Vágólapra másolva!
Michael Jordan kegyetlen térdfájása miatt már nem is tudott pályára lépni vasárnap, a Miami Heat elleni idegenbeli meccs utolsó 6 perc 27 másodpercében. Ilyesmire még sohasem volt példa a világ legjobb kosárlabdázójának pályafutása során, legalábbis akkor nem, amikor a meccs még nyílt volt, és esély kínálkozott a győzelem kicsikarására. A Heat 92-80-ra győzött, a Wizards mérlege 27-28-ra romlott, a 39. születésnapját február 17-én ünnepelt Jordan további pályafutása pedig veszélybe került.

A mérkőzés utáni sajtóértekezleten ugyanis először ejtett el arra utaló megjegyzést a kosaras, hogy erősen el kell gondolkodnia a folytatáson. "Szervezetem egyre sűrűbben küldi a figyelmeztető vészjeleket, hiába adja ki az agyam a parancsokat, a végtagok nem engedelmeskednek. Lehet, hogy ez az egész vállalkozás végét jelenti."

Jordan térdét szombaton ismét megcsapolták - ebben a szezonban már harmadszor -, és az izületi gyulladás mellett ütközéstől származó zúzódások is gyötrik a kosaras érzékeny térdét. A Wizards pénteken a Portland TrailBlazers csapatát fogadja - benne Scottie Pippennel, a régi, hűséges játszótárssal és jóbaráttal, akivel visszatérése óta most találkozna először Jordan a parketten -, de a washingtoni 23-as nagy valószínűséggel nem lesz képes játszani. Sőt, lehet, hogy utána sem.

"Elképzelhető, hogy felvetetem magam a sérültek listájára, mert ez nem egy nap alatt gyógyuló sérülés vagy betegség, legalábbis nekem úgy tűnik" - nyilatkozta a játékos.

Ebben az esetben viszont - az NBA szabályai értelmében - minimum öt meccset kell kihagynia. A csapatnak hétfőre egyébként pihenőt írt ki Doug Collins edző, kedden viszont lesz edzés. Jordant várják a gyakorlásra, de azt nem tudni, fog-e edzeni.

A vasárnapi, Miamiban rendezett összecsapás Jordan NBA-pályafutásának egyik mélypontja volt. Mindössze kilenc pontot szerzett, így NBA-karrierje során harmadszor maradt tíz pont alatt.

Jordan 24 órával korábban 37 pontot dobott a Miaminak - más kérdés, hogy így is kikapott a Wizards. Ebben a szezonban, amikor két, egymást követő napon játszott a fővárosi gárda, a második találkozón mindig drasztikusan csökkent Jordan játékának hatékonysága. A következtetés egyértelmű: a beteg térd mindig begyullad, s Michaelnek is ugyanazt kellene csinálnia, amit barátjának, Mario Lemieux-nek: kihagyni a szorosan egymást követő - "back-to-back" - találkozók közül a másodikat. Vagy pedig - aminek egyre növekszik a valószínűsége - befejezni a dacolást az idővel, és a negyedik iksz felé közeledve végleg visszavonulni.

Ch. Gáll András

Ajánlat:

Cambynek befejeződött a szezon

Korábban:

Fórum:

New Washington Wizards and Jordan fórum