Vágólapra másolva!
Az utóbbi években rendre sikerül legyőznie a magyar nőikosárlabda-válogatottnak az oroszokat. Csütörtökön, a grenoble-i torna utolsó fordulójában is 65-61-re a magyarok diadalmaskodtak - más kérdés, hogy így is csak negyedik lett a csapat a négyrésztvevős viadalon. Pénteken délután már hazatért az alakulat - kétszeri átszállással, tízórás út végén -, s Rátgéber László szövetségi kapitány vegyes érzésekkel minősítette a tapasztaltakat.

- Nekünk, szurkolóknak az volt a legfontosabb, hogy a válogatott legyőzte a földkerekség egyik legerősebb csapatát, Oroszországot.
- Nekem legalább annyira lényeges, hogy 27 ponttal kikaptunk az Eb-címvédő franciáktól. Ugyanazt tudom elmondani a csapatomról, mint két éve, a franciaországi Eb előtt: bárkit le tudunk győzni és bárkitől ki is kaphatunk.

- Mi történt a két vereség után a lányokkal, hogyhogy összeszedték magukat?
- Összeállt a védekezésünk, ami különben is a leghatékonyabb fegyverünk. S a palánk alatt Cserny Réka és Seres Éva is jó teljesítményt nyújtott.

- Mivel tudjuk rendre meglepni az oroszokat, mint például a 2001-es Eb-n vagy a mostani Eb-selejtezőben is?
- Ezt talán Vagyim Kapranov edzőtől kellene megkérdezni. Valahogy nem fekszik nekik a kemény védekezésünk.

- A laikus azt gondolná, ha a legerősebb európai válogatottat is meg tudjuk verni, akkor bárkit legyőzhetünk.
- Igen, de a kosárlabda olyan sportág, hogy minden ellenféllel szemben másképp tud játszani a csapat. Itt nem érvényesül a matematika: ha A nagyobb B-nél, B pedig C-nél, attól még nem biztos, hogy A C-nél is nagyobb.

- Kikkel elégedett különösképpen?
- Seres Évával, Iványi Dalmával és Károlyi Andreával.

- Mi a helyzet az Achilles-inát fájlaló Papp Krisztinával, egyik legjobb centerünkkel?
- Ha a jövő héten meggyógyul, akkor jön az Eb-re, ha nem, akkor itthon marad. Ujhelyi Petrát még nem engedi el Bill Laimbeer, a Detroit Shock edzője. Ha bejut a csapat a WNBA döntőjébe, akkor már nem is tudjuk használni Petrát, mert időközben elkezdődik az Európa-bajnokság.

- Lesz még előkészületi mérkőzésünk az Eb előtt?
- Lesz, Belgrádban a szerb-montenegrói válogatottal.

Ch. Gáll András