Vágólapra másolva!
Két győzelemmel kezdett a női kézilabda-világbajnokságon a magyar válogatott, de Pálinger Katalin csapatmenedzser szerint ebből semmi nem következik. A következő ellenfelet is jó csapatnak tartja, de úgy véli, Németh András csapatának senkitől nincs félnivalója. 

Pálinger Katalin a kéziszövetség honlapjának elmondta, örül a jó rajtnak, de szerinte nincs értelme messzemenő következtetések levonni abból, hogy a magyar csapat megnyerte az első két mérkőzését. "Voltam olyan világversenyen, amit csupa győzelemmel kezdtünk, mégsem kerültünk be a legjobb négy közé. Aztán az is előfordult, hogy a csapatvezetőnk már szervezni kezdte a repülőjegyek átíratását, mert azt hitte, kiesünk a csoportból, de továbbjutottunk, és végül bronzérmesek lettünk."

"Ezért mondom, hogy az eredménynek önmagában nincs jelentősége, az elvégzett munka, a csapat, a hangulat ismeretében viszont nagyon bízom a sikeres szereplésben.

Ebben a válogatottban megvan az egység, az erő, a motiváció

, ez csupa olyan erény, amit nem lehet edzésmunkával elsajátítani. Fejleszteni valamennyire igen, de ha az indíttatás nem belülről jön, akkor nagyon nehéz. Most belülről jön."

Jobb az Európa-bajnokság lebonyolítása

Pálinger szerint az Európa-bajnokságon jobb a lebonyolítás, mint a világbajnokságon, itt ugyanis nincs középdöntő, a csoportkör után egyből egyenes kieséses rendszerben döntenek a továbbjutásról.

Pálinger Katalin és Németh András Forrás: MTI/Kovács Anikó

"A lebonyolítási rendből adódóan itt két meccsen, vagy akár

egy találkozón múlhat minden,

mert hiába nyerünk addig sorozatban, ha elveszítjük a nyolcaddöntőt. Ezért én jobbnak, igazságosabbnak tartom, ha második csoportkört rendeznek, mert akkor minden meccsnek, pontnak jelentősége van. A kieséses szisztémában ráadásul az sem kizárólag rajtunk múlik, hogy kit kapunk ellenfélnek.

Nem kell félnünk senkitől

Az MKSZ alelnökeként is tevékenykedő Pálinger szerint erős a csapatunk, nem kell tartania egyetlen ellenfelétől sem. "Érzek most akkora erőt a csapatban, hogy nem kell félnünk senkitől. Azért persze a legjobb lenne csoportelsőként továbbjutni, és a nyolcaddöntőben a B-csoport 4. helyezettjével játszani, de a svéd, holland, lengyel hármasból a lengyeleket választanám.

Egyébként nagyon kiegyenlített a mezőny, igazán kiemelkedő csapat nélkül.

A dánok előnye a hazai pálya, amit nagyon jól kihasználnak, minden tekintetben. Igazi értékmérő lesz számunkra, mire jutunk ellenük ebben a különleges hangulatban, több mint tízezer néző előtt.

magyar női kézilabda-válogatottnak nem kell félnie senkitől Forrás: Facebook/Magyar Kézilabda Szövetség

A válogatott következő ellenfele Montenegró lesz, kulcsfontosságú mérkőzés vár ránk, hiszen vélhetően a továbbjutó helyek eloszlása is a keddi meccsen múlik majd. Montenegró az Eb-ken sokkal jobban szerepel, mint a vébéken, de Katarina Bulatovic személyében igazi világklasszisa van, és kellemetlen, verekedős stílusban kézilabdázik. Pálinger szerint nem kell félni, mert jobbak vagyunk náluk.

"Biztos vagyok benne, hogy provokálni fognak minket, erre fel kell készülnünk. A szerbek és a montenegróiak minden eszközt bevetnek a siker érdekében, nem érdekli őket más, csak hogy diadalmaskodjanak. Ez igaz a mérkőzés egésze mellett egyes szituációkra is. Játékosaink azonan rutinosak, megfelelően fogják kezelni a rázós helyzeteket is. A szerbek ellen készülve azt mondtam, ne vegyük fel a stílusukat, játsszuk a magunkét, mert most jobbak vagyunk náluk. Ez Montenegróra is igaz."

Tomorira a második délszláv ellenfél ellen is nagy szükség lesz Forrás: MTI/Kovács Anikó

A csoport állása: 1. Magyarország 4 p (71-46), 2. Dánia 4 p (62-41), 3. Montenegró 3 p (57-51), 4. Szerbia 1 p (54-60), 5. Japán 0 p (44-59), 6. Tunézia 0 p (40-71)

A csoportok első 4-4 helyezettje jut a nyolcaddöntőbe, a legjobb 16 közé. A csoportok 5-6. helyezettjei az Elnöki Kupában játszanak a 17-24. helyekért.

A magyar válogatott további programja az A-csoportban (Herning):
December 8. 18:30: Montenegró-Magyarország (tv: Sport1)
December 9. 20:45: Magyarország-Dánia (tv: Sport1)
December 11. 16:15: Magyarország-Japán (tv: Sport1)