Vágólapra másolva!
Az NHL-es múltú Peter Forsberg, a világ egyik legjobb jégkorongozója ismét megpróbál visszatérni a pályára hosszú sérülése után. A 34 esztendős svéd szupersztár tavaly április óta nem játszott fájós lába miatt. Novemberben kísérletet tett az újrakezdésre, azonban első jeges edzése során érezte, hogy képtelen megfelelő szinten játszani.

Forsberg igazi legendának számít a tengerentúlon. A 34 esztendős csatár az egyetlen svéd hokis, aki úgy tagja a Triple Gold Clubnak, hogy a Stanley-kupa és a világbajnoki cím mellett kétszeres olimpiai aranyérmesnek mondhatja magát - honfitársai közül Tomas Jonsson, Haakan Loob, Mats Näslund, Nicklas Lidström és Fredrik Modin csak-egy-egy ötkarikás aranyat gyűjtött be.

A sportágválasztásban édesapja, Kent Forsberg is "segített", aki az örnsköldsviki MoDo csapata mellett a válogatottat is irányította. Peter 1989-ben debütált a MoDo együttesében, s mindössze 23 meccset játszott a következő szezonban, amikor a Philadelphia Flyers draftolta. Igaz, egy percet sem játszott a keleti csapatban, ugyanis 1992 nyarán egy csereügylet részeként a Quebec Nordiques-é lett.

Forsberg ennek ellenére még két évig Svédországban maradt, majd olimpiai és világbajnokként költözött az Egyesült Államokba. Az 1994-95-ös szezonban 47 meccsen 50 pontot ért el (15 gól, 35 gólpassz) - naná, hogy az év újonca lett -, majd még kilenc szezonon keresztül erősítette az immáron Colorado Avalanche franchise alatt futó együttest. Uralma idején a Colorado 1996-ban és 2001-ben is Stanley-kupát nyert, Forsberget 2003-ban az alapszakasz legértékesebb játékosának (Hart Trophy) és pontkirályának (Art Ross Trophy) választották.

Sajnos azonban a sérülések nem kerülték el. A 2001-2002-es alapszakaszt lépműtétje miatt teljes egészében ki kellett hagynia, s hiába tért vissza a playoffra, s szerzett 27 pontot, az Avalanche elbukta a főcsoportdöntőt a Detroit ellenében.

A 2004-2005-os lockout idején ismét a MoDo-ban szerepelt, majd visszatért Amerikába, de immáron a Flyershez, amelynek szeptemberben csapatkapitánya lett. 16 mérkőzést azonban ki kellett hagynia, többek között boka-, ágyék-, és lábsérülés, illetve agyrázkódás miatt.

A Flyers nem akarta már megkockáztatni, hogy a 2006 nyarán szabadügynökké váló játékossal esetleg hosszabbtávú, dollármilliókat felölelő szerződést kössön, ráadásul tavaly februárban elpasszolták a Nashville Predatorsnak Scottie Upshallért, Ryan Parentért, illetve a 2007-es amatőr játékosbörzén felhasználható két választási jogért cserébe.

Új csapatában is csak félévet húzott le, mindössze 17 alapszakasz- és 5 playoff-mérkőzésen léphetett pályára...

Forrás: EPA

A kétszeres Stanley Kupa-győztes (1996, 2001), olimpiai (1994, 2006) és világbajnok (1992, 1998) csatárnak jelenleg nincs klubja, és hangsúlyozta, csak olyan tengerentúli csapathoz megy, amelynek a február 26-i cserestop előtt lesz esélye a rájátszásba jutni.

Bengt-Ake Gustafsson, a svéd válogatott szövetségi kapitánya jelezte: amennyiben a csatár egészséges, számít rá a február 7. és 10. közötti nemzetközi tornán. "Ha rendben lesz, adunk neki esélyt. De a legfontosabb az egészsége" - mondta az edző.