Vágólapra másolva!
Közös megegyezéssel szerződést bontott Mocsai Lajos, a nőikézilabda-válogatott szövetségi kapitánya és a magyar szövetség. Utódja Kiss Szilárd, a Dunaújváros jelenlegi edzője lett, akinek megbízatása december 31-ig szól.

Az MKSZ pénteki zárt rendkívüli elnökségi ülését követő sajtótájékoztatón Kiss István, az MKSZ elnöke bejelentette: Skaliczki László marad az athéni olimpián bíztató játékkal negyedik helyen záró férfi együttes szövetségi kapitánya. Megbízatása a 2008-as pekingi olimpia végéig szól, azonban ez idő előtt felbontható, ha a kvalifikációs Európa- vagy világbajnokságra nem jut ki a gárda, vagyis nem teljesítheti a végcélt.

A jelenleg Svájcban pihenő Mocsai felmentésében az játszott főszerepet, hogy az athéni olimpián az együttes a várakozás alatt szerepelt, eredetileg éremért utazott, azonban csak az ötödik lett.

Kiss István kitért arra, hogy az elnökség nagyon nehéz döntés előtt állt, mert egy olyan kapitányról kellett véleményt formálni, akinek rengeteget köszönhet a sportág. Mocsai 1998 nyarán vette át az együttes irányítását. Abban az évben a csapat Eb-harmadik lett, majd 1999-es vb-n ötödikként zárt, amivel kivívta a sydneyi olimpia indulási jogát. Az ötkarikás játékokon a válogatott drámai csatában kikapott a döntőben, és második helyen végzett, majd még abban az esztendőben Európa-bajnok lett. Közben szinte az egész ország szívébe zárta a játékosokat és a kapitányt.

Ezt követően a válogatott 2001-ben a vb-n hatodik, 2002-ben az Eb-n pedig ötödik helyen zárt, míg a tavalyi vb-döntőben - hasonlóan Sydneyhez - nyerő helyzetben szenvedett vereséget a franciáktól. Aztán jött az athéni olimpia, ahol a csapat nem játszott csúcsformában, ötödik lett, ráadásul a játékosok többségének megromlott a viszonya a kapitánnyal. Ahogy Kiss István fogalmazott: az alkotó közösség megbomlott, válságszituáció alakult ki, be kellett avatkozni.

Az elnökség pénteken telefonon egyeztetve Mocsaival úgy határozott, hogy szeptember 10-i hatállyal felmenti a világhírű trénert, aki úgy búcsúzott: nyert már Eb-t a válogatottal, és szeretné másnak is megadni az esélyt ugyanerre. Magyarország december 9. és 19. között ad otthont a kontinensbajnokságnak, de az együttest már Kiss Szilárd vezeti.

Többek között azért is esett rá a választás, mert a csapat gerincét a bajnok és Magyar Kupa-győztes Dunaújváros játékosai adják. Az elnökség ezzel felülvizsgálta azt az álláspontját, hogy klubedző nem lehet kapitány, de amint Kiss István is jelezte: az idő sürgetésében hoztak átmeneti határozatot.

"Úgy érzem, a kialakult helyzetben mindkét fél számára a legjobb megoldás született a közös szerződésbontással. Hat éve voltam kapitány, s ennyi idő alatt amortizálódnak a kapcsolatok. Büszke vagyok arra, hogy a csapat élén lehettem, és 2000-ben Európa-bajnokok lettünk. A következő egy évet a Testnevelési Egyetem dékán-helyetteseként a tudományos fokozat megszerzésére szentelem" - mondta a távozó kapitány.

Az Eb-n búcsúzik a válogatottól több klasszis - például Radulovics Bojana és Farkas Ágnes -, s a ki nem mondott cél a dobogó. Ezt követően a kontinensviadalig az elnökség megnevezi azt a személyt, akit véglegesít a poszton, és 2008-ig megbíz a kapitányi teendőkkel.

Egyébként Mocsaival együtt távozik Marczinka Zoltán másodedző is, mivel a mindenkori kapitány joga kiválasztani az őt segítő stáb tagjait.

A 2001 nyara óta a válogatottal dolgozó Skaliczki ügyében azért kellett tárgyalni, mert neki augusztus 31-én lejárt a szerződése, és az együttes már november 15. és 21. között Svédországban Világkupa-összecsapásokat vív. Az együttes kellemes csalódást okozott az olimpián, a szakemberek a legjobb hat közé várták, aztán bravúros teljesítménnyel elődöntőt vívott, s végül negyedik lett.

"Köszönöm a játékosoknak, a stábnak az olimpiai szereplést, és az elnökségnek a bizalmat. Az új célhoz részben új emberek is kellenek, s a keretet frissíteni, fiatalítani kell" - jegyezte meg a sajtótájékoztatón mosolyogva Skaliczki.

Kiss István kitért arra is, hogy az olimpia szakmai értékelése a szeptember 30-i elnökségi ülésen kerül szóba, azonban a mostani személyi döntések is egyfajta "osztályzást" jelentenek.