Vágólapra másolva!
Több mint hét év külföldi - javarészt tengerentúli - szereplés után ismét a magyar élvonalbeli jégkorong-bajnokságban véd majd Szuper Levente: a 23-szoros válogatott kapus egy idényre szóló szerződést kötött a Dunaújvárosi AC-Invitel csapatával.

A 24 esztendős játékos szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: elsősorban azért tér haza, mert az NHL a klubtulajdonosok és a hokisok érdekvédelmi szervezete közötti bérvita miatt szünetel. Szuper a 187. "észak-amerikai" profi, aki Európában kezdi meg a 2004/05-ös szezont.

"Nem tartom visszalépésnek, hogy Magyarországon folytatom a pályafutásomat. Az utóbbi éveken rengeteget fejlődött itt a hoki. Ugyancsak számított döntésemben, hogy most a válogatottnak is tudok segíteni, hiszen novemberben olimpiai selejtező, áprilisban pedig hazai rendezésű világbajnokság lesz" - mondta Szuper, aki az ob I-ben eddig kizárólag a Ferencvárosban játszott.

Utoljára 1997 márciusában lépett jégre a magyar élvonalban, akkor még 17 éves sem volt, de a fővárosi csapat főleg az ő fantasztikus védéseinek köszönhetően győzte le a Budapest Sportcsarnokban közel 10 ezer néző előtt rendezett fináléban mostani klubjának együttesét.

Szó volt arról, hogy az NHL-es kényszerszünet miatt Szuper Németországba, az Eisbären Berlinhez igazol, lovaglóizom-szakadás miatt azonban a szerződéskötés meghiúsult. Ebből a sérülésből egyébként még mindig nem épült fel, így pontosan nem is tudni, mikor védhet ismét magyar közönség előtt. "Remélem, a jövő héten megkezdhetem az edzéseket. Nem szabad elkapkodni a visszatérést, nehogy megint megsérüljek. Hosszú még az idény" - tette hozzá Szuper.

Kőhalmi Tibor, a dunaújvárosiak klubigazgatója érthetően boldog volt, hogy a legismertebb és legsikeresebb magyar hokis náluk szerepel. "Levente hazatéréséből csapatunk és a válogatott is rengeteget profitál. Persze, nem lehet egyetlen játékostól elvárni, hogy nyerje meg a bajnokságot, de az biztos, javultak az esélyeink a Székesfehérvárral szemben" - fogalmazott Kőhalmi.

Szuper a ferencvárosi bajnoki cím után a német Krefeld Pinguine junior csapatában szerepelt, majd a következő szezont már az Ottawa 67's-nél töltötte, amellyel 1999-ben megnyerte a kanadai junior bajnokságot. 2000-ben lefoglalta játékjogát az NHL-ben érdekelt Calgary Flames, és ennek tartalék együttesével, a Saint Johnnal 2001-ben ugyancsak bajnok lett. 2003-ig a Calgary tízszer nevezte be NHL-es mérkőzésre, azonban egyik alkalommal sem jutott tovább a cserepadnál. Közben azért felkészülési találkozókon bizonyíthatott.

Tavaly a szintén profiligában szereplő St. Louis Blues-hoz igazolt, de ott is csak a két tartalék gárdában, a Worchester IceCatsben és a Peoria Rivermenben játszott. Szuper a magyar válogatottal szintén szép sikereket ért el. Vezérletével jutott fel a csapat 1998-ban a C csoportból a B-be, majd 2002-ben a hazai rendezésű vb-n csupán egyetlen győzelem választotta el a nemzeti csapatot, hogy a világ legjobbjai közé kerüljön.