Társoldalunk:

Kubai, orosz és amerikai világbajnokokat avattak a Papp László Arénában

2018.10.21. 22:06

A szabadfogásúak 61 kilogrammos kategóriájában kubai, 74 kilogrammban orosz, 86-ban amerikai, míg 125 kilóban georgiai aranyérem született a budapesti birkózó-világbajnokság első éremosztó napján, vasárnap.

A helyosztókat látványos műsor vezette fel, melyen Nenad Lalovic, a nemzetközi szövetség (UWW) elnöke hivatalosan is megnyitotta a vb-t.

A nap végén egyértelműen az amerikai válogatott örülhetett a legjobban, ugyanis a 86 kilóban David Morris Taylor győzött, míg a másik három kategóriában egyaránt bronzérmet szereztek a csapat versenyzői.

Az amerikai David Morris Taylor, miután győzött a török Fatih Erdin ellen a férfiak szabadfogású 86 kilogrammos súlycsoportjának döntőjében a budapesti birkózó-világbajnokságon a Papp László Budapest SportarénábanForrás: MTI/Czagány Balázs

Az esti mérkőzések többségükben élvezetes csatát hoztak, ugyanakkor a nap első döntője szinte példátlan sportszerűtlenséggel zárult. Miután a kubai Yowlys Bonne Rodriguez 6-5-re legyőzte az orosz Gadzimurad Rasidovot az orosz szövetségi kapitány hevesen reklamálva felment a szőnyegre és összeszólalkozott a mérkőzésvezetővel, akit a vállával meglökött. Tettét a telt házas aréna nézőinek hangos füttye követte, a bírótól pedig piros lapot kapott.

Hétfőn öt magyar lép majd szőnyegre. A szabadfogásúak 65 kilogrammos kategóriájában szereplő Asarin Roman a vigaszágon lesz érdekelt, míg Lukács Norbert (70 kg), Olejnik Pavlo (97 kg), illetve Galambos Ramóna (55 kg) és Dollák Tamara (59 kg) a harmadik versenynapon mutatkozik be a vb-n.

Eredmények:

szabadfogás 61 kg, világbajnok:
Yowlys Bonne Rodriguez (Kuba)
2. Gadzimurad Rasidov (Oroszország)
3. Joseph Colon (Egyesült Államok) és Tuvshintulga Tumenbileg (Mongólia)
a döntőben:
Rodriguez-Rasidov 6-5

szabadfogás 74 kg, világbajnok:
Zaurbek Szidakov (Oroszország)
2. Avtandil Kencsandze (Georgia)
3. Jordan Burroughs (Egyesült Államok) és Bekzsod Abdurahmonov (Üzbegisztán)
a döntőben:
Szidakov-Kencsandze 2-2 - nagyobb értékű akcióval

szabadfogás 86 kg, világbajnok:
David Morris Taylor (Egyesült Államok)
2. Fatih Erdin (Törökország)
3. Taimurez Naskidaeva (Spanyolország) és Haszan Jazdanicsarati (Irán)
a döntőben:
Taylor-Erdin 12-2 - technikai tus

szabadfogás 125 kg, világbajnok:
Geno Petriasvili (Georgia)
2. Teng Ce-vej (Kína)
3. Nicolas Gwiazdowski (Egyesült Államok) és Parviz Hadibasmani (Irán)
a döntőben:
Petriasvili-Teng 6-0