Társoldalunk:

Oktatott a pólóválogatott a bemikrofonozott meccsen

2014.02.04. 20:28

A magyar férfivízilabda-válogatott hét góllal nyert az Egyesült Államok nemzeti együttese ellen a Komjádi-uszodában két magyar bíróval lebonyolított kedd esti mérkőzésen, amelyet félhivatalosnak minősített a honi szövetség.

Eredmény:
Magyarország - Egyesült Államok 13-6 (3-2, 5-2, 2-2, 3-0)
a magyar góldobók: Kovács G. 3, Varga Dániel, Salamon, Hárai 2-2, Madaras, Erdélyi, Hosnyánszky, Vámos 1-1

Hazai vezetéssel indult a meccs, majd a nyolc világbajnokkal felálló magyar csapat három akciógóljára, három emberelőnyös találat volt a válasz amerikai részről. Ekkor megrázta magát Benedek Tibor szövetségi kapitány legénysége, és meg sem állt 6-3-ig, a nagyszünetre pedig négygólos előnynél (8-4) vonulhatott el a csapat.

A harmadik negyedben maradt a különbség (10-6), a befejező 8 perc viszont csupa magyar gólt hozott, így alakult ki a fölényes hazai sikert jelentő 13-6-os végeredmény.

A barátságos találkozó azért volt csak félhivatalos, mert ezúttal próbálták ki, milyen egy meccs bemikrofonozott játékvezetőkkel. A rendszer lényege az, hogy a bírók fontosabb döntéseit magyarázattal ellátva tudatják a közönséggel.

Vogel Gábor, a bemikrofonozott játékvezető (jobbra)Forrás: MTI/Beliczay László

A dugig telt Komjádi nézőterén ülő és oldalt is álló mintegy 2000 szurkoló első kézből hallhatta az ítéletek indokait a játékvezetőktől kapott információk alapján tájékoztató hangosbeszélőn keresztül. A vízilabda megújítására irányuló törekvések részeként a mikrofonos szisztémával az a cél, hogy a közönség számára érthetőbbé, ennél fogva elfogadhatóbbá váljanak a játékvezetői döntések például a kiállításokat vagy a támadó csapatot sújtó kontrákat illetően.

A budapesti barátságos meccsen a szpíker szerepét szakember: Petrovics Mátyás, az Újpest férficsapatának korábbi, a BVSC női együttesének jelenlegi vezetőedzője, a női válogatott ex-szövetségi kapitánya látta el.