Vágólapra másolva!
A magyar nőikézilabda-válogatott a dán-norvég közös rendezésű Európa-bajnokság lillehammeri középdöntőjében 26-25-re legyőzte az ukrán csapatot. Az első félidő szoros csatát hozott, egyik csapat sem tudott két gólnál nagyobb különbséggel vezetni. A második játékrészt jól kezdték a magyarok, 18-14-re elhúztak, ám a 46. percben egyenlő lett az állás. A izgalmas hajrában végül sikerült minimális különbséggel nyerni. A hétfői pihenőt követően kedden 16.15-kor Hollandia lesz az ellenfél, szerdán pedig a svédek következnek.

Női Eb, középdöntő, első forduló, II. csoport (Lillehammer):
Magyarország - Ukrajna 26-25 (14-12)
gól:
Szucsánszki 6/1, Vérten 4, Kovacsics 4, Tóth 3, Bódi 2, Tomori 2, Bulath 2, Vincze 1, Szabó 1, Sopronyi 1, illetve Pidpalova 9/4, Manaharova 7, Borscsenko 2/1, Bahirjeva 2, Vascsuk 2, Batkova 1, Nyikolajenko 1, Zorja 1

A magyaroknál először kapott lehetőséget az Eb-re utólag benevezett Tóth Tímea, aki eredetileg vállsérülése miatt maradt ki a keretből.

Az ukránok nulla, a magyarok pedig két pontot hoztak magukkal a lehetséges négyből a középdöntőbe, így mindkét együttesre igaz volt, hogy egy újabb botlás halványította volna az elődöntős reményeket. A rivális a németek elleni, tízgólos, számára továbbjutást érő győzelemmel hangolt a mostani meccsre, míg a magyarok a norvégoktól elszenvedett, történelmi, 21 gólos vereséggel a hátuk mögött érkeztek a vasárnapi meccsre.

A két csapat pontosan két hete, Tiszaújvárosban találkozott, akkor a hazaiak nyertek 30-27-re a Telenor-kupán, azon az összecsapáson szenvedett ujjsérülést Görbicz Anita, aki emiatt lemaradt az Eb-ről.

Mindkét kapus szép védéssel mutatkozott be, majd felváltva elkezdtek potyogni a gólok. A magyarok először a nyolcadik percben vezettek, és Szucsánszki volt az első, aki duplázni tudott a meccsen. Manaharova és Vérten gyorsan lőtt két gólt, s továbbra is felváltva vezetett a két gárda. Éppen negyedórája zajlott a meccs, amikor Tomori bombájával először lett két gól a különbség (7-5), ám két Pidpalova-büntetővel megint jött az egyenlítés.

Fotó: MTI/EPA
Kovacsics és Szucsánszki együtt tíz gólt szerzett

Amíg a magyarok elosztották egymás között a találatokat, addig az ukránoknál csak Pidpalova és Manaharova jelentett veszélyt. A 24. percben Mátéfi Eszter időt kért, szerette volna, ha 10-10-ről még a szünetig ellép a csapata.

Úgy tűnt, ez a terve nem válik valóra, mert három perccel később már az ukránok vezettek. A különbség lehetett volna nagyobb is, de Pálinger ziccert fogott. Kovacsics alkalmi balszélsőként kétszer is villant, és mivel Tóth időntúli hétméterest rontott, a pihenőre 14-12-vel vonult el a magyar válogatott.

A második félidőt az ukránok, a meccset a magyarok nyerték

A második félidőt emberelőnyben kezdte a Mátéfi-csapat, ám gól nem született, később pedig Szucsánszki büntetőt vágott a kapufára. Egy újabb létszámfölényes két perc alatt minden addiginál nagyobb lett az előny (38. perc: 18-14). Bulath sem úszta meg kiállítás nélkül, két ukrán gól jött válaszul, aztán a székesfehérvári Alcoában légiós Vascsuk is kiült két percre.

Az utolsó negyedóra 20-19-es magyar vezetésről és Bulath második kiállításával kezdődött. Az egyenlítés nem maradt el, az pedig a századik válogatottságát ünneplő Herren, illetve a kapufán múlott, hogy az ukránok nem fordítottak.

Tomori is kiállítást kapott, ám még annak lejárta előtt visszament a pályára, így újabb két percet szabtak ki rá. Csodával határos módon ekkor sem fordított a rivális, ehhez Herr bravúrjai is kellettek.

A cserekapus mutatványai lélekrombolóként hatottak az ukránokra, ám 24-22-nél, az 54. percben Bódit kiállították. Tomori - jóvátéve korábbi hibáit - szerencsés gólt lőtt emberhátrányban, de Vascsuk egalizált.

Az izgalmas végjátékban Zorját kiküldték a bírók, Kovacsicz pedig kihagyott egy ziccert. Az ukránok időt kértek, ám végül nem sikerült pontot szerezniük.

Mátéfi: Már korábban eldönthettük volna a meccset

Mátéfi Eszter szövetségi kapitány szerint gyenge játékkal nyert a csapat Ukrajna ellen, ennek ellenére Hollandia ellen ismét győzelmet vár. "A norvégoktól elszenvedett nagyarányú vereség után alaposan átbeszéltük a történteket" - nyilatkozta a tréner a Sport2-nek. "Mindenkit megkértem arra, hogy este még beszélje ki magából, ami a szívét nyomja, de reggeltől már csak az ukránokkal foglalkozzanak. Lehetett rajtuk érezni, hogy nyomot hagyott az önbizalmukon a norvég meccs. Ukrajna ellen nem tudtuk átvenni a játék irányítását az elején. Utána viszont összeállt a csapat védekezése és támadása is. Később viszont döntő helyzetekben hibáztuk. Szünetre kétgólos előnnyel vonultunk, majd a második játékrészben néggyel is mentünk már, ekkor eldönthettük volna a találkozót. Eggyel már előrébb jártam gondolatban, amikor pályára küldtem a kiállított Tomorit, de a csapat ezt is elviselte. Mindenki hozzá tudott tenni a sikerhez. Vannak, akik kicsit gödörben vannak, de folyamatosan beszélgetek velük, egy kis sikerélmény kell nekik, hogy átlendüljenek a holtponton."

A magyarok kedden 16.15-kor lépnek legközelebb pályára Hollandia ellen, majd szerdán Svédország lesz az ellenfél.

Meglepő svéd siker Norvégia ellen

A magyar-ukrán meccs után a svéd együttes meglepetésre 24-19-re legyőzte az olimpiai bajnok, címvédő norvég csapatot.

Eredmények:
Franciaország - Hollandia 23-21 (13-10)
Svédország - Norvégia 24-19 (13-6)

Az állás:
1. Svédország 6 pont
2. Norvégia 4 (86-59)
3. Magyarország 4 (60-77)
4. Hollandia 2 (64-61)
5. Franciaország 2 (63-75)
6. Ukrajna 0

Online közvetítés >>

* * *

A Szeged tíz góllal nyert a Balatonfüred ellen a Budapest Bank férfi kézilabdaliga egyetlen vasárnapi találkozóján.

Eredmény:
Pick Szeged - Balatonfüred 28-18 (17-10)