Két másodperccel a vége előtt lőtt góllal tornagyőztes a pólóválogatott

2016.07.17. 12:05

A magyar férfi vízilabda-válogatott százszázalékos teljesítménnyel nyerte meg a Margitszigeten zajló BENU-kupa olimpiai felkészülési tornát, miután a harmadik, vasárnapi mérkőzésén nagy csatában egy góllal legyőzte riói csoportellenfelét, az ausztrál együttest.

Eredmény: 
Magyarország - Ausztrália 16-15 (4-2, 5-6, 6-5, 1-2)
magyar gólszerzők:
Varga Dá. 5, Zalánki, Erdélyi 3-3, Tóth M., Vámos 2-2, Hosnyánszky 1

A vasárnapi mérkőzésen - amelyet a kedvezőtlen időjárás miatt a Hajós Alfréd uszoda fedett medencéjében rendeztek - Benedek Tibor szövetségi kapitány együttese a korábbi találkozókhoz hasonlóan nélkülözte Varga Dénest és Hárai Balázst.

Két góllal vezettünk az első negyed után

A nyitó felvonás ausztrál találattal kezdődött, az első percben Varga Dániel emberelőnyből egyenlített, majd Decker Attila mutatott be három védést. Decker Ádám centerezése után Tóth Márton már a vezetést szerezte meg a házigazdának, Varga Dániel kinti lövése után pedig 3-1 állt a rövid időre meghibásodott eredményjelzőn. Ezt követően Vámos Márton találata után gyorsan jött az ausztrál szépítés. 

11-11 gól a második és harmadik negyedben

A második nyolc perc két ausztrál góllal indult, Hosnyánszky Norbert vette vissza a vezetést egy emberelőnyös találattal, majd Vámos lövése csúszott át kicsivel a gólvonalon. Nagy góllal zárkóztak a vendégek - Aaron Younger negyedik lehetőségét értékesítette -, de Zalánki Gergő elhajlásból vette be Joel Dennerley kapuját, aki eddig kilenc magyar kísérletből kettőt tudott hárítani. 

Tóth Márton egy szép összjáték után gondoskodott arról, hogy az ausztrál kapus statisztikája ne javuljon, majd Decker hónalja alatt csorgott be egy lövés (8-6). A vendégek kihasználták a védekezésben többször hibázó magyarok megingását, Erdélyi Balázs viszont pontos távoli lövéssel jelezte, hogy támadásban hatékony volt a magyar csapat a vasárnapi mérkőzésen. Az üresen hagyott Younger közelről talált be egy perccel a második negyed vége előtt Decker Attila kapujába, így egygólos magyar előnnyel mehettek a nagyszünetre a csapatok.

Varga Dániel idegei kötélből voltak

A fordulás után Varga Dániel ötméteresből talált be, az ausztrál válasz nem sokat váratott magára. Jó védekezés után, megúszást követően Zalánki pimaszul ejtette át a kapust, a vendégek újra egy gólra zárkóztak egy gyors támadás után, sőt, a negyed felénél egyenlítettek is. Varga Dániel ötméteresével újra a magyaroknál volt a fór, ezt emberelőnyből egalizálta Ausztrália. 

Zalánki harmadik gólja újfent magyar előnyt jelentett, ám ismét jött az egyenlítés. Erdélyi két szép villanásával 15-13-ra módosult az állás - előbb akcióból talált be, majd a harmadik nyolc perc utolsó magyar támadását pazar húzással fejezte be centerből.

A záró negyed a találkozón szokatlan gólcsenddel indult, az első találatot öt perccel a játékrész kezdete után, hárommal a mérkőzés vége előtt az ausztrálok szerezték. Az utolsó percnek egyenlő állásnál vágtak neki a csapatok, az ausztrálok egy kapufáról lecsorgó labdából egalizáltak. A magyar együttes két másodperccel a vége előtt ötméterest kapott, és Varga Dániel harmadik büntetőjét is magabiztosan értékesítette, megszerezve a győztes gólt. 

Kemény reméli, hogy kitart ez a forma Rióig is

Ezzel Benedek Tibor együttese százszázalékos mérleggel győzött a tornán. A nap másik mérkőzésén az olimpiai bajnok horvát csapat 14 góllal legyőzte a grúzokat, így másodikként zárt. 

Kemény Dénes, a magyar szövetség elnöke kifejtette, a női csapat szereplése reménykeltő volt a tornán, míg a férfiegyüttes magasra tette a lécet teljesítményével. "Tapasztalatból tudom, hogy a csapat kijelölése a 13-as keret kijelölése után jelentőset javul, márpedig ez a lányoknál a torna után történt meg. Így tőlük még biztosan számíthatunk fejlődésre" - értékelte Kemény Dénes Bíró Attila együttesének teljesítményét. 

A férfiak kapcsán elmondta, egyetlen aggodalma, hogy az olimpia végéig hogyan lehet fenntartani ezt a remek formát. "A fiúknál a most nem játszók beépítése még tovább erősítheti a csapatot" - hangsúlyozta az MVLSZ elnöke. 

A nap másik mérkőzésén:
Horvátország - Grúzia 17-3 (4-0, 6-0, 3-3, 4-0)

szombaton játszották:
Magyarország - Grúzia 18-5 (4-0, 7-0, 2-3, 5-2)
Horvátország - Ausztrália 13-8 (5-1, 4-0, 2-4, 2-3)

pénteken játszották:
Magyarország - Horvátország 12-11 (3-3, 1-3, 4-2, 4-3)
Ausztrália-Grúzia 20-6 (6-1, 4-1, 6-3, 4-1)

A férfitorna végeredménye: 1. Magyarország 9 pont, 2. Horvátország 6, 3. Ausztrália 3, 4. Grúzia 0.