magyar válogatott, és fél perccel a befejezés előtt még 5 pont volt az előnye (71-66).

A hajrában azonban Orosz négy, Dávid pedig egy büntetőt rontott el, és mivel a lefújás előtt 1.1 mp-cel megítélt három büntetőből az oroszok irányítója, Karaszjev kettőt értékesített, a két pont Oroszországé lett. A magyar csapat következő ellenfele Szlovénia.

Mészáros Lajos, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: Nem érdemeltünk vereséget, de a büntetőket be kell dobni. Súlyos fegyelmezetlenségek vezettek a már megnyertnek tűnő mérkőzés elvesztéséhez. Az ilyen találkozó az edző halála.

Szergej Bjelov, az orosz válogatott szövetségi kapitánya: A mai mérkőzés is bebizonyította, hogy ezen az Eb-n nincs félvállról vehető ellenfél. A második félidőben katasztrófálisan védekeztünk, ennek fényében nagyon örülök a győzelemnek.

Mészáros Zalán: Megnyert mérkőzés volt, megítélésem szerint a játékvezető az utolsó pillanatban tévesen ítélte meg ellenünk a három büntetődobást. Ám nem akarom erre fogni a vereséget, még van egy találkozó, a szlovének ellen mindent megpróbálunk.

(MTI)

Ajánló:

Az EB hivatalos honlapja