Vágólapra másolva!
Tíz percig ugyan döcögött a játék, aztán az történt a pályán, amit a magyar nőikézilabda-válogatott akart: Hajdu János együttese 28-21-re győzött Spanyolország ellen, és bejutott a szerbiai világbajnokság negyeddöntőjébe, ahol Brazília lesz az ellenfele.

Nőikézilabda-világbajnokság, nyolcaddöntő:
Magyarország-Spanyolország 28-21(17-12) - percről percre
Gól: Görbicz 6/4, Zácsik 5, Bognár-Bódi 4, Rédei-Soós 3, Vérten 3, Szucsánszki 2, Tomori 2, Kovacsicz, Triscsuk, Szamoránsky, ill. Marta Lopez 7, Aguilar 4, Cabral 4/2, Fernandez 3, Pena 2/1, Mangue
Hétméteresek: 4/4, ill. 5/3
Kiállítások: 4, ill. 4 perc

Mit lehetett előzetesen várni egy olyan mérkőzéstől, amelyen az esélytelenebbnek tartott magyar válogatott élethalál mérkőzést vív Spanyolországgal a szerbiai világbajnokság nyolcaddöntőjében? Csodát? Formajavulást?

Talán mindkettőt. A magyar csapat az eddigi öt mérkőzésen nem mutatott semmi különöset, a kötelező meccseket hozta, a komolyabb riválisok ellen elbukott, szinte ugyanazzal a formával rukkolt elő, mint Hajdu János legutóbbi kapitánykodása idején, a pekingi olimpián.

Akkor két nagy vereség után következett a románok elleni negyeddöntő, amelyen ugyan féltettük az együttest, mégis elképesztően jó játékkal nyerve a négy közé jutott.

A spanyolok csak a meccs elején vezettek Forrás: AFP/Pedja Milosavljevic

Reménykedhettük tehát a Hajdu-mágiában, és abban, hogy esetleg Kovacsics nevezésével változatosabbá válik a támadójáték, esetleg lesz variációs lehetőség védekezésben is.

Görbicz nélkül kezdett a csapat, és bár az elején akadozott a gépezet, 9-7-es magyar előnynél mégis a spanyolok kértek először időt. Pedig tíz percen át az történt, amit ők akartak: a két hármas védőnket, Szekerest és Tomorit könnyedén verték cselezve, Barbosa tíz méterről átlőtte őket, és ha nincs Bognár-Bódi, aki a feljebb tolt szélsővédekezést magabiztosan kihasználja, könnyen korán bajba kerülhettünk volna.

Herr érkezésével egy-két labda elakadt benne is, két labdaszerzést Vérten használt ki kegyetlenül, így a félidő közepére állandósulni látszott a kétgólos előny (10-8). Sőt, Herr hetest és ziccert védett, ez elbizonytalanította a spanyol támadókat, a félsz pedig plusz erőt adott a falunknak. Vérten és Bognár-Bódi ellenállhatatlan volt, 13-9-nél nem hittünk a szemünknek.

Vérten és Mangue csatája Forrás: AFP/Pedja Milosavljevic

Ugyan Vérten oldaláról sok gólt kaptunk, de plusz négynél nem lehettünk elégedetlenek. Főleg úgy, hogy Herr kis túlzással annyit védett, mint eddig az egész vébén összesen. Zácsik csereként kettőt lőtt, és az első félidő ötgólos előnnyel zárult (17-12).

A második félidőt Tomori kiállítása miatt emberhátrányban is góllal kezdtük, Zácsik találatával 18-12 lett az állás. Amikor már elhittük, hogy ez a meccs megvan, egy 5-1-es szériával riadót fújtak a spanyolok, Hajdu kapitánynak 19-17-nél időt is kellett kérnie.

"Bátrabban" - hallatszott Görbicz tanácsa, ez ráfért volna a védekezésre és a nagyon tesze-tosza támadójátékra is. Tíz percig nem tudtunk gólt szerezni, szerencsénkre Pena hetesből a kaput sem találta el. A huszadik gólt Tomori lőtte, aki sokat foglalkozott a bírókkal - kár volt parttalan vitákra pazarolni az erejét.

Herr Orsolya is most védett a legjobban Forrás: AFP/Pedja Milosavljevic

Szerencsére sikerült átvészelni a hullámvölgyet, és az utolsó tíz percnek 23-20-ról vághatott neki az együttes. Cabral - leánykori nevén Barbosa - átlövését Kiss Éva kivédte, Zácsik talpról oda élőtt, ahová egy Navarro-termetű kapusnak kell, a felső ficakba (24-20).

És amiben eddig nem volt részünk, mellénk állt a szerencse, a bírók könnyebb szívvel ítéltek a javunkra, a kapufa is segített, és miután a jobbszélről se jöttek már Marta Lopez góljai, megnyugodhattunk.

Duenas még 25-20-nál időt kért az utolsó bő négy percre, de Kovacsicz gólja mindent eldöntött. Az eddig lesajnált, agyonszidott csapat taktikailag is felülmúlta a rossz napot kifogó ellenfelet, 28-21-re győzött és bejutva a legjobb nyolc közé teljesítette a szövetség alapelvárását.

A négy közé jutásért szerdán 17.30-tól Brazíliával találkozik majd a csapat. Amorimék 29-23-ra győzték le a holland válogatottat.