Vágólapra másolva!
Több száz magyar szurkoló előtt, szenzációs játékkal 29-19-re leiskolázta a magyar nőikézilabda-válogatott az olimpiai és Európa-bajnoki címvédő Dániát, s bejutott a középdöntőbe. A csoportból a már szombaton továbbjutó németek mellett Szlovénia utazhat Rijekába, a skandinávok mehetnek haza.

Pincési László helyszíni jelentése Csáktornyáról

16. nőikézilabda-világbajnokság, D csoport, 4. forduló:
Magyarország - Dánia 29-19 (14-8)
Cakovec, 2000 néző
vezette: Bord, Buy (franciák)
gól: Radulovics 9/4, Kulcsár 6, Lovász 5, Görbicz 4/1, Pigniczki 2, Farkas 1, Kirsner 1, Siti 1, illetve Daugaard 8/2, Fruelund 3, Ladefoged 3/1, Petersen 2, Touray 1, Nielsen 1, Brödsgaard 1.
hetes: 8/5, illetve 4/3
kiállítás: 8, illetve 8 perc

A csáktornyai sportcsarnok bejáratánál ijedten nézték a vasárnapi programot a biztonsági emberek, mert olyat még nem láttak, hogy egy hadtestnyi magyar szurkoló délután háromkor ostromolja őket, miközben mérkőzésük csupán este nyolc után kezdődik. Márpedig a magyar szurkolók semmit sem bíztak a véletlenre, ha lehet, még többen vállalták az utat, mint szombaton tették.

Kétség sem fér hozzá, a hivatalosan 1500 fős csarnokba jóval több jegyet adta el a szervezők, hiszen miután az előrelátó magyar drukkerek belakták magukat szektorukba, s a dánok is elfoglalták a maguk helyeit az ellenkező oldalon, a szlovén szurkolók csupán a lépcsőn állva buzdíthatták kedvenceiket.

Válogatottunk hivatalosan délután egykor edzhetett volna, ám ezúttal mindössze az eddig kevesebbet játszók léptek pályára Marczinka Zoltán edző vezetésével. A kapuban Sugár és Sirina állt, őket Tóth, Farkas, Szrnka és Mehlmann "tesztelte". Az [origo] kérdésére dr. Tállay András csapatorvos elmondta, mindenki egészséges, maximum erőnléti gondok lehetnek, azaz Mocsai Lajos szövetségi kapitányon múlik, ki lesz a kimaradó.

A tréning végére megérkeztek a dán tévések is, akik egyrészt Marczinkát faggatták, másrészt árgus szemekkel vizslatták, vajon Farkas Ágnes milyen állapotban, formában van. Mint megtudtuk, a dán oldalon Rikke Skov bokasérülése olyan komoly, hogy csak a lelátóról izgulhat csapatáért, ott lesz viszont a keretben a Johansen, akinek foga még a játék hevében sérült meg.

A mérkőzést megelőző hangulatra nehéz kifejezést találni. A csarnokban mintegy kétezer szurkoló szorongott, többen be sem jutottak, ők a sörsátorban találtak menedékre. Mindenütt nemzetiszínű zászlók lengtek, a csapat bevonulásakor hangrobbanásszerű tapsvihar, dobszóló, duda- és harsonakíséret hallatszott. Bár az IHF 45 másodpercben maximálta a nemzeti himnuszokat, Kölcsey sorait ezúttal százak énekelték végig...

Nagyon ideges hangulatban kezdődött a találkozó, főleg a mi részünkről. Ha nincs Pálinger, öt perc alatt tetemes előny állt volna az ellenfél neve mellett: a Dunaferr kapusa remekül védett, a dánok három ziccert is elhibáztak, igaz, Daugaard és Touray közben eredményesnek bizonyult. A hatodik percben Görbicz alulról eleresztett jobb felső sarkos bombája hozta az első magyar találatot, újabb hat perc elteltével a győri irányító már vezetéshez juttatta a válogatottat (5-4).

Jan Pytlick időt kért, de a dánok csak nem találták meg a megfelelő utat a magyar kapuig. Pálinger minden védhetőt hárított, 6-5-ről Radulovics vezérletével 9-5-re meglépett a csapat, s a félidő végére tetemesnek mondható, hatgólos előnyt szerzett (14-8).

A második félidőt egy Daugaard, Radulovics gólpárbaj vezette be, az első nyolc percből megint a magyarok jöttek ki jobban, 18-11-nél Pytlick ki is kérte idejét. Szerencsére Pálinger kitolta születésnapját vasárnapra is, a december hatodikán 25. életévét betöltő kapusra talán még a világklasszis jelzőt is visszafogott lenne. Irányító poszton Görbicz nagyon élt, Kulcsár beállásával acélosabb lett vonaljátékunk is, a 42. percben pedig zúgott a "Tíz, tíz": az eredmény 21-11-re módosult.

Sirina beállt, s azonnal hetes fogott, Farkas Ágnes megszerezte első vb-gólját, a közönség énekelt, táncolt. Ugyan tizenhárom gólról feljött az ellenfél, a 29-19-es végeredmény azt jelentette, hogy csapatunk továbbjutott a középdöntőbe, ahol a hétfői szünnap után két pontról folytathatja majd Norvégia, Ukrajna és Románia ellen.

Mocsai Lajos, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: "Nehéz meccsen vagyunk túl, rengeteget dolgoztunk, hogy ilyen eredményt érjünk el. A találkozón védőjátékunk, Pálinger világklasszis teljesítményének köszönhetően elfogadható volt, felállt védelem ellen kreatívan és eredményesen játszottunk."

Jan Pytlick, a dán válogatott szövetségi kapitánya: "Tartalékos csapatomat egyszerűen lefutotta, állva hagyta a rendkívül jó napot kifogó magyar válogatott. Nem volt erőnk, alaposan elfáradtunk. Nem így terveztük ezt a vb-t, de legalább az olimpiai szereplés nem forgott veszélyben, mert az indulási jogot már tavaly megszereztük."

Kim Jensen, a dán válogatott másodedzője: "Gratulalok a magyar csapatnak, nagyon jól jatszottak, főleg támadásban, gyors lerohanásban kerekedtek fölenk, kapusuk pedig hihetetlenul jól védett. Azt hiszem, a magyaroké a vb egyik legjobb csapata."