Vágólapra másolva!
A keddi nappal kitöltötte pécsi szerződését Marija Sztyepanova, a huszonhárom éves, 202 centis orosz kosaras. Mása szűk egy hónapot játszott a Mecsekalján a MiZo-Pécsi VSK együttesében, s e rövid idő alatt előbb Magyar Kupa-győzelemhez segítette munkaadóit, majd a Valenciennes-Orchies elleni Euroliga-negyeddöntőben jelentős részben az ő remek teljesítményének köszönhetően három meccsre kényszerítette a magyar bajnok a kontinens talán legerősebb nőikosárlabda-csapatát.

Sztyepanova szerdán hazautazik Szentpétervárra, majd Brnóba megy, hogy elintézze korábbi munkahelyén függőben maradt ügyeit. Ezek után átrepül Phoenixbe, a Mercury csapatához, melynek színeiben négy nyári szezont húzott le. Rátgéber László, a Pécs szakvezetője szerint Baranyában nem tettek le arról, hogy Sztyepanova hamarosan visszatérjen hozzájuk, és erősítse a gárdát a bajnoki rájátszásban, leginkább a minden valószínűség szerint a GYSEV-Ringával megvívandó döntőben. A szakember úgy tudja: Sztyepanovának nincs élő szerződése az arizonai WNBA-együtteshez, ő maga nem is akar ott játszani, s a megállapodást kizárólag az orosz sztár Egyesült Államokban élő ügynöke, Borisz Lelcsickij forszírozza.

A tárgyalások folytatódnak, de nem elképzelhetetlen, hogy az idén nyáron zajló kínai világbajnokság után Sztyepanova visszatér Pécsre. Már csak azért is, mert a baranyai megyeszékhely szimpatikusabb neki, mint Phoenix, ahol az angol nyelvvel is meggyűlt a baja, a Mecsekalján viszont ragyogóan megértette magát Szlobodanka Tuviccsal, a pécsiek jugoszláv válogatott centerével, akivel keverék szláv nyelven társalgott.

Rátgéber elmondása szerint is jól érezte magát Mása Pécsett, s szívesen visszatérne a csapathoz, nemcsak május-júniusra, hanem a 2002/2003-as évadra is. Az edző több mint ötven százalékra taksálja annak a valószínűségét, hogy Sztyepanova pécsi mezben lesz ott az idei bajnoki playoffon. Rátgéber azt is elárulta, hogy 17 000 euró (több mint négymillió forint) ütötte volna Sztyepanova markát abban az esetben, ha a csapatot besegíti az Euroliga négyesdöntőjébe.

A PVSK-val kapcsolatos a hír még, hogy Ujvári Esztert meg kell műteni. A kosarasnak porcsérülése van, de a sérülésével még kihúzza az idény végét, csak azután veti alá magát a térdoperációnak. Úgy érzi, érdemes a fogát összeszorítani és sérülten is kosarazni, mert szeretné újabb bajnoki címhez hozzásegíteni klubcsapatát: "Nem siettetjük a visszatérését, ő döntött úgy, hogy végigjátssza a bajnokságot" - mondta róla edzője, Rátgéber László. Néhány nap kihagyás után Ujvári kedden délelőtt már edzett is. Egyébként eldőlt, hogy április 20. helyett 26-án lesz a Pécs-GYSEV bajnoki mérkőzés, ami az alapszakasz utolsó találkozója a pécsiek számára (a meccset az m2 tv-csatorna élőben fogja közvetíteni). Április 13-án lett volna a Soproni Postás-PVSK bajnoki, de arra egy héttel később, 20-án 18.00-kor kerül sor Sopronban.

A másik magyar euroligás csapatnál, a GYSEV-Ringánál a klubvezetés állítólag nehezményezte a rózsahegyi harmadik meccsen mutatott gyenge teljesítményt, és Török Zoltán ügyvezető igazgató megvonta - egy kivétellel - valamennyi játékos egyhavi bérét. Török a hírt nem kommentálta, csak annyit mondott, hogy a múlt csütörtöki, húsz ponttal elveszített összecsapás után valóban levonták a szükséges konzekvenciákat. A másik információt, miszerint a pénzmegvonáson annyira kiakadt volna Zuzana Zirkova, a gárda szlovák hátvédje, hogy azon nyomban elígérkezett a jövő szezonra a Gambrinus Brnóhoz, Török fikciónak minősítette.

(Ch. Gáll, Horváth)

Korábban:

Fórum:

Magyar kosárlabda