Vágólapra másolva!
Kínkeserves, egygólos győzelemmel rajtolt a magyar nőikézilabda-válogatott az olaszországi világbajnokságon. Az Angola elleni találkozót megelőzően senki sem gondolta, hogy baj lehet az afrikai bajnok ellen, ám mint kiderült: a látszat, és az eddigi két, egyaránt 20-20 gólos siker óta az egyik legtöbbet fejlődő csapat ellen kellett helytállni.

Fotó: SZTÁR Sport
Balogh Bea volt a mieink legjobbja
B csoport, első forduló
Magyarország - Angola 24-23 (12-12)


Magyarország:
Angola:
Hétméteresek:
Kiállítások:

A találkozó kezdete előtt Mocsai Lajos szövetségi kapitány úgy döntött, két kapust nevez, így a kimaradó Sugár Tímea mellett Pigniczki Krisztina, Kulcsár Anita és Pálffy Zsuzsa ült fel a lelátóra. A meranói jégcsarnok - amelyet a vb-re kézilabdapályává alakítottak át - kongott az ürességtől, csupán néhány lelkes magyar szurkoló didergett a lelátón. Őket még a szívmelengető Himnusz sem vidíthatta fel, ugyanis a szervezők úgy döntöttek, elég a hosszú zenebonából, így mindkét nemzet himnuszát megkurtított verzióban játszották le. A kezdés előtt Sinka László, a Magyar Kézilabda Szövetség főtitkára a 101. válogatott mérkőzésén köszöntötte Deli Ritát.

Nyögvenyelősen kezdett a csapat, hiszen az atlétatermetű fekete ellenség átrohant Sitiéken. A 16. percben éppen Bea harmadik gólja hozta meg először a vezetést, addig végig a Kiala vezette angolaiaknál volt az előny. Ráadásul a két átlövőnk kedvét szegte, hogy első (Farkas Ágnes számára az egyetlen!) kapura lövésük nem sikerült: előbb Radulovics hetesét fogta Prace, majd Farkasét hárította Tavares. Az ellenfélnél a győri junior világbajnokságról ismert Kiala brillírozott, remekül lőtt, labdákat szerzett, jól védekezett. A félidő végére 11-8-ra megléptünk, ám egy másfél perces rövidzárlatot követően Conceicao, Mufuca és Kiala is betalált. Szinte hihetetlennek tűnt, de a félidőben még nem bírtunk Angolával...

A második játékrészben úgy tűnt, sikerül rendezni a sorokat - így történt ez tavaly az olimpián is, amikor nyögvenyelős kezdés után húsz góllal nyertek Radulovicsék. Miután a háromgólos siker már nagy előnynek számított, a 45. percre megnyugodhatott a maroknyi magyar szurkoló. Ám ekkor kettős emberelőnyből ismét feltámadt az afrikai csapat és 20-17-ről két perc alatt kiegyenlített. Megzavarodott a magyar együttes, és Farkas Andrea hiába védett jól (42 százalékkal, 36 kapura lövésből 15-öt hárított), Kialáék öt és fél perccel a találkozó vége előtt átvették a vezetést (21-22). Az utolsó percek izgalmát a magyarok bírták jobban és végül Kirsner találatával sikerült bebiztosítani a győzelmet.

A világbajnokságok történetében Angola eddig mindössze három gárdát tudott legyőzni: a kézilabdázás leggyengébbjei közé tartozó Egyesült Államok, Brazília és Argentína csapatát. Szerencsére a lista nem velünk bővült tovább. Az viszont megnyugtató lehet a szerdai mérkőzés előtt: Kongó papíron gyengébb Angolánál!

Mocsai Lajos szövetségi kapitány: "Nem realizálódott, hogy jobbak vagyunk, de továbbra is nagyon bízom a csapatban. Az emberelőnyös helyzetetket nem megfelellően használtuk ki, gyámoltalanul vittük fel a labdát, és néhány játékoson még látszott, keveset játszik külföldi klubjában. Ha beindul a gép, ha felszabadulnak a gátak és leküzdjük kezdeti elfogódottságunkat, akkor nem lesz baj."

Armando Gomes, az angolai válogatott szövetségi kapitánya: "Kishíján óriási meglepetést okoztunk, majdnem legyőztük a világ élvonalába tartozó magyarokat. Tisztában vagyunk saját hibáinkkal, ezért az volt a célunk, hogy megakadályozzuk a gyors magyar ellentámadásokat. Ez ugyan sikerült, de sajnos a végjátékban többet hibáztunk."

Pincési László

További eredmények:

A csoport
Ukrajna - Hollandia 28-28

C csoport
Oroszország - Japán 31-23

D csoport
Szlovénia - Tunézia 25-22

Ajánlat:

Korábban: