Videón is nekimennek a spanyoloknak

Triscsuk Krisztina (b) és Tomori Zsuzsa
Győr, 2014. december 9. Triscsuk Krisztina (b) és Tomori Zsuzsanna, a magyar válogatott tagjai ünneplik győzelmüket a magyar-horvát közös rendezésű kézilabda Európa-bajnokság A csoportjában játszott Magyarország - Lengyelország találkozó végén a győri Audi Arénában 2014. december 9-én. A magyar válogatott 29-23-ra megnyerte a mérkőzést, s ezzel bejutott a középdöntőbe. MTI Fotó: Kovács Anikó
Vágólapra másolva!
A lengyelek elleni győzelemmel kiharcolta az Európa-bajnoki középdöntős szereplés jogát a magyar női kézilabda-válogatott, amely egységes csapatként, kiváló védekezéssel egy félidő alatt bedarálta ellenfelét. A csapatkapitány Tomori Zsuzsa szerint már szerdán nekiugranak a spanyoloknak videón és taktikában, hogy csütörtökön egy jó meccset játszhassanak a csoportgyőzelemért.

"Úgy gondolom, hogy az első mérkőzésen ledobtuk magunkról a stresszt és a nyomást. Leestek a láncaink és megnyertünk egy olyan meccset, amit mindenképpen hozni kellett. Ráadásul nem görcsösen, hanem felszabadultan és örömjátékkal nyertünk" - nyilatkozta a 29-23-ra megnyert mérkőzés után Tomori Zsuzsa, a magyar válogatott csapatkapitánya.

"Az első húsz percben átrohantunk a lengyeleken, gyors támadásokat vezettünk, gyors gólokat lőttünk, bejöttek a közbelövéseink is. Olyan nagy önbizalommal játszottunk, hogy egy félidő alatt lerendeztük a mérkőzést. Azt beszéltük a szünetben, hogy ezt nem szabad elrontani, hiszen például a spanyolok ellen hatvan percig a maximumot kell majd nyújtani."

Triscsuk Krisztina és Tomori Zsuzsa Forrás: MTI/Kovács anikó

Tomori szerint innentől kezdve valóban csak a felszabadult kézilabda marad. "Nagyon jól érzem magam, büszke vagyok a csapatra. A most mutatott védekezés a spanyolok ellen is elég lehet, elég jól összeálltunk. Tudjuk, hogy gyors keresztmozgásaik életveszélyesek, jól a kapcsolataik és szélsebesek. Szerdán nekik megyünk - egyelőre csak videón és taktikában. Remélem, hogy csütörtökön egy nagyon jó meccset játszunk majd."

Nem tudták meglepni a kapusokat

Kiválóan, 40 százalékos teljesítménnyel védett Kiss Éva, aki boldogan értékelt a mérkőzés után. "Annyiban volt másabb ez a mérkőzés a vasárnapihoz képest, hogy egy nagyon jó első félidővel meg tudtuk alapozni. Szerencsére az ellenfél játékosai nagyon nem tudtak meglepni, készültem a lövéseikre és szerencsére azokat hozták, amire számítottam. A csütörtöki ellenfél, Spanyolország nehéz lesz, de győznünk kell, hogy minél több pontot vihessünk a középdöntőbe."

A hajrára beálló Bíró Blanka is bemutatott néhány bravúrt, de maximalistaként értékelve a teljesítményét azt mondta, azért messze nem volt olyan jó. "Örülök, mert nagyon kellett a csapatnak egy olyan mérkőzés, aminek nem kiélezett a végjátéka, hanem egy magabiztos győzelem. Az oroszok elleni teljesítményem szerintem egy kicsit jobb volt, ezen a meccsen sajnos kaptam olyan gólokat, amelyek foghatók lettek volna."

A győztes örömtánc sem maradhatott el Fotó: Bielik István - Origo

Erre is képesek vagyunk

Szucsánszki Zita úgy vélte, a jó kapusteljesítmény mellett sokat segített, hogy ezúttal nagyon egységes volt a csapat, és a játékosok sokat segítettek egymásnak. "Erre is képesek vagyunk. De látni kell azt is, hogy ez nem egy jó lengyel válogatott volt. Az alaptaktikánk az volt, hogy Wojtast kivegyük a játékból, mert a lövéseknél olyan magasan van a keze, hogy azt blokkoló kéz nem éri el. Őt jól tudtuk semlegesíteni, így Kudlaczot hagyhattuk, hadd lövöldözzön, a lényeg, hogy nyerjünk. Nem lenne baj, ha megvernék az oroszokat, mi meg a spanyolokat."

A ferencvárosi irányító szerint a gyorslábú és kellemetlen spanyolok ellen is a védekezés lesz a döntő. "Az, hogy nem olyan nagydarabok, mint az oroszok azt is jelentheti, hogy talán könnyebben át tudjuk őket szakítani. De a kulcs a mi védekezésünk lesz, hatvan percig figyelni kell arra, hogy besegítsünk egymásnak, megakadályozva, hogy ne tudjanak besurranni a gyors lépéshatáros cseleikkel."

Minden fantasztikus

Planéta Szimonetta azt mondta, boldog a győzelem miatt, és úgy érzi, ezúttal ő is jobban játszott, mint vasárnap. "A legfontosabb az, hogy egységes csapat benyomását keltve nyertünk, úgy, ahogy a mérkőzés előtt megbeszéltük."

Kovacsics Anikó szerint az első félidő tökéletes védekezése komoly önbizalmat adott a csapatnak. "Boldog vagyok, hogy nyertünk ebben a fantasztikus arénában, a fantasztikus szurkolóink előtt. Spanyolország ellen is ez lesz a cél."

A csoport állása:
1. Spanyolország 4 pont
2. Magyarország 3
3. Oroszország 1
4. Lengyelország 0

A csoportból az első három helyezett jut a debreceni középdöntőbe.

A csütörtöki program:
Oroszország - Lengyelország 18.15
Magyarország - Spanyolország 20.30