Gerendás: Ilyen kapott gólok ifimeccsen sem férnek bele

Gerendás György, magyar férfi vízilabda-válogatott
Gerendás György szerint olyan gólokat kaptunk, amilyenek ifi-meccsen is megengedhetetlenek
Vágólapra másolva!
Gerendás György, a magyar férfi vízilabda-válogatott másodedzője a szövetség honlapján elmondta, rendkívül dühös a világbajnoki döntő miatt, mert mint mondta, feldolgozhatatlan számára, hogy a csapat ajándékgólokkal segítette hozzá Horvátországot a győzelemhez.

Az elvesztett döntő után Märcz Tamás szövetségi kapitány és a játékosok is elmondták, hogy fájó a kudarc, azonban értékelni kell az ezüstérmet, ugyanis nagyon mélyről indult a válogatott.

Ennek ellenére a másodedző Gerendás Györgyben még kavarognak az indulatok.

„Úgy vagyok ezzel a világbajnoksággal, mint a jó szörfös: szereti, amit csinál, elkapott egy jó hullámot, élvezi a helyzetet, majd egyszer csak ki tudja miért, lepattan róla, és szenved. A nehezebbnek ítélt sorsolás ellenére elkaptuk a jó hullámot, jó meccset játszottunk az ausztrálokkal, az olaszok ellen ellenszélben, elsőszámú centerünk nélkül döntetlent harcoltunk ki, majd az ausztrálok sportszerűségének is köszönhetően könnyebb ágra kerültünk.

Majd számomra döbbenetes módon a döntő első negyedében leugrottunk a hullám tetejéről. Sok döntőt játszottam, illetve éltem meg edzőként, de olyat, mint ez a mostani volt, soha, egész egyszerűen érthetetlen" – kezdte Gerendás György, aki továbbra sem tudja megemészteni a szombati döntőt.

Gerendás György szerint olyan gólokat kaptunk, amilyenek ifimeccsen is megengedhetetlenek Forrás: MTI/Mészáros János

„Új csapat, új edzővel, új stábbal, új szellemiséggel hagyta elveszni a soha vissza nem térő lehetőséget. De továbbmegyek: ellökte magától a győzelmet! Lehet, hogy közhely, attól még így van: gólokat ajándékoztunk az ellenfélnek.

Olyan gólokat, amelyek ha csak egy kicsit rangosabb ifimeccsen történnek, az edző leüvölti a gyerek fejét."

A gyenge kezdés után a válogatott csodával hatályos módon egyenlíteni tudott négygólos hátrányból, akkor sokan azt hitték, új meccs kezdődik, ahol már a magyaroknál van a lélektani előny.

„Úgy egyenlítettünk ki, hogy minden gólért, továbbmegyek, mindet jó passzért szenvedtünk, vért izzadtunk.

Az, hogy fölálltunk, és négy-négy után két peches góllal kaptunk ki, objektív tény. Mindazonáltal az én olvasatomban ezzel a két peches góllal rosszabb esetben döntetlennek kellett volna lennie a meccsnek."

Gerendás Györgyre sokan mondják, hogy pesszimista, azonban ő nem érzi így.

Szimplán csak reálisan értékeli a helyzetet, és csalódott a soha vissza nem térő lehetőség miatt.

„S hogy azért kaptunk ki, mert jobb a horvát válogatott? Igen, jobb. Komplettebb, nem véletlenül játszott sorra döntőket az elmúlt világversenyeken. Ha megver bennünket, nincs gond. Ám a fejemet – a jó eredmény ellenére – sem szeretném a homokba dugni! Odaadtuk nekik a győzelmet.

Ha tizenkét éve a Kemény Dénes vezette válogatott ilyen lehetőséget szalaszt el, azt mondják, zákson. Szécsi, Biros, Benedek, Kásás, Madaras, Molnár, behúzzák a következőt. De ennek a csapatnak ez volt élete nagy lehetősége, valakinek ez volt az utolsó vb-döntője, valakinek az első és az utolsó.

Gerendás szerint valakinek ez volt az utolsó vb-döntője, valakinek az első és az utolsó Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Nem szabad ilyen ziccert kihagyni! Anno ha valaki emlékszik a dán labdarúgó-válogatottra, talán érti, miről beszélek. Akkor, a döntő előtt a dánok pontosan tudták, a büdös életben nem lesz ekkora lehetőségük, persze, hogy megnyerték az Európa-bajnokságot.

A korábbi nagy aranygenerációknak, sem a Kárpáti, Gyarmati féle csapatnak, sem nekünk, a Szívós Faragó fémjelezte társaságnak, de Kásás Tomiéknak sem adatott meg, hogy világbajnokságon, világbajnoki döntőben játszanak itthon, a Margitszigeten, mi pedig most ott álltunk, és néztük, sőt segítettük az ellenfelet. Nem, tényleg nem tudom még megemészteni" – tette hozzá Gerendás György, aki folytatásról éppen ezért egyelőre nem is kívánt beszélni, de szavaiból is kitűnik, idő kell még neki.