Társoldalunk:

Páratlan magyar kosársikert ért el a Szolnok Lettországban

2012.03.20. 19:54

A Szolnok 82-78-as győzelmet aratott a lett Venstpils vendégeként a férfi kosárlabda Eurochallenge-kupa két sikerig tartó negyeddöntőjének harmadik, utolsó mérkőzésén, így 2-1-re megnyerte a párharcot, és bejutott a négyes döntőbe.

A magyar bajnok az első félidőben tízpontos hátrányba került, ám a térfélcsere után Horváth Ákos és Trotter Obie révén ledolgozta lemaradását, és a hajrában remekül büntetőzve megszerezte a továbbjutáshoz szükséges idegenbeli sikert. A szolnokiak legjobbja a tavaly honosított Trotter lett 20 ponttal.

Eredmény, negyeddöntő, 3. mérkőzés:
Ventspils (lett) - Szolnoki Olaj 78-82 (24-13, 14-21, 12-18, 28-30)
a magyar csapat legjobb dobói:
Trotter 20, Horváth 15, Mills 13, Nikolov 13
Továbbjutott: a Szolnok, 2-1-es összesítéssel.
   
A szolnokiak a Lettországban múlt kedden elszenvedett 82-63-as vereség, majd a két nappal későbbi 82-76-os hazai diadal után újabb ki-ki mérkőzésre készültek, hiszen a győzelem a négyes döntős részvételt eredményezte, a kudarc viszont nemzetközi szereplésük végét jelentette volna.

Pór Péter tanítványai a párharc előző két felvonásához hasonlóan jól kezdtek, ám 12-10 után a rivális egy 12-0-s rohammal meglépett. A folytatásban a magyar bajnok Báder és Mills kosaraival öt pontra csökkentette hátrányát (29-24), ám hamarosan tíz pont lett a különbség, majd a félidőre ismét közel kerültek a szolnokiak (38-34).

Térfélcsere után a vendégek 44-37-nél egy 8-0-s sorozattal rukkoltak elő, Horváth két triplát is bedobott, melynek köszönhetően - 7-9 óta először - a magyarok átvették a vezetést. Sőt, a 29. percben már öt pontra meglépett az Olaj, az utolsó játékrész 50-52-ről indult.

A lettek négy perc múlva érték utol a Szolnokot (60-58), de két perccel a vége előtt már ismét a fantasztikusan küzdő Pór-legénységnél volt az előny (65-71). Egy perc volt hátra, a megzavarodott hazaiak eladták a labdát, Nikolov pedig bezsákolta, ekkor 67-73 állt az eredményjelzőn!

A hátralévő időben a magyarok - akik tavaly a csoportkör után búcsúztak a sorozattól - alig rontottak a büntetővonalról, így hallatlan izgalmak közepette kiharcolták a részvételt a négyes döntőben.

A Final Fourra április 27-29-én kerül sor az egyik résztvevő otthonában, a Szolnok mellett eddig a török Besiktas és a francia Chalon harcolta ki a részvételt. A magyarok elődöntős ellenfele - az európai szövetség honlapja szerint - az isztambuli együttes lesz.

"Még nem fogtam fel a történéseket, holnapra lesz ez a meccs szép emlék, de természetesen nagyon boldog vagyok" - nyilatkozta Pór Péter vezetőedző. "Az első meccshez hasonlóan rosszul kezdtünk, de a félidőig sikerült visszajönnünk a mérkőzésbe, aztán a nagyszünet után a fiúk megérezték, hogy van keresnivalójuk, miközben az ellenfél - amely tavaly is a négy közé jutásért játszott - kapkodott, elbizonytalanodott. A korábbi meccsekkel ellentétben most 3-4 olyan játékos is akadt, aki extrákkal segítette a csapatot. Ami a négyes döntőt illeti, azt hallottam, hogy a szolnoki csarnok nem felel meg az előírásoknak, így nem lehet benne Final Fourt rendezni, de most egyelőre foglalkozzunk azzal, hogy március közepén még van magyar férficsapat a nemzetközi porondon. Óriási előrelépés ez a magyar kosárlabdasport számára!"

KAPCSOLÓDÓ CIKK