Vágólapra másolva!
Szuper Levente az "ábeli" álmok megtestesítője a magyar sportban. Még nem mutatkozott be az NHL-ben, ám semmiről sincs lemaradva, hiszen még csak 21 éves, s az NHL előszobájában, az American Hockey League-ben (AHL) nyáron bajnoki címet ünepelhetett a Saint John Flames együttesével. Sőt, a felkészülési idényben a Calgary Flamesben is pályára lépett már.

Fotó: SZTÁR Sport
Szuper "Saint John" Levente
- Ahhoz képest, hogy szeptemberben felcsillant az NHL reménye, nem csalódás ismét az AHL-ben szerepelned?

- Hiába, mindkettő Stanley-kupa-győztes játékos, igaz, nem a Calgaryval.
- Igen, Turek most a legjobbak, szerintem az első tíz között van, azért igazolták, hogy vigye a csapatot, Vernon pedig hihetetlenül rutinos, ha szükség van rá, bármikor bevethető.

- Mivel tudnak ők többet nálad?
- Azzal feltétlenül, hogy rutinosabbak.

- S magadat felkészültnek tartod ahhoz, hogy NHL-mérkőzésen védjél?
- Őszinte leszek: igen.

- Ezt az edződ is tudja?
- Ez nem úgy működik, hogy elbeszélgetnek velem, s ha mindketten úgy gondoljuk, akkor beraknak a csapatba... Nekem kell folyamatosan bizonyítanom, s ha úgy hozza a helyzet, mondjuk Turek vagy Vernon megsérül, netán rossz formába kerül, akkor felkerülhetek Calgaryba.

- Addig marad a St. John és az AHL. Mit kell tudni erről a ligáról és a bajnoki címetek értékéről?
- Az NHL mögött több liga is létezik, közöttük az AHL azért az első, mert ez az NHL hivatalos "másodosztálya". Az itt szereplő csapatok szerződésben állnak egy-egy NHL-klubbal, így például a Saint John a Calgary Flames fiók- vagy ahogy a hokiban mondják, farmcsapata. Nekem is a Calgaryval van szerződésem, de mint mondtam, először a St. Johnnál kell bizonyítanom.

- Ez eddig mennyire sikerült?
- 2000 nyarán körülbelül 10-15 meccset ígértek nekem, végül a csapat 95 mérkőzéséből 35-ön én védtem. S fontosnak tartom, hogy a rájátszásban egyre több lehetőséget kaptam, márpedig igazából arra figyelnek oda. A legkellemesebb emlékem az elődöntőből való, az egyik mérkőzésünkön 2-4-nél cseréltek be, s úgy fordítottunk 5-4-re, hogy még egy büntetőt is megfogtam.

- Van-e kitűzött dátumod, mennyi időt adsz magadnak a próbálkozásra, hogy bekerülj az NHL-be?
- Ezen egyelőre nincs értelme rágódnom. Fiatal, még csak 21 éves vagyok, két évem hátravan a szerződésemből, az ideális kapuskor pedig úgy 25-26 év. Számomra az a fontos, hogy évről évre érezzem, fejlődöm, előbbre jutok. E tekintetben eddig mindig jó évet zártam. A mostani idényt például már úgy kezdem, hogy a Saint Johnnál Kay Whitmore-ral felváltva fogunk védeni.

- Mi a cél a két csapatnál?
- Mindkettőnél a playoffba jutás. Azzal a különbséggel, hogy a Saint Johnnal bajnoki címvédőként ez szinte kötelező, míg a Calgarynak már ez önmagában jó eredménynek számítana. Igaz, szerintem idén sokkal erősebb a csapat, mint tavaly.

- S kinek a győzelmére tippelsz az NHL-ben?
- Colorado Avalanche vagy Detroit Red Wings. Bevallom, utóbbi a kedvenc csapatom. Ebben Steve Yzermannek óriási szerepe van, gyerekként még a világbajnokságokon láttam játszani, kiváló hokis, s mint azóta megtudtam, remek ember.

- Ha éppen nem jégkorongozol, mivel telnek a napjaid ... hol is? Calgaryban vagy Saint Johnban élsz?
- A két város Kanada két ellentétes oldalán fekszik, így természetesen Saint Johnban élek. Csak napi egy edzésünk van, viszont rengeteget utazunk, így nem unatkozom. Ha otthon vagyok, akkor edzés után általában találkozunk a srácokkal, elmegyünk együtt enni, esetleg moziba is. De mindennap idejében lefekszem, hogy másnap friss legyek az edzésen. Így például a Calgary nyitó meccséből is csak az első két harmadot láttam, utána elaludtam, mert másnap egy jótékonysági esemény miatt korán kellett kelnem.

- Ha magányos nem vagy is, de egyedül élsz kint?
- Ha arra gondolsz, a barátnőm otthon, Budapesten él, tehát kint valóban egyedül vagyok. Ám rendszeresen vannak látogatóim. Ő is volt már kinn nálam, ahogy a szüleim is.

- S hogyan működik a távkapcsolat?
- A barátnőm is elfogadja, hogy nekem a karrierem, a hoki az első, minden csak azután következik.

- A karrieredbe hogyan illeszthető be a magyar válogatott, hiszen már harmadik éve, hogy profi pályafutásod miatt nem lehettél ott a vb-n. A közeljövőben sem?
- Természetesen nagyon szeretnék ott lenni az áprilisi magyarországi B csoportos vb-n, de nem engedhetem meg magamnak. Ugyanis Kanadában akkor zajlik a playoff, amit luxus lenne kihagynom. Ez az áprilisi időpont nekem nagyon cudar, tudom, hogy mindannyiunknak csak álom, de a májusi A csoportos vb már sokkal könnyebben beilleszthető lenne a programomba...

Novák Miklós

Korábban:

Szupert visszaküldték a farmcsapatba