Vágólapra másolva!
Ami az egész Euroliga-sorozat során egyetlen csapatnak sem sikerült, azt a francia Valenciennes a legrosszabbkor cselekedte meg, s a Final Four elődöntőjében 75-53-ra nyert a MiZo-PVSK otthonában.

Final Four, 1. elődöntő:
MiZo-Pécsi VSK - US Valenciennes (francia) 53-75 (13-19, 13-22, 15-16, 12-18)
Pécs, 3500 néző
vezette: Lazarosz (görög), Ohrimenko (orosz)
pontszerzők: Ambrus 12, Tranquilli 10, Keller 9, Iványi 9/3, Branzova 6, Szakács 5/3, Béres 2, illeve Wauters 19, Sauret 15/6, Brown 13, Le Drean 12, Lawson 6, Batkovic 6, Feaster 4

Csordultig megtelt a pécsi Lauber Dezső Sportcsarnok, ahol a Final Four első elődöntőjében a házigazda MiZo-PVSK nőikosárlabda-együttese lépett pályára a francia Valenciennes ellen. Az első percek az idegeskedés és a kemény, jó védekezés jegyében teltek el, amíg a vendégeknél Sauret dobott triplát, addig a Pécsnél ezt a szerepet Szakács vállalta magára.

5-5 után a 7. percre 12-7-re növelte előnyét a Valenciennes, kicsit szétesett a Pécs játéka, Wauterst pedig nehéz volt tartani. Rátgéber László időt is kért, de a negyed már elúszott (13-19).

A második negyedre erősített védekezésén a Pécs, Rátgéber próbálta cserékkel frissíteni csapatát, így Branzova helyett például a szülése után pár héttel visszatérő Béres lépett pályára. Iványit Feaster tökéletesen semlegesítette, az irányító kikapcsolásával pedig támadásban vált pontatlanná a Pécs, a labdaeladásokat a franciák remekül kihasználták.

A 14. percre tízre nőtt a különbség (19-29), egy újabb időkérés után Keller helyett Fegyverneky jött, a franciák átálltak egy 2-3-as zónára, de ezt sem sikerült átdobni. 34-19-nél Branzova végre meglátta a gyűrűt, de a félidőre azt sikerült csak elérni, hogy a hátrány ne nőjön még tetemesebbre (26-41).

A második félidőt Wauters duplája vezette be, Keller és Tranquilli a gyűrű tövét találta el, a 23. percben Sauret triplájával húszra nőtt az előny (26-46). A fantasztikus közönség nem hagyta csüggedni a kedvenceket, a pécsiek egyszer csak megtalálták valódi ritmusukat, Tranquilli NBA-távolságról eleresztett hárompontosával a 36. percre 50-37-re sikerült felkapaszkodni.

Amikor veszélyessé vált volna a helyzet, mindig akadt egy Valenciennes-játékos, aki lendített csapatán, Sauret kiválóan osztogatott, nem hiányzott egy magyar drukkernek sem, amikor negyedik személyi hibáját követően lecserélte őt edzője. A negyed utolsó támadását Feaster fejezte be kosárral, maradt a csodavárás, hogy a Pécs 57-41-es hátrányról képes lesz fordítani az utolsó tíz percben.

Ám illúzió lett volna csodát várni: a franciák 68-45-nél huszonhárommal, 75-49-nél már huszonhattal is vezettek, a vége 75-53 lett, a döntőbe a Valenciennes került, a Pécs számára pedig talán a harmadik hely megszerzése jelenthet még kihívást és vigaszt vasárnap.

Összességében a franciák teljesen megérdemelten nyerték meg a mérkőzést, a látottak alapján még azt is érdemes megkockáztatni, a Pécs nem tartalékos mivolta, inkább gyenge teljesítménye miatt maradt szegényebb egy álommal.

A PVSK a vasárnapi bronzcsatában a Brnóval találkozik, mivel a cseh csapat a második elődöntőben 57-52-re kikapott a lengyel Gdyniától.

Rátgéber László, a PVSK vezetőedzője: "Ez egy szomorú este, ellenfelünk sokkal keményebb volt, ez az egy hiányérzetem volt. Bedobóink gyengébb játéka miatt Iványi vállalta magára ezt a szerepet, ez az irányítás rovására ment."

[origo]